Hoe Chinese Kool Snijden en Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

De Chinese kool komt oorspronkelijk uit China. Het wordt ook geïmporteerd uit de Aziatische landen, Israël en Spanje. Tegenwoordig worden in de Nederlandse kassen Chinese kool geteeld. Er zijn vele manieren om Chinese kool te bereiden. 

Hoe Chinese kool te bereiden? 

  • Door Chinese kool in 2-3 minuten te wokken is het gaar.
  • In 7 minuten koken.
  • Roerbakken gebeurt in ongeveer 3-5 min.
  • Chinese kool stomen in 10 minuten.
  • Het smoren van Chinese kool duurt 12 minuten.
  • Chinese kool kan je rauw eten, binnen no time! 

In deze blog wordt geschreven over de soorten van bereidingen van Chinese kool. We beginnen met: 

Chinese Kool Snijden

De Chinese kool kun je snijden door de kool in de lengte doormidden te snijden. Door de dichte bladerstructuur zit er niet veel zand tussen. Eventuele ongedierte en zand kunnen nu makkelijk worden weggespoeld. Wanneer dit niet afdoende is snijd dan de halve kool nog een keer doormidden in de lengte. Dan zijn er dus 4 kwarten in de lengte.

hoe chinese kool snijden en bereiden

Op dit moment is het zeker afdoende de kool, op deze manier, in zijn geheel te wassen. Sla voorzichtig het overtollige water tussen de bladeren uit en leg de Chinese kool op een snijplank. Snijd repen of reepjes, al naar gelang de wens. Meestal wordt er wat bredere repen gesneden voor koken, wokken en roerbakken. Om de Chinese kool te bereiden door of als sla, zijn dunnere reepjes gewenst. Dit eet namelijk makkelijker. Het is mogelijk om dit door een keukenmachine te laten doen maar de tijdswinst zit m in het schoonmaken van het apparaat. Met de hand gaat sneller, let alleen op de vingers! 

Chinese Kool Wokken

Het gaar wokken van Chinese kool gebeurt in korte tijd op hoge temperaturen. Dit is echter iets anders dan roerbakken.  

Snijd en was de Chinese kool in gewenste repen. 

Zet de wok op hoog vuur. Doe een lepel kokosolie in de wok pan en laat deze flink heet worden. Laat de wok rondgaan zodat alle olie wordt verspreid.  

Doe de Chinese kool in de wok, niet te veel, ongeveer 1 portie, en schut en ‘gooi’ de kool om en om op een andere zijden, zeg maar. Voeg een beetje sojasaus toe of een andere saus naar keuze. De Chinese kool moet 3 minuten wokken. Dit is voldoende om te garen. 

Schep de Chinese kool na het wokken in een schaal of op een bord, en begin aan de volgende portie. 

Chinese Kool Roerbakken 

Het roerbakken is niets anders dan kool bakken, in grote hoeveelheid (bijvoorbeeld de hele gesneden kool) terwijl er geroerd wordt. 

Snijd de kool zoals boven omschreven. Zet een hapjespan of wok op de warmtebron en doe er een eetlepel kokosolie of zonnebloemolie in.  

Voeg de gesneden Chinese kool toe met eventueel andere groenten en roerbak de groenten. De Chinese kool zal slinken.  Daarbij worden andere groente, kruiden en specerijen toegevoegd zoals knoflook, foelie of rozemarijn of er komt bijvoorbeeld een sojasaus bij. Roerbak dit lekker door elkaar. Na een minuut of 3 tot 5 roerbakken, ligt aan de hoeveelheid, is het klaar. De heerlijke Chinese kool kan geserveerd worden met rijst bijvoorbeeld. 

Chinese Kool Koken 

Snijd en was de kool zoals hierboven omschreven. Zet een pan op de warmtebron. Doe er een klein laagje water in van ongeveer 2 centimeter met een beetje zout. Laat de Chinese kool koken. 

Chinese kool slinkt behoorlijk bij het koken. Zorg voor 4 personen voor ongeveer 1 tot 1,5 kilogram kool. 

Groente, en dus ook Chinese kool, hoeft niet onder water te staan om te koken. De vitamines in de kool blijven beter bewaard.  

Tijdens het koken van de Chinese kool, ontsnapt er stoom uit de pan. Zet de warmtebron lager. Het moet zachtjes blijven borrelen maar niet hard koken. Laat de deksel op de pan totdat de kool is gekookt. Chinese kool laten we tussen de 5 en 7 minuten koken. 

Kijk en proef even tussendoor. Let er wel op dat de pan ook met stoom is gevuld en dat dat erg heet is!  

Chinese Kool Stomen 

Het stomen van Chinese kool kan zeker ook in een stoommandje. Hierbij komt de kool niet op de bodem van de pan te liggen in het water maar in een bamboe mandje of ijzeren mandje.  

Eventueel zou een ijzeren vergiet ook nog kunnen zolang de ze maar in de pan past waar ook nog een deksel op kan.  

Snijd de kool in reepjes en doe het in de stoommand. Doe een klein laagje water in de pan. De bodem van de stoommand mag niet in het water staan. Doe de deksel op de stoommand en daarna de deksel op de pan.  

Zet de pan op een warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het kookt, gaat de deksel klapperen. De warmtebron wordt dan lager gezet totdat de deksel zich rustig houdt. Binnenin de pan verdampt het vocht dat stoom wordt en dus dan gaat de Chinese kool stomen en gaat worden. 

Het stomen van de Chinese kool duurt ongeveer 10 minuten. Het is erg geslonken en kan geproefd worden of het naar smaak gaar is. Door het stomen van de Chinese kool zijn alle voedingsstoffen in de kool blijven zitten. Dit is het grote voordeel van stomen. 

Haal de deksel van de pan. Pas op hier want de hete stoom verlaat de pan en dit is bloedheet. Haal met een tang de stoommand uit de pan. Zet de stoommand op een hittebestendig ondergrond, of bord. Schep de Chinese kool in een schaal of direct op een bord.  

Na het stomen van de Chinese kool zijn genoeg kruiden te gebruiken om uit te proberen wat de voorkeur wordt: Basilicum, dille, foelie, koriander, kruidnagels, kruizemunt, marjolein, mosterd, peper, rozemarijn, selderij. Roer dit lekker door de kool. Leuk om uit te proberen er zijn genoeg keuzes! 

Chinese Kool Smoren  

Snijd en was de Chinese kool zoals boven omschreven. Zet een gewone kookpan op een warmtebron met een weinig margarine. Het liefst een pan met een dikke bodem zodat het tijdens het smoren niet aan brandt.  

Bak de Chinese kool even aan en voeg, indien nodig, een klein beetje vocht toe. Wanneer er vocht uit de Chinese kool komt hoeft er geen vocht toegevoegd te worden. Dit is voldoende om te smoren.  

Doe nu de deksel op de pan en roer af en toe de Chinese kool even om. Na ongeveer 12 minuten smoren is de kool gaar. Voeg een beetje nootmuskaat toe aan de Chinese kool of experimenteer met bovenstaande kruiden! Veel plezier. 

Chinese Kool Rauw Eten 

Omdat deze Chinese kool geen uitgesproken kool smaak heeft is hij heerlijk om rauw te eten, als sla of gecombineerd met sla of rauwkost. Snijd en was de Chinese kool zoals boven omschreven. 

Snijd de Chinese kool in dunne reepjes. Dit eet gemakkelijker. Combineer andere kleuren sla voor een leuk kleurenpalet en schep deze combinatie in een schaal. 

Maak een dressing naar keuze en schenk deze over de salade.  

Weetjes

  • Chinese kool bevat veel magnesium en vitamine C 
  • Gebruik 250 gram Chinese kool per persoon wanneer de kool gekookt wordt. 
  • Gebruik 100 gram Chinese kool wanneer deze rauw genuttigd wordt. 

Zo nu weet je hoe je Chinese Kool kan bereiden. Wil je weten hoe je Spitskool kan bereiden? Lees dan dit artikel. Wil je meer weten over Paksoi? Lees dan dit artikel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs