Hoe Knoflooksaus Maken? Meerdere varianten

Deel deze blog makkelijk via:

Wat is er lekkerder dan zelf knoflooksaus maken? Wij maken plantaardige knoflooksaus, ook met mayonaise, van Remia (Mayolijn) of Jean Baton, deze is iets zurig. Ook bevat deze mayo veel minder vet. Je proeft geen verschil met andere mayo’s! Dus lees mee, en je kunt de lekkerste knoflooksaus maken. 

Meng plantaardige mayonaise, met een uitgeperste knoflookteen. Roer dit door elkaar en voeg wat water toe zodat het iets vloeibaarder wordt. Je kunt kruiden naar wens toevoegen, zoals bieslook, uienpoeder of paprikapoeder. Goed mengen en proeven!  

Deze versie is maar één van de manieren om knoflooksaus te maken. Meerdere kun je hieronder vinden met kruiden en/of specerijen. 

Knoflook als basis voor saus is een perfecte start van je saus. Je moet wel verse knoflook gebruiken. Hoe je knoflook lang vers kunt houden lees je in onze blog ‘Hoe Knoflook Bewaren?‘. Poffen van knoflook kan op verschillende manieren. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe knoflook Pellen? Meerdere manieren‘.

Nu verder met het maken van knoflooksaus, als eerste de makkelijke manier.

Knoflooksaus Maken Simpel 

Wat heb je nodig om overheerlijke knoflooksaus te maken die zo simpel is als wat met maar 4 ingrediënten:

Knoflook in pers
  • 3 volle eetlepels Mayonaise 
  • 3 eetlepels water 
  • 1 teen Knoflook 
  • Snuf peper en zout 

Dit is waarschijnlijk de aller makkelijkste variant van het maken van een knoflooksaus omdat er maar weinig ingrediënten worden gebruikt. Makkelijk, simpel en snel klaar. Dat het zo makkelijk te maken is, doet niets af aan de smaak! 

Hoe maak je deze knoflooksaus: 

  1. Doe alle ingrediënten in een schaaltje, behalve zout en peper, en roer dit goed door elkaar. Wanneer je de saus dunner wilt, voeg je nog iets water bij. Let er wel op dat hoe meer water je toevoegt, hoe meer smaak van de mayonaise verloren gaat. 
  2. Proef of je vindt dat er zout en peper bij moet. Voeg dan een snuf zout en peper toe en proef nogmaals.  

Klaar! Knoflooksaus maken kan echt simpel zijn maar ook echt lekker!

Vegan Knoflooksaus 

Zoals je ziet, gebruiken wij de mayonaise van Remia (Mayolijn) die is 100% plantaardig en bevat de helft minder vet. Het doet niets af aan de smaak. Gewoon mayonaise smaak en lekker romig. Dus dat is één en al voordeel!  

Je kunt ook de mayonaise van Jean Baton gebruiken. Deze is ook bij de grote supermarkten te koop. Die is iets zurig van smaak maar ook zeer smaakvol. 

Er zijn meer plantaardige mayonaises te koop. Die hebben wij nog niet gebruikt.  Natuurlijk is het zo dat alle mayonaise van verschillende merken, anders smaken. Ga op onderzoek uit welke jij het lekkerst vindt! 

Hoe maak je een vegan knoflooksaus: 

  • 4 eetlepels mayonaise Mayolijn 
  • 2 eetlepels sojayoghurt 
  • 2 theelepels citroensap 
  • 1 grote teen uitgeknepen knoflook (of meer) 
  • Peper en zout 

De gebruiksaanwijzing is niet zo moeilijk: 

  1. Voeg de mayonaise en de soja yoghurt samen en roer deze goed door elkaar 
  2. Voeg het citroensap toe en roer ook deze goed door de mayo en yoghurtmix. 
  3. Nu mag de uitgeperste knoflook worden toegevoegd en er goed door heen geroerd worden.  
  4. Proef of je peper en zout wilt toevoegen of misschien nog wel extra knoflook. 

Let er wel op dat wanneer de knoflooksaus even staat, de knoflook goed intrekt. Het kan erg scherp worden wanneer je er meer knoflook in doet. 

Knoflooksaus Maken Met Yoghurt 

Natuurlijk kun je soja yoghurt door de mayonaise doen. Ook lekker met kruiden zoals peterselie, rozemarijn of bieslook.  

Wat heb je nodig om knoflooksaus te maken met yoghurt. 

  • 6 eetlepels mayonaise van Jean Baton  
  • 4 eetlepels soja yoghurt 
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook 
  • 1 teen knoflook uitgeperst (ben je fan van knoflook neem je 1 grote teen knoflook, anders een halve) 

Dan nu de saus maken: 

  1. Voeg de mayonaise en de yoghurt samen en roer deze goed door. 
  2. Voeg de knoflook toe en roer goed. 
  3. Nu kun je lepel voor lepel de bieslook toevoegen en tussendoor goed roeren. 

Je knoflooksaus met yoghurt zal vast lekker smaken!

Knoflooksaus Maken Zonder Yoghurt 

Er hoeft zeker niet altijd yoghurt door de mayo. Vaak wordt dit gedaan zodat het niet zo vet wordt. Met de mayonaise die wij gebruiken zit al veel minder vet in. In de plaats van de yoghurt kun je water toevoegen zodat het een zacht en romig sausje wordt. 

Wat heb je nodig voor een knoflooksaus zonder yoghurt: 

  • 6 volle eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels water (of meer, wanneer je de saus dunner wilt) 
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst 
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie, eventueel nog andere kruiden. 

Hoe ga je hier een saus van maken: 

  1. Meng water en mayonaise goed door elkaar totdat het een egale massa is. 
  2. Voeg de knoflook toe en roer goed. 
  3. Voeg de peterselie toe, beetje bij beetje, zodat je de hoeveelheid aanpast aan jouw wens. 

Dit is hoe je knoflooksaus maakt zonder yoghurt. Eet smakelijk! 

Knoflooksaus Met Crème Fraîche 

Om een heerlijke knoflooksaus met crème fraîche te maken heb je het volgende nodig: 

  • Klein bekertje met crème fraîche (plantaardige van bijvoorbeeld Oatly) 
  • 1 tl dille (gedroogd) 
  • 1 eetlepel bieslook (gedroogd) 
  • 3 goed volle eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel peterselie (gedroogd) 
  • 1 of 2 theelepels zoetstoffen (agave of stevia of suiker) naar wens 
  • Zout en/of peper naar wens 

Om dit alles tot een heerlijke knoflooksaus te maken met crème fraîche moet je het volgende doen: 

  1. Voeg de crème fraîche samen met de mayonaise en roer dit goed door elkaar. 
  2. Voeg de kruiden toe en roer dit goed door de mix van mayonaise.
  3. Proef wat je ervan vindt en voeg eventueel wat zout en/of peper toe. 

Knoflooksaus hoeft niet alleen lekker te zijn maar kan ook nog gezond zijn. Dat is de volgende saus die we gaan maken.

Zelf knoflooksaus Maken Gezond 

Wat heb je nodig om een knoflooksaus te maken die zo gezond mogelijk is. Wanneer je plantaardige mayonaise gebruikt, zonder ei, en de helft minder vet, is jouw zelfgemaakte knoflooksaus sowieso al gezonder dan andere mayonaises. De smaak van deze mayonaise is hetzelfde als andere mayonaises. 

  • 3 volle eetlepels mayonaise   
  • 5 eetlepels soja kwark 
  • 3 theelepeltjes kruiden (bv. Oregano, bieslook of peterselie gedroogd) 
  • Zout en peper 

Bereidingswijze: 

  1. Voeg de mayonaise en de kwark bij elkaar en roer dit tot een gemengde substantie 
  2. Voeg een kruid toe die jij lekker vindt en roer dit erdoorheen. Doe eerst de helft, proef en voeg eventueel de rest nog toe.  
  3. Proef wat je vindt van jouw saus en voeg zout en peper toe naar wens.  

Geniet van de knoflooksaus die je zelf hebt gemaakt en die zo gezond mogelijk is. De kruiden zullen echt wat toevoegen aan jouw knoflooksaus. Eet smakelijk! 

Knoflooksaus Maken Koolhydraatarm 

Koolhydraten zijn suikers, vezels en zetmeel. Dus om knoflooksaus te maken die koolhydraatarm is heb je geen hogere wiskunde nodig! Lekker makkelijk en heerlijk van smaak. Je kunt ook hiermee variëren. Je zult zien dat deze koolhydraat arme knoflooksaus in een handomdraai is gemaakt. 

Wat heb je nodig: 

  • 4 eetlepels mayonaise 
  • 2 eetlepels soja yoghurt 
  • Sap van een citroen of 3 eetlepels water 
  • 1 theelepel droge rozemarijn, klein gesneden (optioneel). 
  • 1 teen knoflook uitgeperst.  

Hoe maak je deze knoflooksaus: 

  1. Voeg mayonaise en yoghurt bij elkaar en roer deze goed door 
  2. Dan de citroensap of water toevoegen aan de mix van mayonaise en roer dit goed door totdat er een egale substantie ontstaat. 
  3. Voeg de knoflook toe en roer dit er goed door.  

Wanneer je dit een dag laat staan zijn de kruiden goed ingetrokken. Vind je het te sterk, dan voeg je nog een eetlepel yoghurt of mayonaise toe.

Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs