Hoe Boerenkool Lekker Kruiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Boerenkool is een grote struik met harde bladeren. Door deze te koken worden ze zacht. Hij wordt dan ook veelal gebruikt in een boerenkoolstamppot maak alleen als kool is het ook lekker op je bord. Boerenkool zit bordenvol vitamine en mineralen. Daarbij is boerenkool lekker en kan het worden gekruid met vele kruiden. 

 boerenkool
  • Peper en zout 
  • Uienpoeder
  • Koriander 
  • Komijnpoeder
  • Mosterd (poeder) 
  • Peterselie
  • Kerrie
  • Karwijzaad 
  • Kervel 
  • Selderijpoeder 
  • Nootmuskaat 
  • Laurierblad of poeder 
  • Kurkuma 
  • Rozemarijn 
  • Marjolein 

Er zijn bepaalde kruiden die goed bij elkaar passen. Je kunt zelf kruidenmixen maken maar ook los van elkaar toevoegen aan de boerenkool. Hieronder lees je over het los toevoegen van kruiden aan de boerenkool maar ook in mixen van kruiden.

Natuurlijk zijn het niet alleen de kruiden die smaak geven aan de boerenkool stamppot. Wat dacht je van Amsterdamse zilveruitjes, piccalilly een fijngesneden uitje of mosterd. En de (vegetarische) rookworst en spekjes passen hier ook goed bij. Genoeg opties om de boerenkool ‘gewoon’ en bijzonder te kruiden.  Wanneer je één of een aantal kruiden niet in huis hebt gebruik je gewoon wat anders of je laat het weg. Er zijn genoeg andere kruiden die je wel kunt gebruiken.

Er staan snelle recepten van kruiden in deze blog maar ook uitgebreide recepten voor als je veel tijd hebt of het juist heerlijk vindt om te koken voor 4 personen. 

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Boerenkool Kruiden 

Hoe ga je boerenkool op zijn lekkerst kruiden. Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Maar er zijn genoeg kruiden die je kunt proberen. Er zal er echt wel één tussen zitten die lekker is voor jou!

Er zijn verschillende soorten kruiden die in gedroogde en verse vorm verkrijgbaar zijn. Onze recepten worden gemaakt met gedroogde kruiden, in deze blog maar neem gerust verse wanneer je die in huis hebt of lekker vindt.  

Sommige gedroogde kruiden moeten nog klein gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld nootmuskaat , die je zou kunnen raspen als het niet in poedervorm is of laurierblad als je die als poeder wilt gebruiken.   

De theelepels en eetlepels zijn in deze kruidenrecepten afgestreken, dus zonder kop erop, tenzij anders aangegeven.  

Veel plezier met het kruiden van boerenkool! 

Boerenkool Maken 

Eenvoudig boerenkool maken is zo gedaan. Onderstaande boerenkool wordt als basis gebruikt voor de recepten die in deze blog besproken worden. Wat je nodig hebt voor 4 personen zijn de volgende ingrediënten:

  • 600 gram boerenkool 
  • 1 kilo aardappelen (kruimelig) geschild
  • 80 gram plantaardige boter 
  • 200 ml plantaardige melk 
  • Zout en peper
  • 1 tl uienpoeder
boerenkool bereiden

De bereidingswijze is als volgt:

  1. Was de boerenkool en snijd deze in reepjes. Voeg de kleingesneden aardappelen bij de boerenkool in de pan.
  2. Doe water in de pan voeg zout toe en doe de groenten erin. Zorg dat de aardappelen en boerenkool goed onder water staan.  
  3. Kook de boerenkool en aardappelen 20 minuten ongeveer en proef of ze gaar zijn.  
  4. Giet boerenkool en aardappelen af en doe de ze weer terug in de pan terug.  
  5. Doe de boter bij de boerenkool en aardappelen. 
  6. Voeg de warme (soja)melk toe.  
  7. Stamp en roer het geheel goed door elkaar.  

Dit is je basis voor boerenkool stamppot.  

Het volgende recept voor boerenkool kruiden is een kort recept maar één die ik graag gebruik op een drukke doordeweekse dag.  Snel klaar, makkelijk, lekker en beren gezond!  

Stamppot Boerenkool Kruiden 

Dit is een makkelijk recept. Zo klaar en lekker. De volgende ingrediënten heb je nodig:

  • Peper  
  • 1 el Mosterd 
  • Vegetarische spekjes
  • Scheutje zonnebloemolie om te bakken 
  • Jus 
  • piccalilly
boerenkool bereiden

De bereidingswijze is als volgt:

  1. Maak de boerenkool zoals hierboven beschreven.  
  2. Proef of er genoeg zout door zit voeg er anders wat bij.  
  3. Voeg er een eetlepel mosterd toe (of meer) aan de boerenkool. 
  4. Maak een koekenpan heet met wat olie en bak de vegetarische spekjes aan.  
  5. Doe de spekjes in een schaaltje. 
  6. Maak jus met een zakje naturel jus (van de vegetarische spekjes heb je geen jus) , lees daarvan de gebruiksaanwijzing.
  7. Doe de boerenkool in een schaal of zet de pan op tafel. 
  8. Schep lekker op en doe daar wat spekjes en jus bij. Een lepel piccalilly smaak ook zeer goed bij boerenkool

Eet smakelijk! 

Onderstaand nog een makkelijk en snel recept voor boerenkool stamppot.

Kruiden Voor Boerenkool 

Vier smaakmakers heb je nodig voor dit boerenkool recept. Het zijn de volgende:

  • 1 fijngesneden ui 
  • 2 tenen knoflook uitgeperst 
  • 2 tl kerrie 
  • 2 takjes peterselie klein gesneden (alleen blad, geen steeltjes)

Bereiden gaat als volgt:

  1. Maak de boerenkool zoals hierboven omschreven.  
  2. Bak een ui ongeveer 5 minuten 
  3. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook erbij en bak deze mee. Wel blijven roeren anders brandt het aan. 
  4. Roer de kerrie door het ui mengsel en roer dit goed door.
  5. Doe het ui mengsel door de boerenkool stamppot en roer dit goed door.  
  6. Proef of er genoeg kruiden door de boerenkool zitten, voeg anders nog wat bij. 
  7. Serveer in een leuke schaal of met de pan op tafel, afgemaakt met peterselie.

Eet smakelijk! 

Boerenkool Kruiden Maken 

Deze hoeveelheid kruiden, die hieronder staan beschreven, is een hoeveelheid om te bewaren. Dit gebruik je niet in één keer. Bewaar de kruiden in een afgesloten potje. De kruiden kun je dan een half jaar bewaren, mits het niet is nat geworden.  

Het kan zijn dat je nu niet bepaalde kruiden in huis hebt of niet lekker vindt. Laat dit kruid dan gerust weg. Het wordt dan wel een andere smaakbeleving, maar zal ook lekker zijn omdat al deze kruiden ‘passen’ bij boerenkool. 

De hoeveelheid die je gebruikt laat ik aan jouw smaakpapillen over. Probeer uit en proef vooral vaak tussendoor wanneer je kruiden toevoegt bij boerenkool. 

hoe boerenkool bereiden
  • ½ tl selderijpoeder 
  • 1 tl kervel 
  • 1 tl peper 
  • 1 tl zout 
  • 1 tl uienpoeder 
  • 1 el Mosterd of 1 tl mosterdpoeder  
  • 1 tl karwijzaad (poeder) 

Maak de boerenkool zoals hierboven beschreven.  

  1. Stamp en roer de kruiden in de vijzel net zolang totdat ze zeer klein zijn. Een kleine keukenmachine kun je ook gebruiken. 
  2. Strooi over de boerenkool 1 afgestreken eetlepel van jezelf gemaakte kruiden, zoals hierboven beschreven. 
  3. Roer dit er goed door zodat dit goed wordt verdeeld. Wanneer je mosterd gaat gebruiken in plaats van mosterdpoeder kun je nu de mosterd toevoegen.   
  4. Proef of je genoeg kruiden hebt toegevoegd anders kun je er nog bij doen. Eet smakelijk! 

Wanneer je uitgebreid met kruiden wilt werken staat hieronder een recept met veel kruiden die bij de boerenkool gebruikt kunnen worden. Deze hoeveelheid zijn ook om te bewaren. Niet om allemaal in één keer te gebruiken. 

Boerenkool Stamppot Kruiden 

Dit recept is ook lekker als eigengemaakte kruidenmix. Maak het 3 dubbele en je kunt de volgende keren gelijk een hoeveelheid over de boerenkool strooien. Wat je nodig hebt is het volgende:

  • 2 tl zout  
  • 1 tl uienpoeder 
  • 1 tl selderijzaad 
  • 1 tl nootmuskaat
  • ½ tl peper   
  • 1 tl koriander
  • 1 tl kurkuma 
  • 1 tl komijnpoeder 

Deze boerenkool is zo gekruid dat spekjes niet nodig zijn. Een dagje zonder vlees of vleesvervanger is ook wel eens lekker! 

  1. Maak de boerenkool zoals boven omschreven.  
  2. Maak alle kruiden fijn in een vijzel. In een keukenmachine zou ook kunnen.  
  3. Voeg beetje bij beetje ongeveer 1 afgestreken eetlepel kruiden toe. 
  4. Proef of er genoeg kruiden bij zitten anders voeg je nog kruiden toe. 

Het fijne is aan deze kruidenmix dat je jouw favoriete kruid er extra bij kunt doen. Vind je bijvoorbeeld koriander heerlijk dan doe je er nog wat koriander bij, vers of gedroogd. Zo wordt het echt jouw kruidenmix.

Eet smakelijk! 

Hieronder nog een uitgebreid recept met Mediterrane kruiden voor boerenkool. Weer eens wat anders! 

Kruiden Boerenkool  

Voor deze boerenkool heb je de volgende kruiden nodig, maar je mag ook kiezen uit de kruiden:

  • 1 tl uienpoeder 
  • 1 tl knoflookpoeder 
  • Peper en zout  
  • 1 tl rozemarijn 
  • 1 tl nootmuskaat
  • ½ tl kurkuma 
  • 1 tl marjolein 
  • 1 laurierblad 

De bereiding gaat als volgt:

  1. Het laurierblad toevoegen aan het water van de boerenkool en aardappelen wanneer je deze gaat koken. Na het koken haal je het hele blad eruit en je gooit het weg.   
  2. Roer alle kruiden door elkaar. 
  3. Kruid de boerenkool met 1 afgestreken eetlepel van jezelf gemengde kruidenmix. Strooi het goed uit zo is het makkelijker te verdelen tijdens het roeren van de boerenkool. 
  4. Proef hoe de boerenkool smaakt en voeg eventueel nog kruiden toe. 
  5.  De rest (als je die hebt) kun je bewaren in een goed afgesloten potje. 

Hopelijk gaan jullie veel plezier beleven aan het kruiden van boerenkool.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs