Hoe Courgette Lekker Maken Met Kruiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Courgette heeft een smaak die van zichzelf niet heel uitgesproken is. Hij neemt de smaak aan van de andere ingrediënten die ook in de pan zitten. Daarom is het zo fijn om andere kruiden mee te bakken of te stoven of in de courgettesoep te doen. Maar hoe courgette kruiden?

Hoe courgette kruiden?

courgette
  • Knoflook 
  • Platte peterselie 
  • Rozemarijn 
  • Tijm 
  • Witte Peper en zout 
  • Rode peper 
  • Paprikapoeder 
  • Oregano 
  • Basilicum 

Daarbij zijn er natuurlijk andere smaakmakers die geen kruiden of specerijen zijn. Ui, olijfolie, kaas en natuurlijk de andere groenten waarmee de courgette bereid wordt, geven smaak af.  

Welke Kruiden Bij Courgette? 

Bij courgette passen veel kruiden goed. Deze bovenstaande kruiden gebruiken we niet allemaal tegelijk in een gerecht. Verderop in de blog staan gerechten beschreven waarin wordt verteld wanneer de kruiden worden toegevoegd aan en de hoeveelheid.  

De genoemde hoeveelheid is berekend op 2 personen en zijn afgestreken eetlepels en theelepels. 

Wil je weten hoe je courgette lekker kan bereiden met de kruiden uit deze blog? Lees dan onze andere blog ‘Hoe Courgette Bereiden?‘.

Courgette Bakken Kruiden 

Courgette kun je heerlijk bakken. Daarbij kunnen diverse kruiden en specerijen worden meegebakken. 

  • 1 Knoflookteen of 1 tl Knoflookpoeder 
  • Peper en zout naar wens 
  • 2 el Olijfolie (of meer naar wens) 
  • 2 tl Oregano  

Snijd lange repen van de schoongespoelde courgette. Maak de repen een halve centimeter dik. Ga nu de knoflook even bakken in olijfolie en voeg de daarna de courgette toe. Bak één kant mooi licht bruin en draai de courgette.

hoe courgette kruiden

Strooi de Oregano in de olie en roer dit er een beetje doorheen en laat de courgette erdoor heen glijden. Draai nu de courgette zodat je de andere kant mooi bruin kan bakken. De kruiden trekken nu lekker in de courgette. Proef of er genoeg kruiden zijn bijgevoegd anders kun je er een beetje bij doen.  Voeg peper en zout toe naar wens.  

Courgette Soep Kruiden 

  • 2 tenen knoflook 
  • 1 handvol basilicum 
  • 1 handvol peterselie 
  • Zout en peper 

Andere smaakmakers zijn olijfolie en eventueel (vegan) kaas en turks brood om de soep in te binden. 

In een soeppan bak je de courgette in olie, die in blokjes zijn gesneden, even aan. Doe daar de knoflook en basilicum bij en roer dit even door. Voeg zout en peper toe naar wens en giet er 1 liter tuinkruiden bouillon bij. Er zou nog een klein Turks brood in kleine stukjes aan toe gevoegd kunnen worden om de courgettesoep wat te binden.

Je kunt de courgettesoep ook pureren, en er een gladde soep van maken. Proef of er genoeg kruiden in de courgettesoep zit, anders kun je nu bij kruiden. Serveer met geraspte kaas (Prosociano van Violife bijvoorbeeld) en platte peterselie blaadjes over de courgettesoep. Eet smakelijk! 

Courgette Met Kruiden Inmaken 

  • 4 tenen knoflook in dunne plakjes 
  • 20 takjes Tijm 
  • Olijfolie

Voor je courgette gaat inmaken is er nog wel even wat te doen. De goed gewassen courgette, zijn in plakjes gesneden van een halve centimeter. Grill de courgettes in olie in een grillpan of oven en laat ze afkoelen. 

In een schone weckpot, die volgens het weck procedure zijn schoongemaakt, giet je wat olie. Daar doe je, om en om, knoflookplakjes en courgette en tijm in tot de pot vol is. Halverwege even bijvullen met olie en de lucht tussen de courgette uit drukken. Daarna ga je verder met de opbouw van de courgette, en kruiden tot de pot vol is. 

Om de courgette in te maken moet je de weckpot verder afvullen met olie en de deksel goed sluiten. Zet de pot weg in een donkere ruimte waar het ook koel is. Zo blijft de courgette langer houdbaar. 

Na een maand zijn de kruiden goed ingetrokken. Dit heet het inmaken van courgette. Wanneer alles goed is gegaan zijn de courgette lang houdbaar. Van de olie met kruiden zou je een heerlijke dressing kunnen maken wanneer de courgette gegeten is.  

Gegrilde Courgette Kruiden 

  • 2 el Paprikapoeder 
  • Snuf Peper en zout 
  • 4el Olijfolie 

Was en snijd één courgette in plakken van een halve centimeter.  

Meng de kruiden met de olijfolie in een schaal en doe daar de courgette bij. Laat de kruiden even intrekken. Laat de courgette aan beide kanten lichtbruin grillen. De gegrilde courgette opdienen en ervan genieten! Eet smakelijk! 

Courgette Stoven Met Kruiden 

  • ½  tl Gedroogde Rozemarijn 
  • ½  tl Gedroogde Tijm 
  • 2 el Olijfolie 
  • ½  tl Uienpoeder 
  • Zout en peper 

Tevens 1 blik tomatenblokjes, zodat het kan stoven. 

Heb je geen Rozemarijn en Tijm of wil je wat anders dan zijn Provinciale kruiden ook lekker. 

1 courgette in blokjes gesneden. Deze aanbakken in de Olijfolie. 1 blik tomatenblokjes erbij doen in de pan. Roer de tomatenblokjes door de courgette en voeg de kruiden toe. Doe de deksel op de pan en laat de courgette ongeveer 15 minuten stoven. Voeg zout en peper toe. Proef dan of er kruiden genoeg zijn en of dat je de courgette nog verder moet stoven. Proef wat je eventueel mist. Voeg dit nog bij en roer dit goed door. Lekker bij rijst en pasta. 

Heb je courgette over? Lees dan onze blok ‘Hoe Courgette Bewaren?‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs