Groente Op De BBQ! Een Complete Gids.

Deel deze blog makkelijk via:

Als het zonnetje schijnt en de temperatuur aangenaam is wordt vaak de barbecue weer aangestoken. Grillen op de barbecue geeft een gevoel van lekker buiten zijn en genieten van goed voedsel. Groenten kan heel goed op de barbecue gegrild worden. In deze blog bespreken we hoe je groente op de bbq kan klaarmaken.

Alle groente kan je grillen op de bbq. Je kunt het grillen op het rooster of tussen de kolen leggen. Groente kan je ook grillen aan een spies, in een aluminium schaal of er een groentepakketje van maken. Sommige groente kan je poffen.

Aan het einde van deze blog staat een lijst met 25 groentes met informatie hoe je deze kan klaarmaken op de bbq.

Grillen van groente is leuk om te doen en als je het niet laat verbranden ook nog gezond, want vele voedingsstoffen blijven bewaard. Echter niet alle groente kan zo op het rooster gelegd worden. Veel groente vragen enige voorbereiding terwijl andere zo groente zo gegrild kan worden. Je moet het even weten en dan is barbecueën lekker en leuk om te doen. Dat gaan we in deze blog bespreken; Hoe Gegrilde Groente BBQ Bereiden?

Groenten Grillen BBQ

Groenten grillen op de bbq kan op verschillende manieren en niet elke manier is goed voor elke groente. Sommige groente kan je op het rooster grillen en andere groente moet je eerst kort koken. En ’tussen de kooltjes’ is ook een manier om te grillen. En natuurlijk het groentepakketjes op de bbq. Onderstaande 5 manieren voor het gebruik van de bbq en groente.

Op Het Rooster

Grillen op het rooster geeft de groente de karakteristieke gril strepen. Belangrijk is om de groente in even grote stukken te snijden zodat de grilltijd ook even lang is. In onderstaande lijst is aangegeven welke groente je op het rooster kan grillen.

groente grillen bbq

De groente geeft geen vet af van zichzelf tijdens het barbecueën. Het is daarom belangrijk om een goed schoon rooster te hebben, zodat ze niet aan het rooster gaan hechten. Besmeer de groente die je op het rooster legt ook in met olie. Niet te veel, het mag niet druppen op de kooltjes, want dan krijg je vlammen die je groente verbranden.

Groentepakketjes bbq

Een andere manier van groente klaarmaken op de bbq is er een groentepakketje maken. Groentepakketjes zijn verschillende soorten groente, klein gemaakt en met plantaardige boter en kruiden in aluminiumfolie gewikkeld. Dit groentepakketje gaat dan aan de zijkant van het rooster, het is hier minder warm en dit pakketje laat je ongeveer 20 minuten staan.

groentepakketjes

Zo krijg je heerlijk gestoomde kruidige groente. Alle groente kan je zo op de bbq klaarmaken, ook bladgroente zoals spinazie.

Onderaan deze blog staat een recept om je op weg te helpen. Maar barbecueën is ook proberen en experimenteren dus je kan ook je eigen groentepakketje met kruiden maken en je gasten verrassen met jouw eigen creatie.

Groente Spiezen bbq

Kleine stukjes groente zijn moeilijk om op het rooster te grillen. Maak dan gebruik van een spies. Hier kun je de kleine stukken groente opprikken waardoor ze niet tussen de kooltjes belanden. Ook zijn er groenteroosters te koop waar je groente in kan klemmen. Dit rooster leg je dan weer op het rooster van de bbq.

groente spiezen

Genoeg mogelijkheden om ook kleine groente op de bbq te grillen. Bekijk onderstaand overzicht.

Groente Op De bbq In Schaal

Groente kan je ook grillen in een aluminium bakje. Dit bakje zet je vervolgens op de bbq. De aluminium bakjes hebben vaak gaatjes aan de onderkant.

Dit kan je doen met groente die klein is zoals spruitjes, sjalotten en bosuitjes. Maar ook met groente die vaak verdwijnt tussen de kolen zoals asperges. Besprenkel ze eerst met een beetje olie en doe ze dan in de aluminium bak. Zorg ervoor dat er maar 1 laagje groente in het bakje zit. Zo weet je zeker dat ze lekker roosteren. Wel af en toe even omdraaien zodat ze gelijkmatig roosteren.

Tussen De Kooltjes Poffen

Wanneer je een bbq hebt met houtkool of briketten, dan kan je sommige groente ook tussen de kooltjes roosteren in plaats van op het rooster. Voor een aantal groente is dit een hele leuke bereidingswijze.

Zo kan je bijvoorbeeld aardappels tussen de kooltjes leggen of in aluminiumfolie doen en dan lekker poffen tussen de kooltjes. Leg het wel een beetje aan de zijkant waar de kolen niet te heet zijn. Andere groente die je op deze manier kan grillen zijn uien, pompoen en mais. Wel het zwart geblakerde vel ervan af halen voordat je het opeet.

Groente Voor Op De BBQ

Welke groente je ook gaat barbecueën maak de groente altijd eerst schoon onder de kraan. Is het een grote groente dan kan je deze in stukken snijden dan graat het grillen wat sneller.

Ook lekker is het om de groente 30 minuten in een marinade te leggen voordat je ze gaat grillen op de bbq. Maak je geen gebruik van een marinade smeer de groente dan in met olie zodat ze niet aan het rooster gaan kleven.

groente spiezen

Welke groente kan je grillen op de bbq? All groente kan je grillen op de bbq. Met de bovenstaande manieren van barbecueën kan elke groente wel op de bbq. De groente is echter niet verzot op het warmste gedeelte van de bbq. De beste plaats is aan de zijkant van de bbq.

Alle groente kan je meenemen in je recept van het groentepakketje, alle groente dus, ook spinazie en klein gesneden kool. Dit wordt in onderstaande lijst niet apart benoemd. Wel staat er na de lijst een recept voor groentepakketjes op de bbq.

Om je op weg te helpen een paar voorbeelden van groente voor op de bbq en hoe je ze kan bereiden.

  • Aardappelen. In aluminiumfolie en lekker poffen met kruidenboter of zo tussen de kolen leggen. Dan de zwartgeblakerde schil eerst verwijderen voor het consumeren. In blokjes ook lekker in het groentepakketje.
  • Asperges. In een aluminium bakje of op het rooster. In stukjes in het groentepakketje
  • Aubergine. In plakken en ingesmeerd met kruidenboter op het rooster. Hele aubergine zwart laten blakeren en het vruchtvlees eruit lepel. Of stukjes aan de spies.
  • Bieten. In aluminiumfolie op het rooster of tussen de kooltjes.
  • Bloemkool. In dikke plakken gesneden met olie op het rooster of bloemkool roosjes aan de spies samen met broccoli, dan wel eerst kort koken.
  • Bosuitjes. Op het rooster.
  • Broccoli. De roosjes aan een spies samen met bloemkool en stukjes paprika. Broccoli roosjes kan je dan eerst kort koken, hoeft niet.
  • Champignons. Aan een spies op het rooster. Lekker met kruidenboter.
  • Cherrytomaat. Op het rooster.
  • Courgette. Snijd dikke plakken en smeer in met olie. Of stukjes aan de spies.
  • Knoflook bol. Op het rooster of in aluminium tussen de kolen. Ook zonder aluminiumfolie kan de bol op het rooster geplaatst worden. Verwijder wel eerst alle losse vellen en snijd de toppen van de teentjes af. Zorg er wel voor dat ze aan elkaar blijven zitten. Zie voor meer informatie onze blog ‘Hoe Knoflook Poffen?
  • Knolselderij. In plakken op het rooster of in zijn geheel tussen de kooltjes.
  • Maiskolven. Met een satéprikker op het rooster of tussen de kooltjes, bij voorkeur in aluminiumfolie met een beetje olie.
  • Paksoi. Snijden in grove stukken en in het aluminium bakje. Of in de lengte gehalveerd en op het rooster. Dan wel insmeren met olie en de losse groene bladeren verwijderen.
  • Paprika. In grove stukken met olie op het rooster of stukjes aan de spies. Zie voor meer informatie onze blog ‘Hoe Paprika Roosteren?‘.
  • Pastinaak. In plakken op het rooster. Wel eerst kort koken. Of dunne plakken zonder koken gelijk op het rooster.
  • Portobello. Op het rooster grillen. Vul de Portobello met wat je maar wilt, kruidenboter met ui bijvoorbeeld.
  • Prei. Verwijder het donker groene blad. Halveer de prei in de lengte en grillen maar.
  • Spruitjes. In een bakje op het rooster of aan de spies op het rooster.
  • Tomaten. In dikke plakken op het rooster of in het aluminium bakje. Of stukjes aan de spies met andere groente.
  • Uien. Op rooster en tussen de kooltjes. In aluminium wikkelen en insmeren met knoflook en olie is ook erg lekker. Gillen aan de spies met andere groente is ook een optie. Grote schillen van de ui op het rooster is de laatste mogelijkheid.
  • Venkel. In dikke plakken. Insmeren met olie.
  • Witlof stroken. Halveer de stonken en leg ze op het rooster. Insmeren met olie.
  • Wortelen. Dikke wortelen eerst kort koken en dan op het rooster. Dunne wortelen kunnen gelijk op het rooster.
  • Zoete aardappel. In dikke plakken op het rooster. Eerst marineren van zoete aardappel is ook erg lekker. Of poffen in aluminiumfolie en kruidenboter.

Over zoete aardappels bereiden hebben wij een aparte blog geschreven ‘Hoe zoete aardappel bereiden?‘ vertelt je er alles over.

Groentepakketjes Op De bbq

Zoals gezegd kan je alle bovenstaande groente verwerken in je groentepakketje. Maak je eigen selectie van groente. Snijd ze fijn besprenkel met olie en kruiden en doe dit in de aluminiumfolie. Dan 20 minuten stomen. Proef wel eerst even of de groente gaar is als je het er vanaf wilt halen. Niet is zo verraderlijker als de temperatuur van de bbq.

Om je op weg te helpen een paar suggestie voor groentepakketjes. Een makkelijk en lekkere start zijn uien met rozemarijn:

  • 2 rode ui, gehalveerd
  • takje rozemarijn
  • plantaardige boter
  • peper en zout

Wat dacht je van champignons met paprika en cherrytomaat?

  • 50 gram champignons
  • 1 gele paprika
  • 200 gram cherrytomaat
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 klontjes plantaardige boter
  • peper en zout

En een uitgebreid groentepakketje met olijf en broccoli.

  • 250 gram Champignons
  • 4 Tomaten in blokjes gesneden
  • ui, fijn gesneden
  • olijven (optioneel)
  • eventueel nog broccoli en/of bloemkool; kleine roosjes
  • scheutje droge witte wijn per groentepakketje
  • een half takje rozemarijn per persoon per pakketje.
  • peper en zout

Het klaarmaken van een groentepakketje doe je als volgt:

  1. Maak alle groente eerst schoon en snijd de groente in de stukken die je wilt gaan gebruiken.
  2. Leg 2 vellen aluminiumfolie klaar per pakketje. Draai het tweede velletje een kwart slag.
  3. Verdeel nu de groente over de pakketjes.
  4. Haal de zijkanten van de aluminiumfolie omhoog, je krijgt nu de vorm van een kom.
  5. Doe dan een klontje plantaardige boter op de groente en maak af met de takjes tijm, rozemarijn of Provençaalse kruiden en peper en zout.
  6. Sluit het pakketje en leg aan de zijkant van de bbq.

Nu heb ik je hopelijk een stuk op weg geholpen. Kijk wat je zelf nog wilt grillen op de bbq. Experimenteer en probeer uit; stel jouw eigen groentepakketje samen met kruiden die jij lekker vindt. Dat is het leuke van koken of in dit geval barbecueën.

Gegrilde Groente Bewaren

Je kunt groente ook grillen en bewaren. Zo kan je nog heel veel groente gebruiken die over is en bijvoorbeeld de groente gebruiken voor een salade.

Doe de gegrilde groente in een afsluitbaar bakje en zet dit bakje in de koelkast. De groente kan je zo 3-5 dagen bewaren. Wanneer je het weer wilt eten eerst even ‘kijken, ruiken en proeven’ of het nog goed is.

Groente Grillen BBQ Tips

Als je grote stukken gaat grillen van harde groenten zoals bloemkool, broccoli en wortel kook deze dan eerst kort. Het grillen gaat dan sneller.

Knollen en aardappels kunnen ingepakt worden in aluminiumfolie en tussen de kolen gelegd of op het rooster geplaatst worden. Dit kan je ook doen met bieten. Lekker met olie en knoflook poffen.

Pof aubergines, aardappels, bieten, knoflook in hun geheel tussen de kolen. Verwijder de buitenkant voor je ze gaat eten. Deze is dan zwart geblakerd en niet eetbaar.

Zo, nu weet je hoe je groente op de bbq kan klaarmaken. Succes met barbecueën en een fijne zwoele avond toegewenst.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs