Er zijn diverse kruiden die combineren met bloemkool. Hieronder wordt beschreven welke kruiden bij bloemkool goed gaan. Natuurlijk zijn er zelf allerlei variaties te verzinnen. Veel plezier met uitproberen.
Deze hoeveelheid kruiden zijn voor een gerecht voor 2 tot 3 personen.
Welke kruiden bij bloemkool?

- Kerrie
- Zout en peper
- Uienpoeder
- Tijm
- Dragon
- Peterselie
- Nootmuskaat
- Edelgist
- Chilivlokken
- Knoflook
In dit artikel kan je lezen over het gebruik van kruiden bij bloemkool bij verschillende gerechten. Gekookte bloemkool, gestoomde bloemkool, gebakken bloemkool en bloemkoolpuree. Zo krijg je een beetje een beeld wat je met kruiden kan doen en kun je zelf gaan experimenteren wanneer je dit leuk vindt.
Wij hebben ook nog een ander artikel over bloemkool geschreven, welke gaat over het bereiden van bloemkool; Hoe Bloemkool Bereiden? kan je hier lezen. Wil je meer lezen over bloemkool bewaren? lees dan ons andere artikel Hoe Bloemkool Bewaren?
Inhoudsopgave
Gekookte Bloemkool Met Kruiden
- Snufje Peper
- 2 tl Zout
- 1 tot 2 tl Kerriepoeder of nootmuskaat
Wanneer je bloemkool hebt gekookt in een laagje water met wat zout, giet het dan af in de vergiet. Strooi er wat Kerriepoeder overheen en een snufje peper naar wens. Wanneer je niet zo van kerrie houdt kan Nootmuskaat de vervanger zijn. Eet smakelijk!
Gestoomde Bloemkool Met Kruiden
- 3 el Zonnebloemolie
- 1 el Tijm (gedroogd 0,5 el)
- 1 el Dragon (gedroogd 0,5 el)
- 1 el Peterselie (gedroogd 0,5 el)
- 50 gram broodkruim
Na het stomen van de bloemkool kun je er een mengsel van kruiden overheen doen die even wat tijd kost om te maken.
- Doe de olie in de pan en breng het op temperatuur.
- Doe de broodkruimels erbij en roer toe deze zijn bedekt met de olie.
- Breng de broodkruimels op smaak met de Tijm, Dragon en Peterselie.
- Goed doorroeren en even meebakken. Niet te lang want dan verliezen de kruiden hun smaak.
Schep het mengsel van kruiden over de gestoomde bloemkool. Eet smakelijk!
Bloemkoolpuree Met Kruiden
Bloemkoolpuree maken kan in plaats van aardappelpuree, of gewoon voor de lekker puree als bijgerecht bijvoorbeeld. Deze kruiden of smaakmakers passen bij puree van bloemkool.
Maak een puree van bloemkool door te koken. Mix met een staafmixer de bloemkool fijn. Dit wordt een heerlijke romige massa. In deze puree gaat voorbeeld:
- 1 tl Kerrie
- Peper naar wens
- Zout naar wens
Voeg deze kruiden toe aan de puree en meng dit goed. Eenvoudig maar smakelijk!
Een ander voorbeeld:
- 1 tl Knoflookpoeder
- 1 el Edelgist vlokken
- 1 el Boter
- Zout naar wens
- Peper naar wens
Voeg deze kruiden en smaakmakers toe, wanneer de puree warm is. Roer dit goed door. Door de Edelgist krijgt dit gerecht een nootachtige smaak. Erg lekker!
Bloemkool Roerbakken Met Kruiden
- 0,5 el kerriepoeder
- Zonnebloemolie
- Snuf zout
- Snuf peper
- 0,5 el uienpoeder
Roerbak bloemkoolstukjes in een hapjespan met olie op een niet te hoog vuur. Strooi er kerriepoeder overheen met wat uienpoeder, wanneer de bloemkool bijna gaar is. De kruiden niet te lang meebakken, dan verbranden zij.
Bloemkool Frituren Met Kruiden
- 1 tl Chilivlokken
- Snuf Peper
- Snuf Zout
Na het uitlekken van de gefrituurde bloemkool kun je wat chilivlokken over de bloemkool strooien. Ook de welbekende peper en zout smaakt hier weer heerlijk bij.
Geroosterde Bloemkool Met Kruiden
- 1 el olijfolie
- 1 el kerrie
- 1 teen knoflook
- 1tl tijm
- 1 tl Chilivlokken of meer naar wens
- Snuf Zout
De bloemkool is geblancheerd, wanneer het de oven in gaat. In een ovenschaal gaat wat zout, kerrie, de tijm en een snuf chilivlokken over de bloemkool. Daaroverheen gaat de olijfolie. Meng dit even door en laat dit 25 minuten staan in de oven van 200 graden.