Hoe Bosui Snijden En Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

De bosui is in feite een ui die jong geoogst wordt. Wanneer de ui nog onvolgroeid is wordt deze met blad en al geoogst. De bosui is het hele jaar te koop in de supermarkt of groenteboer. In dit artikel lees je echt alles over het bereiden van bosui. 

Hoe bosui bereiden? Dat kan op meerdere manieren:

  • De bosui eerst wassen en de top en wortels weggesneden.
  • Snijd daarna in kleine ringen.
  • Bosui kan rauw gegeten worden.
  • Een warme bereiding duur 5 minuten.
  • De bosui bewaar je 1 week in de groentelade van de koelkast.
  • Gesneden, 12 maanden in de vriezer houdbaar.  

Bosui is een jonge ui met een zachte zoete smaak die vooral in de groene bladeren zit. Het lijkt een beetje op de smaak van prei. Het geeft gerechten een licht uiensmaak. Het snijden, bereiden en bewaren van bosui lees je in dit artikel.   

Bosui Snijden 

De bosui wordt altijd in bosjes verkocht vandaar de naam. Haal de uien los van elkaar en snijd de onderkant, waar de worteltjes zitten weg. Verwijder eventuele gele en slecht plekken van de groene bladeren. Snijd dan de top van de groene bladeren af.  

Was nu de bosui onder de kraan met veel water, zodat al het zand en vuil wordt verwijderd.  

Leg nu de bosui op de snijplank en snijd vanaf de bladeren naar het witte gedeelte van de bosui. Je kunt de gehele bosui gebruiken in je gerecht. Snijd de bosui in de breedte richting zodat je bij het witte gedeelte ringetjes krijgt.  

Bosui Bereiden 

Snijd en was de bosui zoals bovenstaand omschreven.  

Een bosui heeft niet veel garing nodig. Wanneer je de bosui te lang verwarmt verliest het zijn smaakt. Ook de knapperige structuur verdwijnt en dat is jammer. Wanneer je bosui dus aan een gerecht toevoegt doe dit dan aan het einde als de pan van het vuur is. De warmte van het gerecht is voldoende om de bosui te garen. Voeg bosui bijvoorbeeld als garnering toe aan de soep of aan een roerbakgerecht.  

Bosui kan ook heel goed rauw gegeten worden. Het kan een hele lekkere toevoeging zijn aan een salade of een lekker gemaakt broodje met hummus. De smaak komt dan echt tot zijn recht.  

Bosui Bewaren In De Koelkast 

De overgebleven bosui kan heel goed bewaard worden. Doe dit in de zomer in de groent la van de koelkast. Het blijft dan zeker 1 week goed. In andere seizoenen wanneer het koeler is kan de bosui ook buiten de koelkast bewaard worden. Zoek hiervoor wel een droge koele plek op in huis. Het kan ook dan circa 1 week bewaard worden. Heb je geen droge koele plek, dan in de groente la van de koelkast. 

Bosui Bewaren In De Vriezer 

Een hele bosui kan je beter niet in de diepvriezer bewaren. Het wordt tijdens het ontdooien dan heel slap en de structuur van de bosui wordt ook anders.  

Wanneer je de bosui in de viezer wilt bewaren, doe dit dan gesneden. Snijd de bosui in kleine ringetjes en doe de bosui in een afgesloten bakje en zet deze in de vriezer. Je kan het zo 12 maanden bewaren.  

Heb je een gerecht waarbij de bosui wilt gebruiken, voeg deze dan gelijk vanuit de vriezer toe aan je gerecht. Het zijn namelijk kleine stukjes groente die heel snel ontdooien en niet lang meegebakken hoeven te worden. Laat ze nog 5 minuten meebakken met het gerecht wat je aan het bereiden bent.  

Voeg je ze toe aan de salade? Haal de bosui dan 10 minuten voor het serveren uit de vriezer.  

Smaak Van Bosui 

De smaak van bosui zit vooral in de groene bladeren. Het witte heeft een zachtere smaak. Bosui lijkt een beetje op de smaak van prei. Het heeft een zachte zoete smaakt.  

Meegekookt met gerechten komt de uiensmaak meer naar boven.  

Zo, nu weet je echt alles over het bereiden van bosui! De prei lijkt op de bosui. Alles over het bereiden van prei lees je in dit artikel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs