Zijn Walnoten Gezond? Absoluut, zeker weten!

Deel deze blog makkelijk via:

Er is al veel besproken over de eventuele gezondheidsvoordelen maar ook over de nadelen van de walnoot. Er zitten veel vitamine in maar walnoten zijn ook calorierijk, omdat er veel vet in zit. Dus wat is waarheid en waarom? Zijn walnoten gezond?

Zijn walnoten gezond?

  • Walnoten zitten bomvol goede voedingsstoffen
  • Vetten die de cholesterol verlagen
  • Vitamine die beschermen tegen schadelijke stoffen
  • Eiwitten die het lichaam opbouwen.
  • Ook andere goede stoffen zoals magnesium, koper, zink, kalium, plantensterolen en vitamine B6.

Wanneer je verderop leest welke stoffen er in een walnoot zitten en wat het allemaal voor je doet ben je vast en zeker van plan om elke dag een handje walnoten te eten (Behalve wanneer je een allergie voor noten hebt). 

Is de walnoot een noot of een zaad? Lees het in onze blog ‘Verschil Tussen Noten en Zaden‘ en laat je verrassen. Over het roosteren van walnoten hebben wij ook een blog geschreven.

Zijn Walnoten Gezond?

Walnoten zijn gezond een doen een heleboel heleboel voor je lichaam. Vaak heb je geen idee wat eten allemaal voor je doet, dan behalve je maag vullen. Het is niet voor te stellen dat er zoveel goede stoffen in een walnoot zitten. Het wordt niet voor niets een superfood genoemd. 

Zijn walnoten gezond

Wat Zit Er In Walnoot 

Vetten in walnoten

Walnoten zijn wel degelijk gezond. Er zitten veel onverzadigde vetten in walnoten. Wat betekent dat er vetten in zitten die de goede Cholesterol verhoogd en de minder goede Cholesterol verlaagt in ons bloed. Cholesterol wordt gebruikt voor de opbouw van onze lichaamscellen.  

Wanneer je 25 gram walnoten hebt gegeten heb je bijna al je goede vetten van die dag al binnen. (90% van jouw Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid of ADH). 

Omega-3 vetzuren in walnoten

Er zitten Omega-3 vetzuren in walnoten. Omega-3 is een stof die ervoor zorgt dan onze bloedvaten en ons hart goed blijft werken (3). Deze stof hoort thuis in ons dieet. Het lichaam kan maar een klein beetje omega-3 zelf aanmaken. 

Antioxidanten in walnoten

Er zitten antioxidanten in de walnoten. Antioxidanten zijn stoffen zoals bijvoorbeeld Vitamine E die agressieve lichaamscellen vangen in ons lichaam. De agressieve cellen heten vrije radicalen. Dit zijn cellen die ons ernstig ziek kunnen maken zoals virussen, bacteriën, schimmels van buitenaf en cellen in ons lichaam die zich op een vervelende manier gaan ontwikkelen. Dus van antioxidanten kun je nooit genoeg hebben. 

Eiwitten in walnoten

Eiwitten zijn dé bouwstenen van onze lichaamscellen. Zij geven ons energie en zorgen voor sterke botten en spieren. Het zorgt er dus letterlijk voor dat spieren en botten worden opgebouwd. 

Vitamine E in walnoten

Vitamine E is ook een antioxidant (vangen agressieve lichaamscellen).  Daarbij is zij ook van belang bij de aanmaak van de rode bloedcellen, die het zuurstof vervoeren in het bloed. En het zorgt ervoor dat bepaalde weefsels, zoals spierweefsel, gezond blijven.

Kalium in walnoten

Kalium is een minerale stof is die veel in plantaardig voedsel voorkomt. Het is bloeddrukverlagend en zorgt ervoor dat de spieren goed werken. 

Vitamine B6 in walnoten

Vitamine B6 heeft meerdere functies. De belangrijkste is dat B6 de stofwisseling regelt (van boterham naar ontlasting). Daarbij is B6 nodig voor een goede groei en de bloedaanmaak. Wanneer er bacteriën of virussen zijn in het lichaam zorgt B6 ervoor dan zij verslagen worden. Ook heeft het een functie om het zenuwstelsel (alle zenuwen bij elkaar) goed te laten werken.

Magnesium in walnoten

Magnesium zorgt ervoor dat het lichaam energie krijgt die uit voedsel vrij komt. Door deze energie heeft het lichaam onder andere de fut om te bewegen en blijft je lichaam op temperatuur. Ook regelt Magnesium dat spieren ontspannen en goed werken, en het versterkt het geheugen en concentratievermogen (minder afgeleid worden).  

Groene en rijpe walnoten

Melatonine in walnoten

Melatonine is een hormoon die ook in het lichaam wordt aangemaakt en die ons helpt bij het in slaap komen. Walnoten bevatten Melatonine.

Koper in walnoten

Koper doet een aantal dingen in het lichaam. Het helpt mee om een goede weerstand (beschermd ons tegen virussen, bacteriën en schimmels) te krijgen en zorgt ervoor dat ijzer vervoert kan worden door heel het lichaam. Het is goed voor ons zenuwstelsel en goed voor een stevige huid. 

Zink in walnoten

Zink helpt mee aan een goede stofwisseling, dus dat onze boterham goed verwerkt wordt in ons lichaam en het op de natuurlijke manier weer ons lichaam verlaat. Ook is het goed voor de groei en het ontwikkelen van weefsel van ons lichaam. Daarbij is zink nodig voor het immuunsysteem (ruimt ziekteverwekkers op in het lichaam die van buitenaf komen. Ook beschermt het ons tegen infecties.) 

Plantensterolen in walnoten

Plantensterolen zijn stoffen die een verhoogd cholesterol tegen gaan in ons lichaam (Cholesterol is een stof die helpt bij de opbouw van onze lichaamscellen).  

Polyfenolen in walnoten

Zijn stoffen die ontstekingsremmend werken. Het beschermt het lichaam tegen virussen, bacteriën, schimmels en ziekteverwekkers. Daarbij heeft het een functie om de cholesterol te verlagen. Het heeft een bloeddrukverlagend effect. 

Vezels in walnoten

Vezels zijn echt heel belangrijk. Het zijn heel kleine plantendeeltjes waar wij eigenlijk niets mee doen. Zij worden gegeten door de goede bacteriën in onze darmen die er weer voor zorgen dat de slechte bacteriën niet te veel groeien. Goede bacteriën laten de vezels veranderen in stoffen die goed zijn voor de darmen. Zo blijven onze darmen goed werken.

Zijn Walnoten Gezond Voor De Huid? 

Walnoten zijn zeker gezond voor de huid. Er zit vitamine E in die de huid beschermd tegen beschadigingen en voorkomt ontstekingen. Daarbij zorg het voor een goede vochtbalans. 

Zijn Walnoten Goed De Hersens? 

Ja, walnoten zijn ook zeer goed voor je hersenen. Er zitten zoveel stoffen in die de hersenen gebruiken en waar zij gezond van blijven. Door walnoten kunnen de hersenen zich goed geconcentreerd en lang kunnen denken. Ook worden bloedvaten in de hersenen beschermd tegen het verkalken. Daarnaast zijn er nog legio andere stoffen in walnoot die ervoor zorgen dat wij niet vergeetachtig worden. 

Zijn Gezouten Walnoten Gezond? 

Dat ligt eraan welke invalshoek je bekijkt. Het voedingscentrum raadt iedereen aan om ongezouten noten te eten. Deze staan ook in de schijf van vijf. We gebruiken in ons dieet al redelijk veel zout. Onze nieren hebben moeite om zoveel zout te verwerken. Daarom is het beter voor de nieren om zout te beperken. Ook lekker, een walnoot zo uit de dop! 

Zijn Gebrande Walnoten Gezond? 

Ja! Gebrande walnoten zijn ook gezond maar bevatten door de hoge temperaturen van het branden iets minder vitamines dan rauwe walnoten. Rauwe walnoten bevatten van zichzelf al veel onverzadigde vetzuren en nemen daarom weinig vetten van buitenaf op. Voor de gezondheidswaarde maakt het niets uit, volgens het voedingscentrum. 

Walnoot olie goed voor de huid

Zijn Geroosterde Walnoten gezond? 

Zeker! Geroosterde walnoten zijn ook gezond. Ook hier geldt dat door de hoge temperaturen van het roosteren de vitamines iets minder worden. (maar wel héééél lekker!) Er wordt geen olie gebruikt met roosteren. Walnoten nemen dat sowieso niet op omdat er al veel onverzadigde vetzuren in de noot zelf zit. 

Val Je af Van Walnoten? 

Uit een 8 jaar durend onderzoek is gebleken dat vrouwen die noten aten iets minder zwaar werden. Zij aten niet meer dan 30 gram noten 2 x per week. Het onderzoek toonde zeker aan dat mensen die deze hoeveelheid aten zeker niet in gewicht toenamen en qua centimeters en dat op de heupen de omvang 2 centimeter afnam. 

Hoeveel Walnoten Per Dag? 

Nu we weten dat walnoten zó gezond zijn kunnen we elke dag ongegeneerd een handje eten. Volgens het voedingscentrum kunnen we 20 tot 25 gram per dag snoepen van de walnoten. Lekker doen zou ik zeggen. 

Wanneer Moet Je Geen Noten Eten? 

Walnoten moet je natuurlijk niet eten wanneer je er allergisch voor bent walnoten. Je kunt hier behoorlijk ziek van worden. Het is een constant opletten wat je eet, want walnoten kunnen overal in verwerkt zijn. Dit betekent veel productinformatie lezen op verpakkingen. In restaurants moet je altijd zeggen dat je een walnoten allergie hebt of vragen wat er in producten zitten 

Walnoten die er raar uitzien, vies zijn, waar spinrag omheen zit en/of oud zijn, moet je niet meer eten. Ze kunnen beschimmeld zijn en daar kun je behoorlijk ziek van worden. Een walnoot hoort er fris, mooi lichtbruin en gezond uit te zien. Wanneer hij er aantrekkelijk uitzien kun je deze eten.  

Weetjes!

  • In de Middeleeuwen beschouwde de mensen de noot als een geneesmiddel omdat deze op de hersenen lijken van de mens. 
  • De walnoot komt oorspronkelijk uit Perzië.
  • 8000 Jaar geleden, zo hebben archeologen ontdekt, werden de walnoten al gegeten 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs