Hoe Zoetzure Komkommer Maken? Vele opties


Komkommers zijn een heerlijke groente. Je kunt deze rauw eten of aangemaakt. In deze blog gaan we in op het maken van de zoetzure komkommer. Dat kan pittig, met peper of chili vlokken, of met een beetje mosterd. ‘Hoe je zoetzure komkommer kunt maken’ is een goede vraag! 

Schil de komkommer en snijd deze in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijsten weg en snijd de komkommer in plakjes. Voeg olie, een scheutje azijn, mosterd en suiker bij elkaar. Roer dit tot een zoetzure saus. Roer de saus door de, nu zoetzure komkommer. 

Ik koop vaak meerdere komkommers, ik gebruik er dan een en de andere bewaar ik omdat je komkommers goed lang vers kan houden. Bekijk hiervoor onze blog ‘Hoe Komkommer Bewaren?‘.

Zoetzure Komkommer Indonesisch 

Om heerlijke zoetzure Indonesische komkommer te maken heb je een aantal ingrediënten nodig.  

  • 1 komkommer 
  • 2 eetlepel (sesam)olie 
  • 1 el citroensap of azijn 
  • 1 theelepel sambal 
  • Een snuf zout 
  • 1 tl suiker 

Hoe maak je deze zoetzure komkommer: 

  1. Schil de komkommer dun en snijd deze in de lengte doormidden. 
  2. Schaap alle zaadjes weg met een theelepel. 
  3. Snijd de uitgeholde komkommer in plakjes en doe ze in een kom. 
  4. Haal de schil van de rode ui en snijd deze in kleine blokjes. 
  5. Voeg de olie en de citroen of azijn in een kommetje en roer dit goed door. 
  6. Dan de theelepel suiker eraan toevoegen en roer goed tot de suiker is opgelost. 
  7. Voeg 1 tl sambal en de snuf zout toe. Wanneer je niet van erg pittige, zoetzure komkommer houdt, voeg dan een halve theelepel sambal toe.
  8. Voeg komkommer en de zoetzure saus samen en roer goed door. Nu heb je zoetzure komkommer! 

Eet smakelijk! 

Zoetzure Komkommer Surinaams 

Om zoetzure komkommers te maken met Surinaamse accenten en smaken heb je de volgende ingrediënten nodig: 

  • 1 komkommer 
  • 1 rode ui 
  • 200 ml azijn 
  • 150 ml water 
  • 6 pimentkorrels  
  • Eventueel 1 madame Jeanette 

Om Surinaamse komkommer te maken kun je de volgende richtlijnen volgen: 

  1. Schil de komkommer dun en snijd deze in de lengte doormidden. 
  2. Schraap met een theelepel de zaadjes uit de helften van de komkommer. 
  3. Haal de schil van de rode ui en snijd deze doormidden. Snijd blokjes van de rode ui of reepjes. 
  4. Voeg de azijn, water, suiker en pimentkorrels samen in een kom en roer dit goed door.  
  5. Doe de uien en komkommer in de kom en roer dit goed door. Laat dit in de koelkast staan zolang je het niet gebruikt. Proef nog wel even wat je van jouw zelfgemaakte zoetzuur vindt en kruid nog even bij met wat je mist (zout, peper).
  6. Je kunt de peper, Madame Jeanette, door de zoetzure komkommer doen. Houdt er rekening mee dat dit (één van) de heetste peper is. Was je handen na gebruik! 

Hoe langer de zoetzure komkommer ‘Surinaams’ in de koelkast staat, hoe meer de kruiden en smaakmakers in de komkommer trekken, hoe lekkerder dit wordt. Om een voorraadje te maken voor een paar dagen, kan handig zijn. Je kunt zoetzure komkommer als ‘tussendoor’ of bij andere gerechten eten. Lekker makkelijk en lekker fris! 

Eet smakelijk! 

Recept Zoetzure Komkommer 

Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Deze zoetzure komkommer is simpel, snel klaar, en erg lekker!  

Wat heb je nodig voor dit recept: 

  • 1 komkommer 
  • 2 eetlepel azijn 
  • 6 eetlepel olie 
  • 2 theelepels mosterd 
  • 2 à 3 theelepels Agave siroop of suiker 

Hoe ga je deze zoetzure komkommer maken: 

  1. Schil de komkommer met een dunschiller. Je mag de schil laten zitten. (Dan is biologische komkommer beter). 
  2. Snijd de komkommer doormidden in de lengte en schraap met een theelepel de zaadjes uit de helften komkommer. 
  3. Snijd de komkommer in plakjes en doe deze in een kom. 
  4. Voeg de olie en azijn met mosterd samen in een kommetje en roer dit goed door elkaar. 
  5. Voeg agavesiroop of suiker toe en roer dit goed door elkaar tot de suiker is opgelost. 
  6. Proef! Wil je meer agavesiroop of suiker door de saus? Voeg dit nu toe. Doe dit sausje bij de komkommer en roer dit er erdoor. Proef wat je ervan vindt. Voeg toe wat je toch nog mist, breng het op smaak!  

Eet smakelijk! 

Er zijn meerdere manieren om zoetzure komkommer te maken. Hier volgt nog een recept: 

Zoetzure Komkommer Chilisaus 

Een pittige zoetzure komkommer kan gemaakt worden met chilisaus. Een heerlijke pittige combinatie die op deze manier wordt gemaakt: 

zoetzure komkommer

Wat heb je nodig voor een pittige zoetzure komkommer Chilisaus: 

  • 1 komkommer 
  • 1 bosui 
  • Chilisaus 4 eetlepels 
  • 1 eetlepel agavesiroop of suiker 
  • 2 eetlepels azijn 
  • Zout en peper 

Hoe maak je deze pittige komkommer: 

  1. Schil de komkommer (je kan een biologische komkommer gebruiken, je hoeft deze niet te schillen). 
  2. Snijd de komkommer in dunne plakjes.
  3. Snijdt een stukje van het groen van de bosui af en gooi dit weg. De rest van het groen snijd je nu in reepjes, naar het witte toe. In het groene gedeelte zit de meeste smaak! Alles over de bosui lees je in onze blog ‘Hoe Bosui Snijden En Bereiden?‘.
  4. Doe de azijn, chilisaus, agave en een snuf zout en peper bij elkaar en roer dit goed door.  
  5. Voeg nu de komkommer en de chilisaus samen en proef of je het lekker vindt. Voeg toe wat je mist aan zout, peper of chilisaus. 

Eet smakelijk! 

Zoetzure Komkommer Japans 

Wat heb je nodig voor deze zoetzure Japanse komkommer: 

  • 1 komkommer 
  • Rijstazijn 4 eetlepels 
  • Zout en peper 
  • Sesamzaadjes naar wens 
  • 1 eetlepel suiker of agavesiroop 

Bereidingswijze: 

  1. Was de komkommer goed.
  2. Gebruik nu een dunschiller om allemaal dunne reepjes van de komkommer te schillen van boven naar beneden. 
  3. Schil tot aan de zaadlijsten. Ga je verder met de andere kant van de komkommer. Schil weer tot aan de zaadlijsten. 
  4. Snijd de komkommerrepen in de lengte door de helft. Je krijgt reepjes van, zeg, 2 centimeter breed en een komkommer lengte lang). 
  5. Meng de rijstazijn, suiker of agave en een snuf zout en peper door elkaar en proef even wat je vindt van dit mengsel. Voeg toe wat je mist. 
  6. Giet het sausje over de reepjes komkommer en roer voorzichtig door.  

Eet smakelijk! Dit is het laatste recept. Ik hoop dat je een keuze hebt gemaakt en lekker gaat kokkerellen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs