Hoe Artisjok Koken En Schoonmaken?

Deel deze blog makkelijk via:

De artisjok wordt als een koninklijke groente beschouwd die je langzaam moet eten. Deze koninklijke groente is ook vandaag de dag nog niet zo bekent. Het is toch een fijne groente die je goed kun t koken. En daar gaat deze blog over; Hoe artisjok schoonmaken en koken?

Verwijder de harde bladeren van de buitenkant. Knip de punten van de bladeren af en verwijder eventueel de top van de artisjok. Kook de artisjok met zout en citroensap in ongeveer 30-40 minuten gaar. Pel de bladeren, verwijder het hooi en snijd de bodem.

De artisjok is een gesloten en geschubde groene of paarse bloemknop die je kookt. Na het koken kan je de bladeren pellen en eten. Ook de bodem is eetbaar het harige deel is echter niet eetbaar. Later in deze blog kom ik hierop terug. Artisjok eet je door te dippen in bijvoorbeeld een saus of vinaigrette. Hoe je precies artisjok kan eten lees je in onze blog ‘Hoe Artisjok Eten? Met Sausje, Dip Of Vinaigrette?‘ Het vraagt nog wel wat aandacht.

Artisjok Kopen

Het begint allemaal met de artisjok die je koop. Een goede, verse artisjok heeft schubben die dicht zijn. De bladeren moeten dicht tegen elkaar aan zitten en de kleur moet fris groen zijn.

artisjok

Daarnaast moeten de bladeren dik en vlezig zijn, dit zijn de lekkerste. Als de bladeren open staan is de artisjok niet vers meer.

Thuis kan je de artisjok met de stam in een glas water zetten. Het is per slot van rekening een plant. Snijd wel een stukje van de stam af voordat je het in water zet.

Artisjok Bereiden

De gebruikelijke manier om artisjok te bereiden is via koken. Artisjok koken vraagt wel even de tijd en er moeten vele handelingen gebeuren voordat je de artisjokken kunt serveren. Als eerste moet de artisjok schoongemaakt worden. Daarna wordt de artisjok gekookt en vervolgens moeten we de artisjok pellen.

Je kunt niet de gehele artisjok eten. De artisjok bestaat uit drie delen, namelijk de bladeren, het hooi en de bodem. De bladeren en de bodem kunnen gegeten worden, het hooi niet. Onderstaande foto geeft duidelijk aan wat de verschillende onderdelen van de artisjok zijn.

Artisjok
Artisjok bladeren, hooi en bodem

De bladeren worden na het koken gepeld, het hooi kan je met een lepel verwijden zodat alleen de bodem overblijft.

Artisjok Schoonmaken

Voordat je een artisjok gaat koken moet je deze eerst schoonmaken. Het schoonmaken bestaat eruit dat je de harde buitenkant, de harde bladeren weghaalt. Deze harde bladeren kan je gewoon lostrekken en weggooien. Lukt het niet door ze los te trekken snijd of knip ze dan weg.

Verwijder ook de lange steel. Dit is niet noodzakelijk maar het is makkelijk tijdens het koken van je artisjok.

Wat je ook nog kunt doen is de scherpe punten van de bladeren afknippen. Deze kunnen lastig zijn tijdens het eten.

artisjok schoonmaken

Als de bovenkant van de artisjok en niet mooi uitziet snijd de top van de artisjok dan weg. Het kan geen kwaad maar is wel makkelijk tijdens het koken.

Nu we dit gedaan hebben kunnen we de artisjok gaan koken.

Artisjok Klaarmaken

Wat je nodig hebt per persoon is één artisjok per persoon. Wanneer je hele grote artisjokken hebt met je zelf even bepalen wat je wilt doen maar een artisjok per persoon moet voldoende zijn.

Aangezien de artisjokken best groot zijn heb je een grote pan nodig. Vul deze pan met water, voeg zout toe en leg de artisjokken in de pan. Je zult zien dat de artisjokken gaan drijven en dat wil je niet. Leg nu op de artisjokken een vuurvaste schaal of bord zodat de artisjokken onderwater liggen.

artisjok koken

Hoe je de artisjokken in de pan legt maakt niet veel uit. De een zegt met de bladeren naar boven en de andere zegt met de bladeren naar beneden. Ik heb tijdens het koken echter geen verschil gemerkt.

Wat je wel kunt doen is een beetje citroensap in het water doen, hierdoor blijft de keur mooi groen. Anders bestaat de mogelijkheid dat het bruin wordt. In plaats van citroensap kan je ook twee tot drie schijfjes citroen meekoken.

Ook kan je nog een gepeld teentje knoflook in het hart van de artisjok stoppen. Hierdoor wordt de smaak wat zachter. Ik raad dit zeker aan als je ook citroensap gebruikt. Door het sap kan de smaak iets veranderen en de knoflook compenseert dit weer.

Kook de artisjokken nu in ongeveer 40-50 minuten beetgaar. De kooktijd is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je artisjokken. Je kunt de gaarheid controleren door met een mes in de bodem te prikken. het mes moet zonder moeite in de artisjok geprikt kunnen worden.

Een andere manier om te checken of het gaar is door aan de blaadjes te trekken. Haal een artisjok uit de pan en trek aan een blaadje. Deze moet met niet te veel kracht en trekken loslaten.

Is de artisjok nog niet gaar, doe deze dan terug in de pan en kook nog wat langer door.

Haal de artisjokken uit de pan, pel de bladeren los en doe ze in een schaal. Verwijder dan het hooi met een lepel en leg de overgebleven bodem op een schaal en snijd deze in stukjes.

Je kunt nu de artisjok gelijk eten door deze te dippen in een eigengemaakte saus of vinaigrette. Voor een goede vinaigrette kan je onze blog ‘Hoe Vinaigrette Maken? 10 manieren‘ lezen.

Artisjok Stomen

Naast het artisjok koken en schoonmaken kan je de artisjok ook stomen en schoonmaken. Stomen is een prima bereidingswijze om artisjok klaar te maken. Maak de artisjokken schoon zoals bovenstaand is omschreven.

Smeer de buitenkant van de artisjokken in met citroensap en doe de artisjokken in de stoompan en vervolgens de deksel deels op de pan. Het stomen van artisjokken duurt ongeveer 50 minuten, afhankelijk van de grootte van de artisjokken.

Je voelt of de artisjokken beetgaar zijn door aan de bladeren te trekken. Laten deze zonder veel kracht los dan is de artisjok klaar om gegeten te worden.

Artisjok Smaak

Artisjok heeft geen uitgesproken smaak. Het is zacht en licht bitter van smaak. Soms zelfs flauw van smaak. Daarom wordt de artisjok vaak gedipt is sauzen, kruidenboter, mayonaise, boter of een lekker vinaigrette.

De combinatie van artisjok en een heerlijke saus maakt het heerlijk.

Een suggestie om de artisjokken te serveren is om de artisjokken in verschillende schaaltjes te doen en op voorhand al een paar sausje klaar te maken en neer te zetten. Zo kan je verschillende smaken uitproberen en het staat nog heel gezellig ook.

Serveer naast de artisjokken ook gesneden stokboord. Zo wordt het nog lekkerder en gezelliger. Eet smakelijk.

Dit is alles wat ik je wil vertellen of artisjok koken en schoonmaken. Veel succes en plezier in de keuken met het bereiden van je artisjokken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs