Hoe Artisjok Eten? Met Sausje, Dip Of Vinaigrette?

Deel deze blog makkelijk via:

Een artisjok is een bloemknop, een bloemknop van een distel. In de landen rond om de middellandse zee wordt de artisjok met regelmaat gegeten. De smaak is vlak tot licht bitter. Daarom wordt de artisjok altijd gedipt in een sausje of vinaigrette, maar hoe kan je een artisjok eten?

Na het koken pel je eerst de bladeren ervan af. Deze eet je door het vruchtvlees er af te schrappen met je voortanden. De middelste bladeren eet je helemaal op. Het hooi, de sprieten gooi je weg en de bodem snijd je in stukjes en is eerbaar.

Zoals je waarschijnlijk wel weet is een artisjok koken en bereiden een hele klus. Als je niet weet hoe je dit moet doen kan je onze blog ‘Hoe Artisjok Koken En Schoonmaken?‘ lezen. Het is namelijk een verrassende manier van bereiden. Nu het gekookt is kan je het eten.

Artisjok Eten

Een artisjok eet je niet zomaar. Een artisjok eet je op bijzondere wijze! De artisjok staat ook wel bekent als een koninklijke groente, net als de asperges.

Een artisjok heeft drie delen waarvan je er twee kunt eten, namelijk de bladeren en de bodem. Het hooi verwijder je en gooi je weg. Zie onderstaande foto.

artisjok

Na het koken wordt de artisjok uit elkaar gehaald. Eerst pel je de bladeren ervan af en deze doe je in een schaal. Uiteindelijk zie je het hooi zitten en dit verwijder je met een lepel. Vervolgens hou je de bodem over en deze snijd je in stukjes en doe je ook in een schaaltje.

Het eten gaat in drie fase:

Bladeren

Je begint met de schubbladeren. Deze bladeren pel je van de artisjok af. Een kleine ruk moet voldoende zijn. Als de artisjok goed gekookt is laten de bladeren zo los. Deze blaadjes kan je dippen in een sausje, mosterd, mayonaise of boter.

Dan schraap je met je voortanden het vruchtvlees van het blaadje af. Dit blijf je doen totdat al het vruchtvlees ervan af is. Bij de binnenste blaadjes kan je dit ook doen maar deze blaadjes kan je in zijn geheel eten dus hoe je niet te schrappen.

Hooi

Hoe verder je tot de kern van de artisjok komt hoe zachter de blaadjes totdat je bij het hooi aankomt. Dit zijn harige sprieten die je niet kan eten. Dit hooi zijn eigenlijk de bloemblaadjes. Als je de artisjok na aankoop in het water zet komen de bloempjes waarschijnlijk uit. De artisjok kan je dan natuurlijk niet meer eten.

Dit hooi kan je met je handen verwijderen of je kan gebruik maken van een lepel. Je kunt het ook wegschrappen met een mesje. Dit hooi gooi je weg.

Bodem

Na het verwijderen van het hooi blijft de bodem over. Deze bodem is heel zacht en kan je makkelijk in stukjes snijden. De bodem kan je wederom dippen in een sausje en opeten.

Wat je ook doet met artisjok en hoe je het ook gaat eten, maak er een feestje van. Dat verdient deze groente gewoon.

Artisjok Dip

Zoals gezegd bij artisjok eten wordt vaak gedipt in een saus of vinaigrette. Of gewoon met plantaardige boter of kruidenboter is ook lekker. Daarnaast smaakt een mosterdsaus heerlijk bij de artisjok. En natuurlijk knoflooksaus, deze mag niet vergeten worden. En aioli is ook een goede optie. Er zijn mogelijkheden te over.

Het wordt zo gegeten, omdat artisjok een vrij flauwe, zachte en licht bittere smaak heeft. Een dipsaus geeft meer smaak aan je artisjok en je kunt de smaken kiezen die je zelf het lekker vindt.

Artisjok Sausje

Een speciale saus voor de artisjok kan je natuurlijk ook zelf maken en hoeft niet moeilijk te zijn bijvoorbeeld een lekker knoflook saus. Neem hiervoor de volgende ingrediënten:

knoflooksaus bij artisjok
  • 3 volle eetlepels Mayonaise 
  • 3 eetlepels water 
  • 1 teen Knoflook 
  • Snuf peper en zout 
  • beetje peterselie en bieslook

De bereiding is simpel. Gooi alles in een bakje en meng het goed met elkaar. Voor meerdere knoflooksausjes kan je ook onze blog ‘Hoe Knoflooksaus Maken? Meerdere varianten‘ lezen.

Artisjok Vinaigrette

Ook een vinaigrette is heerlijk zacht bij een artisjok. Je kunt het kopen of zelf maken. Ik geeft hier een eenvoudige mosterdvinaigrette recept. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

mosterd vinaigrette bij artisjok
  • 3 el olijfolie 
  • 1 el azijn of citroensap
  • 1 el mosterd 
  • Peper en zout 
  • 2 tl agavesiroop (AH) of suiker 

Ook nu is de bereiding eenvoudig. Alles met elkaar mengen totdat er een gladde egale saus is ontstaan. Meer vinaigrette recepten kan je vinden in onze blog ‘Hoe Vinaigrette Maken? 10 manieren!‘. Kies je favoriet en ga aan de slag.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs