9 Manieren Om Bloemkool Te Koken

Deel deze blog makkelijk via:

Bloemkool is een groente die in Nederland veel gegeten wordt. Bloemkool wordt in vele variaties in vele gerechten gebruikt. Om bloemkool te verwerken in je gerechten wordt het meestal gekookt. In deze blog worden 9 manieren om bloemkool te koken besproken.

9 manieren om Bloemkool te koken:

#MethodeDuur
1Beetgaar koken5-8 minuten
2Hele bloemkool beetgaar 8-10 minuten
3Koken in de magnetron4-6 minuten
4Blancheren3-4 minuten
5voor babyhapje10 minuten
6voor roerbakken2-3 minuten
7voor wokken 2-3 minuten
8in bouillon5-8 minuten
9voor ovenschotel2-3 minuten

– kooktijden zijn richttijden en afhankelijk van de grootte van de bloemkool –

Bloemkool Beetgaar Koken

De bloemkool beetgaar koken is de manier van bloemkool koken wanneer we het niet verder bereiden. De gekookte bloemkool is dan het gerecht. We kunnen bloemkool roosjes koken of de hele bloemkool, maar voordat we hier mee beginnen moeten we de bloemkool eerst wassen en snijden.

Bloemkool Snijden

We kunnen een hoop vertellen over het snijden van bloemkool, maar soms zijn beelden duidelijker dan woorden. Vandaar onderstaande video. Hierin wordt uitgelegd hoe je bloemkool kunt snijden.

Bloemkool Schoonmaken

Wanneer we de bloemkool in stukken hebben gesneden moet deze nog schoonmaken onder de kraan. De bloemkool is meestal niet echt vuil, maar onzichtbaar vuil en zand moeten er wel even van afgespoeld worden.

De bloemkool schoonmaken doen we onder de stromend water. De gesneden bloemkool gaat het vergiet in en we maken de bloemkool schoon onder de kraan. Laat de bloemkool even uitlekken in de gootsteen.

Bloemkool Beetgaar Koken

Na het snijden en schoonmaken van de bloemkool kunnen we de bloemkool beetgaar gaan koken. Dit doen we op de volgende manier:

  • Als eerste de bloemkool wassen en snijden zoals aangegeven in bovenstaande video.
  • Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe er desgewenst een snufje zout in.
  • Wanneer het water kookt gaan de bloemkool roosjes erbij. Breng het water weer aan de kook.
  • We koken de bloemkool beetgaar in 8 – 10 minuten. Om te kijken of de bloemkool beetgaar is kan je er met een vork inprikken. Gaat deze er makkelijk in dan is de bloemkool klaar.
  • Giet de bloemkool af in het vergiet en leg de bloemkool op een serveerschaal. Doe er een beetje plantaardige boter bij en bestrooi met nootmuskaat.
9 Manieren Om Bloemkool Te Koken

Bij hebben ook een blog geschreven over het op smaak brengen van bloemkool met kruiden, ‘Welke Kruiden Bij Bloemkool?‘ is de blog.

Hele Bloemkool Beetgaar Koken

Ook een hele bloemkool kunnen we beetgaar koken. Hiervoor is een grote pan nodig waar de bloemkool in zijn geheel ingaat.

  • Zet een grote pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg desgewenst een snufje zout toe.
  • Wanneer het water kookt gaat de hele bloemkool in de pan. Wees voorzichtig met het in de pan doen!
  • Breng het water weer aan de kook en kook de hele bloemkool beetgaar in 8 – 10 minuten.
  • Prik er met een vork in om te bepalen of de bloemkool beetgaar is. De vork moet er makkelijk ingaan.
  • Haal vervolgens de pan van de warmtebron en giet de bloemkool af.
  • Serveer de bloemkool met lekkere kruiden.

Bloemkool Koken In Magnetron

Bloemkool koken in de magnetron gaat ook heel goed. Dit is sneller gedaan en net zo lekker als bloemkool beetgaar koken in water. Doorloop de volgende stappen:

  • Als eerste moeten we de bloemkool schoonmaken en snijden zoals beschreven in bovenstaande video.
  • Doe de bloemkool roosjes in een magnetronschaal en voeg 3 – 4 eetlepels water toe. Dek de schaal vervolgens af.
  • Zet je magnetron op 700 watt en de timer op 4 minuten en zet de magnetron aan.
  • Prik na 4 minuten in de bloemkool om te bepalen of de bloemkool beetgaar is. De vork moet er makkelijk ingaan. Is dit niet het geval kook de bloemkool dan nog 2 minuten en bepaal wederom of de bloemkool gaar is.
  • Haal de magnetronschaal uit de magnetron en serveer de bloemkool.

Bloemkool Blancheren

De volgende van de 9 manieren om bloemkool te koken is een hele speciale, blancheren. Het blancheren van bloemkool doen we wanneer we de bloemkool bijvoorbeeld willen bewaren en invriezen.

Blancheren is de bloemkool kort laten koken en vervolgens afkoelen. Door het koken gaan de aanwezige bacteriën dood en door het afkoelen wordt het garingsproces gestopt.

  • Eerst moeten we de bloemkool schoonmaken en snijden. In bovenstaande video wordt dit uitgelegd.
  • Een pan met water wordt op de warmtebron gezet en we brengen het water aan de kook.
  • Zet gelijktijdig een andere pan klaar en vul deze met koud water en ijsblokjes. Heb je geen ijsblokjes? Zet dan het vergiet klaar in de gootsteen.
  • Wanneer het water kookt doen we de bloemkool roosjes in de pan en koken de bloemkool voor 2-3 minuten.
  • Haal de pan van de warmtebron en giet de bloemkool af in het vergiet.
  • Doe de bloemkool vervolgens in de pan met ijswater of spoel de bloemkool af onder stromend water.
  • Wanneer de bloemkool is afgekoeld dep je deze droog met keukenpapier.
  • De bloemkool kan nu in een diepvrieszak en in de viezer gelegd worden.

Bloemkool Koken Voor Babyhapje

De bloemkool koken voor babyhapje duurt langer dan het koken voor beetgaar. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

  • Het eerste wat we doen is de bloemkool schoonmaken en snijden. In bovenstaande video wordt dit voorgedaan.
  • Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Wanneer het water kookt gaat de bloemkool in de pan. Breng het water opnieuw aan de kook.
  • Kook de bloemkool nu gaar in 10 minuten.
  • Giet de bloemkool af in het vergiet en gooi de bloemkool over in het bakje van je mixer.
  • Voeg een plantaardige boter toe en mix de bloemkool tot puree.
  • Voor het baby hapje gebruik je 2/3 deel bloemkool en 1/3 deel aardappel.

Bloemkool Koken Voor Roerbakken

Het roerbakken is heerlijk en je kunt er leuke gerechten mee maken. Echter moet we de bloemkool eerst koken, voordat we gaan roerbakken.

  • Was en snijd de bloemkool zoals in bovenstaande video wordt uitgelegd.
  • Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Wanneer het water kookt gaat de bloemkool erbij.
  • Breng het water weer aan de kook en kook de bloemkool voor 3 minuten.
  • Giet de bloemkool af in het vergiet en dep de bloemkool droog of verwerk het gelijk in je roerbak gerecht.

Wij hebben ook een blog geschreven over het bereiden van bloemkool waarin ook roerbakken wordt beschreven. De blog is ‘Hoe Bloemkool Bereiden?‘.

Bloemkool Koken Voor Wokken

Wokken is iets anders dan roerbakken. Wokken is bloemkool kort bereiden op hoge temperatuur. Roerbakken is bloemkool bereiden met andere groente op gemiddelde temperatuur.

  • Bekijk bovenstaande video voor het schoonmaken en snijden van bloemkool.
  • Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Wanneer het water kookt kan de bloemkool in de pan. Breng het water weer aan de kook.
  • Na 3 minuten is de bloemkool klaar en kan deze afgegoten worden in het vergiet.
  • Spoel de bloemkool af met koud water als je de broccoli later gaat verwerken of doe de broccoli na het afgieten gelijk in de wok en ga lekker aan de slag.

Bloemkool Koken In Bouillon

Wanneer je het jezelf makkelijk wilt maken en ook een lekkere bloemkool wilt serveren, dan kan je de bloemkool koken in bouillon. Doorloop hiervoor de volgende stappen.

  • Bekijk bovenstaande video voor het schoonmaken en snijden van bloemkool.
  • Zet een pan met water op de warmtebron en kook het water.
  • Wanneer het kookt gaat de bloemkool in de pan tezamen met een bouillon blokje.
  • Breng het water wederom aan de kook en de bloemkool is in 5 minuten beetgaar.
  • Dit kan je controleren door en met een vork in te prikken. Gaat deze er makkelijk in dan in de bloemkool klaar.
  • Giet vervolgens de bloemkool af in het vergiet en de bloemkool kan gelijk geserveerd worden, omdat het al lekker kruidig is.

Bloemkool Koken Voor Ovenschotel

De laatste van de 9 manieren om bloemkool te koken is voor een ovenschotel. Als we een lekkere ovenschotel gaan maken is het aan te raden de bloemkool eerst even te koken. Zo weet je zeker dat de bloemkool gaar wordt. We moeten de volgende stappen doorlopen:

  • In bovenstaande video wordt besproken hoe we bloemkool schoonmaken en snijden.
  • Een pan met water wordt op de warmtebron geplaatst en het water wordt aan de kook gebracht.
  • Wanneer het water kookt kan de bloemkool in de pan.
  • De bloemkool wordt nu in 3 minuten kort gekookt.
  • Giet de bloemkool af en verwerk het gelijk in je ovenschotel. De bloemkool is nu nog lekker warm en dat is prima voor verdere verwerking.

Dit zijn de 9 manieren om bloemkool te koken. Heb je nog bloemkool over, dan kan je onze blog lezen over het bewaren van bloemkool; ‘Hoe Bloemkool Bewaren?‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs