Hoe Komkommer Bewaren Of Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

De komkommer! Wie kent hem niet. Het is een van de populairste vruchten in Nederland. En ja, komkommer is een vrucht, want je plukt het van de boom. Komkommer is lekker en makkelijk klaar te maken en daarom vaak gebruikt in een salade of gewoon als snack tussendoor. Maar hoe kan je een komkommer nu goed bewaren?

Een hele verse komkommer bewaar je buiten de koelkast voor 8 dagen. Aangesneden hele komkommer kan je in- en buiten de koelkast bewaren voor 3 dagen Gesneden komkommerstukjes bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast voor 2-3 dagen.

De komkommer is familie van de augurk en de courgette. Tegenwoordig zijn er ook kleine snack komkommers te koop in de winkel. Deze zijn makkelijk voor tussendoor en kan je met schil en al eten. En hoe lang kan je komkommer bewaren?

Hoe Lang Komkommer Bewaren?

Hoe lang je een komkommer kan bewaren is afhankelijk van de situatie en plaats. Onderstaand worden deze allemaal besproken; buiten de koelkast, in de koelkast, aangesneden komkommer bewaren, komkommer invriezen, … en nog veel meer.

komkommer

In het kort: je bewaart een komkommer een week buiten de koelkast en aangesneden een paar dagen in de koelkast.

Wanneer je eenmaal weet hoe je komkommer lang goed kan bewaren dan heb je altijd een smakelijke komkommer in huis. We beginnen met komkommer in de koelkast en daarna volgt de rest.

Komkommer In Koelkast

De komkommer is warmte gewend. Hierdoor kan hij slecht tegen kou! Een verse komkommer bewaar je dan ook niet in de koelkast maar buiten de koelkast. Je hebt dan de kans dat de komkommer van binnenuit gaat rotte en zacht wordt. Ook als de komkommer in folie verpakt is bewaar je deze niet in de koelkast.

Als je een verse komkommer bewaart in de koelkast blijft deze ongeveer 4 dagen goed.

Komkommer Bewaren Buiten De Koelkast

Komkommer houden van warmte en de koelkast is geen goede plaats voor de komkommer. Een hele verse komkommer bewaar je het beste buiten de koelkast op een koele donkere plaats. De komkommer kan je zo voor ongeveer 8 dagen bewaren.

Zit de komkommer in folie verpakt en je gebruikt de komkommer nog niet, laat de folie dan om de komkommer zitten. De folie verlengt de houdbaarheid en de komkommer kan je zo ongeveer 14 dagen bewaren.

Aangezien de moderne huizen geen koele kelderkast hebben is een plaats in een van de keukenkastjes of de fruitschaal een goed alternatief.

Komkommer Snijden En Bewaren

Verse komkommer moet altijd eerst schoongemaakt worden onder de kraan. Als de komkommer in de folie zit verwijder je eerst de folie.

De komkommer kan met schil en al gegeten worden, toch wordt de schil vaak verwijderd en dit is jammer, want in de schil en net onder de schil zitten vele vitaminen. Als de de schil wilt verwijderen dan kan je dit doen met een aardappelschilmesje; de dunschiller.

Je kunt de komkommer snijden in plakjes, reepjes en blokjes. Ik kan dit met heel veel woorden uitleggen maar onderstaande video is zo duidelijk dat er geen woorden nodig zijn.

Als je de komkommer gesneden hebt dan kan je de gesneden stukjes komkommer in een koelkastbakje doen en de deksel sluiten. Zo kan je de gesneden komkommer voor ongeveer 3 dagen bewaren.

Als je de komkommer weer wilt gebruiken is het advies altijd; Kijken, ruiken en proeven. Zo kom je er snel achter of het niet bedorven is.

Aangesneden Komkommer Bewaren

Een aangesneden komkommer is een ander verhaal. Heb je maar een deel van de komkommer gebruikt in je gerecht en heb je bijvoorbeeld nog een halve komkommer over dan zijn er een paar manieren van bewaren.

  • Leg de aangesneden komkommer op een koele en droge plaats buiten de koelkast. Het aangesneden deel zal nu uitdrogen. Als je de komkommer weer wilt gebruiken snijd dan het uitgedroogde stuk weg. Bewaartijd is circa 4 dagen.
  • Leg de aangesneden komkommer op een koel en droge plaats en dek de aangesneden kant af met folie. Zo droogt de komkommer niet uit. Ook hier moet je een stukje afsnijden als je het weer wilt gebruiken. Bewaartijd is circa 4 dagen.
  • Leg de aangesneden komkommer in de groenteladen van de koelkast. ook nu het eerste deel weer wegsnijden als je de komkommer weer gat gebruiken. Bewaren voor 2 dagen.

Komkommer Bewaren In Water

Het is geen goed idee om komkommer in water te bewaren. Als je de aangesneden of stukjes komkommer in water bewaart, dan word de komkommer slap. Hij zal het water opnemen en daardoor slapper worden. De komkommer verlies aan smaak en kwaliteit. Advies is om dit niet te doen.

komkommer in water

Wat wel lekker is, is komkommerwater met citroen. Een lekkere frisse drank voor een zwoele zomer avond.

Komkommer Invriezen

Komkommer kan je ook invriezen. Het is niet gebruikelijk maar het kan wel.

Een hele komkommer kan je niet zo in de vriezer leggen. een komkommer bestaat voor 90% uit vocht. De komkommer zal heel slap zijn wanneer deze ontdooid wordt. Voordat we de komkommer invriezen moeten er een paar handelingen gebeuren.

We kunnen bijvoorbeeld eerst het vocht onttrekken. Hiervoor snijd je de komkommer in plakken en deze bestrooi je met heel veel zout. Zout onttrekt het vocht uit de komkommer. Laat zo zeker 2 uur liggen en spoel daarna het zout eraf en dep de komkommer snel droog. Hierna kan je het in een diepvrieszak doen en invriezen.

Ook kan je de stukken komkommer voor 3 minuten in kokend water koken en daarna snel weer afkoelen. De komkommer moet daarna droog gedept worden en kan dan ook in de diepvries zak de vriezer in.

Op beide manieren kan je de komkommer zo voor 9 maanden bewaren.

Als je de komkommer weer wilt gebruiken laat deze dan rustig ontdooien in de koelkast. Gebruik je de stukjes komkommer voor je smoothie dan kan het vanuit de vriezer in de blender.

Zo, nu weet je alles over het bewaren van komkommer. Wanneer je het goed doet heb je altijd lekkere komkommer.

Komkommer wordt vaak gebruikt in combinatie met sla in een salade. Wanneer je meer wilt weten over sla dan kan je ons artikel ‘17 Soorten Sla‘ lezen en alle informatie over de verschillende soorten en waar je de sla voor kunt gebruiken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs