Hoe Boerenkool Snijden en Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Boerenkool wordt in Amerika gezien als super food. Deze groente bevat vele stoffen die het lichaam nodig heeft. Boerenkool kan je op diverse manieren bereiden. De ene manier gaat sneller dan de andere.  

Hoe boerenkool bereiden? 

  • Boerenkool kun je koken in 15-20 minuten.
  • Smoren in 15 minuten en roerbakken in 5 minuten.
  • Stomen van Boerenkool kan in 15 minuten.
  • Stoven in 20 minuten.
  • Wokken kan in enkele minuten.
  • Blancheren duurt 3 minuten.
  • Koken in de magnetron 7-10 minuten. 

Hieronder wordt uitgebreid beschreven hoe boerenkool bereid kan worden en welke kruiden bij het bereiden van toepassing kunnen zijn. De allereerste voorbereiding is het schoonmaken van boerenkool. 

In onze blog ‘Hoe Boerenkool Kruiden?‘ vind je alles om boerenkool op smaak te brengen.

Boerenkool Schoonmaken 

Wanneer er een zakje boerenkool op het aanrecht ligt is dit een kwestie van open maken en in de pan deponeren. Dit is al van harde nerven ontdaan en gewassen.  

Wanneer er een struik boerenkool op het aanrecht ligt lijkt dit een hele klus om dit te ontdoen van zand en onverteerbare harde nerven. Het is even een klusje maar goed te doen. 

Pak de harde steel vast van de boerenkool en ga met de andere hand van onder naar boven om de bladeren er af te ritsen. Doe dit met elk blad. Doe de afgeritste bladeren in een koud water om zand en dergelijke eraf te spoelen. Maak een flinke bak water zodat zand naar de bodem kan zakken.

Loop de bladeren even na omdat in de krullen wel wat zand verstopt kan zitten. Snijd het uiteinde van de nerven klein en deze mogen ook even in het water om te spoelen. De rest van de nerven, de grote en harde, mogen de groenbak in.  

Boerenkool Snijden 

Pak een aantal bladeren van de boerenkool en rol deze op. Leg de bladeren op een snijplant en snijd dunne reepjes van de boerenkool Hoe dunner hoe sneller ze gaar zijn. Bij stoven mogen de reepjes iets dikker zijn maar dat is naar eigen smaak en inzicht. 

Boerenkool Koken 

Zet de pan dichtbij en haal de boerenkool uit het water. Gebruik een grote pan want de boerenkool heeft veel volume. Dit slinkt wel bij het koken. Wanneer er boerenkool stamppot wordt gemaakt gaan de geschilde aardappelen er bovenop, om mee te koken.  

Trouwens, heel veel informatie over het koken van boerenkool kan je vinden in onze blog ‘Hoe Boerenkool Koken? Kooktijd En Klaarmaken!‘.

Laat de boerenkool net onder water staan. Zet de warmtebron aan met de deksel op de pan en laat de boerenkool koken. Wanneer de deksel gaat klepperen wordt de warmtebron lager gezet. De boerenkool moet wel blijven koken.  

Boerenkool moet 15 a 20 minuten koken. Dan pas is het gaar. Zet een vergiet in de gootsteen en plaats een diep bord onder het vergiet. Giet de kool af, eventueel met de aardappelen, in een vergiet. 

Het vocht van de boerenkool wordt opgevangen door het bord wat eventueel weer gebruikt kan worden om de boerenkool stamppot. Wanneer er geen stamppot gemaakt wordt hoeft er geen boerenkool kookvocht opgevangen te worden.  De gekookte boerenkool kan geserveerd worden.  

Kruiden en specerijen die bij gekookte boerenkool passen zijn bijvoorbeeld: Mosterd, selderijzaad, kurkuma en nootmuskaat of een klassieker: de piccalilly! 

Boerenkool In De Magnetron Koken 

Was de boerenkool zoals boven omschreven. Zet een magnetronschaal klaar en doe de boerenkool met aanhangend water in de schaal. Dek de schaal af met een deksel of magnetron folie. Zet de magnetron op de hoogste stand en de timer op 5 tot 8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Roer en proef even of het de gewenste gaarheid heeft. Laat het even nagaren. Snijd of hak de boerenkool in gewenste repen of stukjes. Voeg kruiden toe zoals karwijzaad of mosterdpoeder of piccalilly. 

Boerenkool Stoven 

Maak de boerenkool schoon zoals boven omschreven.  

Bij het stoven van boerenkool komen 2 technieken samen. Eerst de boerenkool koken, zoals boven omschreven. Daarna het stoven. 

Kook de boerenkool ongeveer 5 minuten en giet ze af in een vergiet.  

Zet dan een koekenpan op de warmtebron en gebruik kokosolie of zonnebloemolie om te verhitten. (Fruit een ui en eventueel wat knoflook eerst).  

Voeg boerenkoolbladeren toe en schep alles goed om. Doe de deksel op de pan en laat de boerenkool ongeveer 10 stoven. Af en toe roeren om het niet aan te laten branden. Voeg eventueel wat groenten bouillon toe.  

Wanneer de boerenkool is gestoofd kunnen er kruiden bijgevoegd worden.  

Selderijpoeder, kervel of uienpoeder gaan hand in hand bij boerenkool, met wat peper en zout. Al naar gelang de wens of voorkeur. 

Boerenkool Blancheren 

Er zijn een aantal redenen waarom boerenkool wordt geblancheerd. Ten eerste: De boerenkool wordt altijd zoeter wanneer de boerenkool een nacht in de vrieskou heeft gestaan. Dus 1 nacht moet het hebben gevrore en.  

Wanneer dit niet het geval is er een mogelijkheid om dit zelf na te bootsen. Dus één nacht in de vriezer en de boerenkool wordt zoeter en de bittere smaak gaat ervan af. 

Ten tweede: de bladeren van de boerenkool blijven mooi heldergroen bij blancheren. Het oog wil ook wat! Mooi, wanneer de bladeren gebruikt worden bij roerbakken.  

Ten derde: de bladeren worden eerder gaar bij het roerbakken wanneer het even is geblancheerd. 

Blancheren

Boerenkool blancheren gaat als volgt in zijn werk: Zet een grote pan water op een warmtebron en laat dit koken. Pak een grote bak en laat dit vollopen met ijswater. Stop de boerenkool in de pan om te blancheren. Dit betekent dat de boerenkool 2 minuten gekookt worden, in kleine porties en dan met een schuimspaan uit de pan wordt gehaald. Direct uit de pan gaat de boerenkool in de bak met ijswater. Dit om het garingsproces te stoppen en dan kan de boerenkool koud de vriezer in.

Herhaal dit proces tot alle boerenkool is geblancheerd. Laat de boerenkool uitlekken op keukenpapier. Het kan nu gebruikt worden om direct geroerbakt te worden of om in te vriezen (en later te roerbakken). Boerenkool blijft ingevroren een jaar houdbaar. 

Boerenkool Roerbakken 

De volgende manier om boerenkool te bereiden is roerbakken. Boerenkool roerbakken gaat prima wanneer de boerenkoolbladeren zijn bevroren. Dit is niet persé noodzakelijk. Het kunnen ook verse, net geblancheerde, koolbladeren zijn. Ook klein gesneden boerenkoolbladeren kunnen zonder iets geroerbakt worden. Net wat het recept aangeeft of wat de voorkeur heeft. 

Met het roerbakken van de boerenkool is er een grote koekenpan of hapjespan nodig. Doe wat olie in de pan en laat dit heet worden. Verdeel de olie over de pan en voeg van knoflook toe. Dit smaakt heerlijk bij boerenkool. Houd de knoflook in beweging en zorg ervoor dat dit niet aanbrandt.

Voeg de strookjes bladeren van de boerenkool toe en blijf roeren tot de bladeren allemaal met olie zijn bedekt. Blijf roeren tot alle bladeren gebakken zijn en bijna slap worden. Dan is het tijd om te stoppen met roerbakken van de boerenkool. Voeg balsamico azijn toe en wat peper en zout. Eet smakelijk!  

Boerenkool Frituren 

De laatste manier op boerenkool te bereiden is frituren. Ja, Boerenkool frituren is ook een mogelijkheid. Was de boerenkool zoals hierboven beschreven en droog deze goed af. Het spettert anders in de frituur. Breek de harde stelen eraf. Zet de frituurpan aan en verwarm deze op 180 graden Celsius.

Doe een aantal bladeren in het frituurvet voor 30 seconden. Niet langer want deze boerenkoolbladeren branden snel aan. Haal ze uit het vet en laat ze uit lekken. Niet als maaltijd te verorberen maar heerlijk als bijgerecht bij groentesoep of boerenkoolsoep.  De kool krijgt een heerlijke geroosterde smaak en is lekker knapperig.  

Boerenkool Opwarmen 

Meestal komt deze vraag in verband met de eventuele voorkomende stoffen in boerenkool die gevaarlijk zouden zijn voor de gezondheid. Boerenkool is een nitraat arme groente. Dus het is geen probleem deze nog eens op te warmen.  

Daarna niet nog een keer in de koelkast zetten om vervolgens weer op te warmen. Maar dit heeft meer met bacteriën te maken dan met nitraat.  

Het is het beste om klaargemaakte boerenkool maar 1 dag te bewaren (met alle klaargemaakte eten is dit een regel). 

Boerenkool kan gewoon worden opgewarmd in de magnetron. Goed afdekken met magnetronfolie of een deksel anders droogt de boerenkool uit. Er kan natuurlijk jus aan toegevoegd worden.  

Wanneer je alleen boerenkool hebt kun je er ook een stamppot van maken door er gekookte aardappelen door te stampen en dit verwarmen in een koekenpan of magnetron. Goed omroeren en bakken. Voeg er lekkere kruiden aan toe! 

Nu week je alles van boerenkool bereiden. Wij hebben ook een artikel geschreven over Chinese kool. Dit artikel lees je hier.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs