Hoe Boerenkool Koken? Kooktijd En Klaarmaken!

Deel deze blog makkelijk via:

Boerenkool is een typische Nederlandse groente die makkelijk te kweken is. Men zegt dat boerenkool zoeter smaakt wanneer de vorst eroverheen is gegaan. Dit klopt ook, na nachtvorst smaakt boerenkool zoeter. Maar hoe kan je boerenkool Koken?

Kook de schoongemaakte boerenkool in een pan met een laagje water voor 15-18 minuten en als je het zachter wilt 20-25 minuten en deksel op de pan. Voor stamppot kook je de aardappelen en kool gelijktijdig. Kooktijd ongeveer 15-18 minuten.

Boerenkool kan je op meerdere manieren klaarmaken dan alleen maar koken. Wil je weten hoe, bekijk dan onze blog ‘Hoe Boerenkool Snijden en Bereiden?‘ en probeer het eens uit.

Boerenkool Klaarmaken

Voordat je echt aan de slag gaan om boerenkool te koken moet eerst de boerenkool gewassen en gesneden worden en dit kan best lastig zijn.

Pak de harde steel van de kool vast en ga met de andere hand van onder naar boven om de bladeren er af te ritsen. Doe dit met elk blad. Doe de afgeritste bladeren in een koud water om zand en dergelijke eraf te spoelen. Maak een flinke bak water zodat zand naar de bodem kan zakken.

Daarna kan je de bladeren kleiner maken door ze te scheuren of te snijden met een scherp mes.

Onderstaande video laat zien hoe het ritsen van de bladeren gaat en de video heeft ook een andere manier om de bladeren klein te maken; in de diepvriezer leggen en als het bevroren is het blad breken.

Nu is de boerenkool klaar om gekookt te worden. Laten we beginnen.

Hoelang Boerenkool Koken?

Elke groente moet een bepaalde tijd koken voordat het beetgaar is. Soms wil je het doorgekookt hebben en misschien wil je het kort koken (blancheren) om het in de diepvriezer te bewaren.

Kortom, hoe lang je boerenkool moet koken hangt af van wat je ermee wilt doen. Onderstaand wordt de kooktijd gegeven van elke toepassing.

Boerenkool Kooktijd

Als je boerenkool kookt heb je ongeveer 250 gram kool nodig per persoon. Onderstaand de kooktijd.

#ToepassingKooktijd
1Beetgaar koken15-18 minuten
2Door koken20-25 minuten
3 Beetgare boerenkool met aardappelen koken (gelijktijdig in de pan)15-18 minuten
4 Zachte boerenkool met aardappelen koken (eerst boerenkool in de pan, daarna de aardappelen toevoegen)20-25 minuten
4 Blancheren 2-3 minuten
Boerenkool kooktijd

Tijdens het koken van de boerenkool moet de deksel op de pan, anders verdampt er te veel vocht.

Kooktijd Verse Boerenkool En Uit Zak

Het koken van boerenkool is eenvoudig, zeker als je de boerenkool uit zak gebruikt die je haalt bij de supermarkt. Ze liggen altijd in het koelvak om ze goed vers te houden. Als je een krop boerenkool hebt gekocht maak deze dan schoon zoals boven is omschreven. Het koken gaat als volgt:

Boerenkool
 1. Zet een pan met water op de warmtebron doe de boerenkool in de pan en breng het water aan de kook. De boerenkool hoeft niet onderwater te liggen.
 2. Voeg eventueel een snufje zout toe aan het water.
 3. Laat de boerenkool nu koken voor ongeveer 15-18 minuten of 20-25 voor doorgekookt. Weet je niet wat je wil, proef dan na 18 minuten een stukje boerenkool en proef of het voor jou gaar is.
 4. Giet de boerenkool af in het vergiet en verwerk de boerenkool nu verder in je gerecht.

Dit is wat je moet weten over het koken van boerenkool. Lekker makkelijk en simpel.

Je moet boerenkool wel op smaak brengen met kruiden en smaakmakers. Je kunt hier alles over lezen in onze blog ‘Hoe Boerenkool Kruiden? Vele mogelijkheden‘.

Hoe lang Stamppot Boerenkool Koken?

Voor het maken van stamppot boerenkool doe je de aardappelen en boerenkool tegelijk in de pan. Neem een grote pan en vul deze met ruim water. De verhouding aardappel/boerenkool is 2:1; met andere woorden je hebt ongeveer 1.000 gram aardappelen nodig voor 500 gram boerenkool.

Eerst gaan de aardappelen in de pan en daarna de boerenkool. Breng het water aan de kook en voeg zout toe. De aardappelen bepalen nu de kooktijd en deze ligt ergens bij de 15 – 20 minuten.

Als je de boerenkool zachter wilt hebben kan je eerst de boerenkool voor 5 minuten koken en dan de aardappelen toevoegen. Als de aardappels nu gaar zijn dan is ook de boerenkool gaar.

boerenkool stamppot

Om te controleren of de aardappels gaar zijn prik je met een vork in de aardappels. Je voelt nu vanzelf of ze gaar zijn. Plaats je vergiet op een diep bord en giet het af in je vergiet. Het kookvocht wat nu op het diepe bord ligt kan je straks gebruiken om je stamppot zachter te maken. Ga nu verder met het klaarmaken van je stamppot.

Als je de juiste verhoudingen hebt genomen kan je het nu stampen, als het voor je gevoel te droog is voeg dan een deel van het opgevangen kookvocht toe.

Breng op smaak met kruiden, bijvoorbeeld:

 • 2 tl zout  
 • 1 tl uienpoeder 
 • 1 tl selderijzaad 
 • 1 tl nootmuskaat
 • ½ tl peper   
 • 1 tl koriander
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl komijnpoeder 

Voor meer kruidencombinaties lees je onze blog ‘Hoe Boerenkool Kruiden? Vele mogelijkheden‘.

Diepvries Boerenkool Koken of Alleen Opwarmen?

Boerenkool die je koopt in de supermarkt en bestaat uit deelblokjes zijn al gekookt. Deze boerenkool moet je alleen opwarmen. Doe de boerenkool in een pan en breng het aan de kook. Roer het goed door, zet de warmtebron lager en laat een paar minuten pruttelen en je boerenkool is klaar.

Je kunt het ook in de magnetron opwarmen. Doe het hiervoor in een magnetronschaal. Voeg een beetje water toe, stand op 700 watt en tijd 8 minuten. Roer het na 4 minuten om en druk weer op start. Als het nog niet warm is zet je de timer 2 minuten langer en roer weer om.

Heb je boerenkool gekocht in een grote diepvrieszak dan is deze waarschijnlijk niet gekookt. De verpakking moet je nu de juiste informatie geven hoe deze kool te koken. Waarschijnlijk ook gewoon 15 -18 minuten koken, net als verse kool.

Boerenkool Uit Vriezer Koken

Heb je boerenkool zelf ingevroren en deze wil je nu gaan gebruiken dan is het heel makkelijk.

Ik ga er wel vanuit dat je de boerenkool eerst hebt gewassen en schoongemaakt hebt, voordat je deze in de vriezer hebt gelegd.

Wat je nu doet is eerst een pan met water aan de kook brengen. Wanneer het water kookt gaat de boerenkool vanuit de vriezer gelijk in de pan met kokend water. Breng het water weer aan de kook en kook je boerenkool beetgaar in 15-18 minuten.

Boerenkool Koken Hoeveel Water?

De boerenkool hoeft niet onderwater te liggen als je het gaat koken. Een laagje water is vaak al voldoende om het gaar te maken. Doe wel de deksel op de pan anders verdampt er te veel water.

Kook je de boerenkool tegelijk met de aardappels dan moet je het wel koken in ruim water. Dit water is nodig om de aardappels goed te koken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs