Hoe Courgette Bakken? In Oven, Pan, Of Kruiden…

Deel deze blog makkelijk via:

Courgette is een veelzijdige groente die je rauw kan eten, zelfs met schil. Als je dat doet moet de courgette wel goed gewassen zijn! Courgette wordt ook vaak gegrild in een pan of op de BBQ en in kleine blokjes kan je het ook goed wokken, maar courgette bakken gaat ook heel goed.

Courgette Bakken. Dat doe je in een pan of in de oven. Was de courgette onder de kraan en snijd deze in dunne plakjes. Besprenkel de courgette met een beetje olie en bestrooi met grof zeezout en gemalen zwarte peper. In een ovenschaal bak je de courgette op 180 graden in 15 minuten en in de pan, regelmatig omdraaien circa 6 minuten.

Courgette kan je je op verschillende manieren snijden, bijvoorbeeld in lange plakken of ronde plakken. Voor courgette wokken gebruik je meestal blokjes. En ja. je kan er ook pasta van maken, dit noemen ze ook wel courgetti. Lange slierten courgette die je makkelijk in een salade kan verwerken. Daar gaan we in deze blog niet verder op in, we gaan verder met courgette bakken.

Hoe Lang Courgette Bakken?

Courgette bakken doen we in de oven of in de pan. Daarnaast kan je ander smaakmakers toevoegen om de courgette op smaak te brengen zoals knoflook of een beetje Ketjap Manis.

Hoe lang je courgette moet bakken hang wel af van de grootte van de stukken die je gebruikt. Zijn het dunne of dikke plakken of zijn het grote blokjes. Dit bepaalt sterk hoe lang je courgette moet bakken.

 1. Courgette bakken in de oven
  In de oven kan je dunne plakjes of grote stukjes gebruiken. Deze bak je gaar in 15-20 minuten in een oven op 180 graden. Dikkere plakjes duren uiteraard langer.
 2. Courgette bakken in pan
  Afhankelijk van de grootte van de stukken bak je courgette in de pan 5-10 minuten. Hoe langer je de courgette bakt hoe zachter deze wordt. Dus als je denk dat de courgette gaar is proef dan een stukje. Nog niet naar wens, bak de courgette dan wat langer.

De gebakken courgette is eenvoudig op smaak te brengen met zout en peper. Andere kruiden kan je natuurlijk ook gebruiken. Lees daarvoor onze blog over het kruiden van courgette na het bakken of grillen.

Courgette Bakken In De Oven

De courgette kan gebakken worden in de oven. De een noemt het bakken en de ander noemt het grillen, één ding is zeker, het komt uit de oven. Ik vertel je de basis van courgette bakken in de oven. Koken is experimenteren en uitproberen dus voeg eventueel zelf andere smaakmakers toe. Wat heb je nodig?

courgette bakken
 • 1 courgette, goed gewassen
 • Gemalen zwarte peper
 • Grof zeezout
 • Zonnebloemfolie

Wat ga je doen in de keuken?

 1. Snijd de courgette in lange plakjes, ronde plakjes ,blokjes of grote stukjes. Laat de schil om de courgette zitten.
 2. Besmeer de bodem van de ovenschaal met een klein beetje olijfolie en leg de plakjes in de schaal. In plaats van een ovenschaal kan je ook bakpapier gebruiken en hier de plakjes op leggen. Ook nu een klein beetje oliefolie gebruiken.
 3. Besprenkel de plakjes nu met een beetje oliefolie en bestrooi met grof zout en gemalen zwarte peper. Je kunt er eventueel ook nog andere kruiden toevoegen zoals tijm of rozemarijn en oregano.
 4. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak de courgette voor ongeveer 15-18 minuten. De courgette is goed gebakken wanneer de buitenkant een bruin randje krijgt.

Haal de schaal uit de oven en serveer jouw gebakken courgette. Eet smakelijk!

Courgette Bakken Pan

In de pan is het leuk om courgette te bakken. Je ziet de courgette van kleur veranderen en dat is een indicatie dat de courgette gaar is. Wat heb je nodig?

 • 1 courgette, goed gewassen
 • Gemalen zwarte peper
 • Groef zeezout
 • Zonnebloemolie
 • Provençaalse kruiden

Wat ga je doen in de keuken?

 1. Snijd de courgette in lange plankjes, ronde plakjes of blokjes al naar gelang je het wilt serveren. Snijd bijvoorkeur dunne plakjes deze worden smakelijker tijdens het bakken.
 2. Zet een hapjespan op de warmtebron en maak de zonnebloemolie warm op een middelhoge stand. Heb je te weinig ruimte in de pan voor de courgette, neem dan een tweede pan.
 3. Leg de plakjes courgette in 1 laagje in de pan en beweeg de pan een beetje zodat de plakjes niet aan de bodem kleven.
 4. Voeg de zeezout en peper toe.
 5. Draai de plakjes regelmatig om en beweeg de pan weer om plakken tegen te gaan.
 6. Als de plakjes van kleur veranderen voeg je naar eigen smaak de Provençaalse kruiden toe en dit bak je kort mee.
 7. Als de plakjes bruin beginnen te worden is de courgette klaar en gebakken, dit is na 4-8 minuten.

Serveer je gerecht gelijk aan je gasten en ze zullen het heerlijk vinden.

Courgette Bitter Na Bakken

Vroeger was een bitter smakende courgette giftig. Dit kwam door de stof cucurbitacine die van nature aanwezig was in de courgette. Dit is echter al eeuwen lang niet meer het geval, alleen met courgette uit eigen moestuin moet je uitkijken. Deze kunnen nog steeds cucurbitacine bevatten. De courgette uit de supermarkt is gewoon veilig.

De bittere smaak na het bakken wordt vaak veroorzaakt doordat we een oude courgette hebben gebruikt. Voordat je een oudere courgette gaat bakken kan je deze beter eerst even laten zweten. Zo onttrek je de bittere stoffen uit de courgette.

Snijd de courgette in plakjes of blokjes en bestrooi deze met zout. Laat even 10 minuten staan en veeg dan met keukenpapier het zout en vocht op. Nu kan je de courgette bakken en zal deze minder bitter smaken.

Ik hoop dat je zo voldoende informatie hebt op courgette te bakken. Succes met kokkerellen!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs