Hoe Bloemkool Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Grote bloemkolen, kleine bloemkolen, Hollandse bloemkolen, kasbloemkolen er zijn bloemkolen in vele soorten en maten. Deze lekkere groente is relatief eenvoudig te koken en te kruiden. Echter is het een grote groente om te bewaren. Hier lees je alles over hoe bloemkool bewaren.  

Hoe bloemkool bewaren? 

  • Hele verse bloemkool bewaar je 7 dagen op een koele, donkere plaats of in de koelkast.
  • Aangesneden bloemkool bewaar je 5 dagen in de koelkast.
  • Gekookte bloemkool bewaar je 2 dagen in de koelkast.
  • In de vriezer, na blancheren 9 maanden houdbaar.  

Vaak moet de bloemkool nog even liggen, voordat deze verwerkt wordt in een gerecht. En soms heb je gewoon bloemkoolroosjes over, waarvan je niet weet hoe je ze kan bewaren. En hoe zit het dan met gekookte bloemkool, kan je deze ook nog bewaren? Onderstaand artikel geeft antwoord op al deze vragen en nog veel meer.  

Wil je meer meten over bloemkool bereiden? Lees dan ons artikel Hoe Bloemkool Bereiden? Weet je niet goed hoe je bloemkool kunt kruiden? Lees dan ons andere artikel Welke Kruiden Bij Bloemkool? 

Welke Bloemkool Kopen? 

Hoelang je een bloemkool kan bewaren begint al bij het kopen van de bloemkool. De bloemkool moet bij het kopen een stevige dicht structuur hebben.

bloemkool

Als er in de winkel nog veel groene bladeren omheen zitten, haal deze dan weg en kijk naar de structuur van de bloemkool en knijp in de bloemkool. De structuur moet gesloten zijn, er mogen geen donkere plekken op zitten en het moet lekker stevig aanvoelen. Deze bloemkool kan je dan het langste bewaren.  

Bloemkool Bewaren In De Koelkast  

Er moet eerst even een onderscheid gemaakt worden. Is het een hele verse bloemkool of is deze al aangesneden, zijn er al bloemkoolroosjes afgehaald? Dit is van belang, omdat een verse hele bloemkool nog geen snijwonden heeft. Dit is van invloed op de houdbaarheid.  

Hele Bloemkool bewaren 

Een verse hele bloemkool kan het best bewaard worden op een koele donkere plaats in het huis, bijvoorbeeld een kelderkast. Aangezien de modernen huizen niet over zo’n kast beschikken, is het in huis zoeken naar deze koele donkere plaats.  

Als beste alternatief is de koelkast dan de optie. Leg de hele bloemkool in een open plastic zak op de plank in de koelkast. Laat de bloemkool zoals deze is en snijd de bladeren niet weg. Door het wegsnijden van de bladeren ontstaat en nieuwe snijwonden die de houdbaarheid verkorten.  

De bloemkool kan op deze manier voor een week bewaard worden.  

Aangesneden Bloemkool Bewaren 

Een aangesneden bloemkool kan je ook buiten de koelkast bewaren, maar het gaat zo heel snel verrot. Het is dan maximaal 2 dagen houdbaar. De beste plaats voor een aangesneden bloemkool is de koelkast. Dek de bloemkool af met huishoudfolie en leg de bloemkool in de groentelade van de koelkast. De bloemkool kan zo zeker nog 4-5 dagen bewaard worden.  

Als je de bloemkool weer wilt gaan gebruiken is het advies altijd, kijken, ruiken, voelen en proeven.  

Kijk of de kleur nog goed is en of er geen rotte plekken opzitten. Ruik of er geen nare luchtjes vanaf komen en voel of de bloemkool nog stevigheid heeft. Proeven lijkt mij in dit geval niet nodig! 

Bloemkool Invriezen 

Wanneer je bloemkool voor langer tijd wilt bewaren kan je er ook voor kiezen om de bloemkool in te vriezen. Bloemkool invriezen kan op twee manier, rauwe bloemkool invriezen en bloemkool blancheren en dan invriezen.  

Bloemkool Rauw Invriezen 

Een hele bloemkool kan je invriezen. Als je dit wilt doen laat dan de bladeren aan de bloemkool zitten, want deze beschermen de bloemkool tegen uitdrogen. Doe de bloemkool in een zak en leg deze in de vriezer.  

Het nadeel van een hele bloemkool invriezen is dat het een lange tijd vraagt om de bloemkool te ontdooien. En als de hele bloemkool ontdooid wordt, is deze slap van structuur en niet prettig om verder mee te werken.  

Beter is om de bloemkool eerst schoon te maken. Verwijder de bladeren en haal de lelijke plekken weg. Snijd vervolgens de roosjes van de stam en doe deze in een plastic zak. Leg de zak vervolgens in de vriezer. Je kunt de bloemkool nu circa 6 maanden nog goed bewaren. Bewaar je het langer dan gaan smaak en textuur snel achteruit.  

Als je de bloemkoolroosjes wilt gaan gebruiken in een gerecht, voeg je dan gelijk vanuit de vriezer in het kokende water of bij je roerbakgerecht. Ontdooi ze niet, want dan worden ze slap en verliezen ze textuur.  

Bloemkool Blancheren en Invriezen 

De beste methode om verse bloemkool in te vriezen is door eerst te blancheren en daarna in te vriezen.  

Maar wat is blancheren?  Blancheren is de bloemkool voor circa 2 minuten koken en daarna onder de kraan, in een vergiet met ijskoud water afspelen. Je kunt de bloemkool ook laten afkoelen door het in een andere pan te gooien met water en ijsblokjes. Door het kort verwarmen worden de bacteriën gedood. Het snel afkoelen van de bloemkool stop vervolgens het garingsproces. 

Dep de bloemkoolroosjes zo goed als mogelijk droog met een schone theedoek of met keukenpapier. Doe ze vervolgens in een afsluitbare diepvrieszak en leg de bloemkool in de vriezer.  

Je kunt de bloemkool nu voor circa 9 maanden bewaren.  

Als je de bloemkoolroosjes wilt gaan gebruiken in een gerecht, voeg je dan gelijk vanuit de vriezer in het kokende water of bij je roerbakgerecht. Ontdooi ze niet, want dan worden ze slap en verliezen ze textuur. 

Bloemkool Gekookt Bewaren 

Wanneer de bloemkool gekookt is kan je deze nog beperkt bewaren. Doe de gekookte bloemkool die over is in een afsluitbaar bakje en plaats dit bakje in de koelkast. Je kunt het nu circa 2 dagen bewaren.  

Het advies voordat je het weer wilt gebruiken is kijken, ruiken en proeven. Je krijgt dan snel genoeg een idee of de bloemkool nog goed is of niet.  

Gekookte bloemkool kan niet bewaard worden is de vriezer. Smaak, textuur en kleur gaan snel achteruit. Zeker wanneer de bloemkool weer ontdooid moet worden voor verder gebruik in een gerecht.  

Bloemkool In Gerecht Bewaren 

Bloemkool in een gerecht bewaren is een heel ander verhaal. Doordat er meerdere ingrediënten gebruikt zijn, en wij weten niet welke is het moeilijk om hier een advies voor te geven. In de regel kunnen gerechten die bijvoorbeeld geroerbak zijn voor 2 dagen in een afgesloten bakje bewaard blijven.  

En voor de rest is het belangrijk dat je dit advies opvolgt wanneer je het weer wilt eten: kijk of het er nog goed uitziet, ruik of er geen nare luchtjes vanaf komen en als laatste proef of het nog goed smaakt.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs