Walnoten Roosteren En Kruiden In Pan, Oven Of…

Deel deze blog makkelijk via:

De walnoot komt van oorsprong uit Perzië en archeologen hebben ontdekt dat ze 8.000 jaar geleden al gegeten werden. De vrucht wordt omgeven door twee schalen; De binnenste schaal is de harde schaal zoals ze ongekraakt in de winkel liggen. Daaromheen zit dan nog een groene bolster die openbarst wanneer de walnoot rijp is. Hoe kan je walnoten eigenlijk roosteren?

Walnoten roosteren. In de pan zonder olie of boter rooster je gehalveerde walnoten 5 minuten, draai regelmatig om. In de oven op 175 graden, 8-10 minuten en 1 keer omdraaien. In de airfryer ongeveer 10-12 minuten. Gebruik geen olie. Breng eventueel op smaak met agavesiroop en/of kruiden.

Walnoten zijn hele gezonde noten. Ze zitten bomvol voedingsstoffen en de medici vertellen ons dat ze ook cholesterol verlagen. Ze zijn ook bekend als een superfood. Je kunt hier alles over lezen in onze blog ‘Zijn Walnoten Gezond?‘. Hier lees je alles over de gezondheidsvoordelen van walnoten.

Hoe Walnoten Roosteren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om walnoten te roosteren. Onderstaand wordt besproken het roosteren in de pan, de oven, in de airfryer en walnoten roosteren met honing en met kruiden.

Walnoot aan de boom in eerste schil

Het roosteren op zich is niet zo een moeilijk klusje. Voor het roosteren maken we gebruik van gekraakte walnoten. Heb je walnoten in de dop dan moet je ze eerst kraken. Dat kan je doen met een notenkraker of met je handen. Plaats twee walnoten in de palm van je hand en knijp nu de palm met kracht dicht. Nu zal één van de twee noten kraken. Of gebruik een zwaar voorwerp om ze te kraken zoals een deegroller.

Nu de de walnoten gekraakt zijn wordt de noot gehalveerd en het velletje zoveel als mogelijk verwijderd. Nu kunnen we beginnen met walnoten roosteren.

Walnoten Roosteren Met Honing In Pan

We beginnen met het roosteren van de noten in een pan waar we ook honing bij gebruiken. Tegenwoordig gebruik ik agavesiroop in plaats van honing. Dit is net zo lekker en beter voor de diertjes, vandaar. Maar honing kan natuurlijk ook.

walnoten roosteren
 1. Zet een hapjespan of koekenpan op de warmtebron op een middelhoge stand en maak de pan goed warm. Gebruik geen olie of boter!
 2. Leg een laagje walnoten in de pan. Doe zoveel noten in de pan zodat je maar één laagje hebt. Ze mogen niet op elkaar liggen.
 3. Blijf de walnoten omdraaien in de pan terwijl je aan het roosteren bent. Ze moeten langzaam goudbruin worden en een heerlijke geur gaan afgeven. Dit gebeurt na ongeveer 5 minuten.
 4. Haal de pan van het vuur en leg de walnoten op een grote schaal of op bakpapier om af te koelen.
 5. Tijdens het roosteren komt de olie vrij uit de noot en deze heeft nu de kans om weer opgenomen te worden door de noot. De afkoeltijd in ongeveer 60 minuten.

Besprenkelde walnoten nu met agavesiroop of honing om ze lekker zoet te maken. Voeg de agavesiroop naar behoeft toe. Eet smakelijk!

Walnoten Roosteren Oven

Het roosteren van walnoten in de oven is even makkelijk als in de pan. Ook hiervoor gebruik je gekraakte en gehalveerde walnoten.

 1. Hal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Leg een laagje gehalveerde walnoten op het bakpapier en zorg ervoor dat de walnoten niet op elkaar liggen.
 3. Wanneer de oven warm is gaan de walnoten de oven in.
 4. Rooster de walnoten nu 4-5 minuten.
 5. Haal de bakplaat uit de oven en draai de walnoten om en plaats de bakplaat weer terug in de oven.
 6. Rooster de walnoten wederom 4-5 minuten.
 7. Let nu wel goed op, want de walnoten kunnen snel verbranden. De walnoten zijn klaar als ze een goudbruine kleur hebben en een heerlijke notengeur afgeven.
 8. Haal de walnoten uit de oven en leg ze op een grote schaal om af te koelen. Dit duurt ongeveer een uurtje en zo krijgen de noten de kans om de olie weer te absorberen.

De walnoten zijn nu klaar om geserveerd en natuurlijk opgegeten te worden. Eet smakelijk.

Walnoten Roosteren Airfryer

De airfryer is en perfect apparaat om walnoten te roosteren. Ook nu gebruik je weer gekraakte en gehalveerde walnoten zoals bovenstaand omschreven is. Als je het nog nooit gedaan hebt probeer het dan eerst uit met een klein handje walnoten.

 1. Verwarm de airfryer op 150 graden en doe de gehalveerde walnoten in het mandje.
 2. Plaats het mandje terug en rooster voor 4 minuten. Haal het mandje eruit en schud de walnoten om en plaats vervolgens weer terug.
 3. Bak nogmaals voor 4 minuten en schudde walnoten dan weer om.
 4. Na 12 minuten moeten de noten geroosterd zijn maar ik raad je aan eerdere even te kijken.
 5. Ze moeten goudbruin van kleur zijn en heerlijk ruiken. Soms knetteren ze zelfs een beetje maar dat hoort erbij.
 6. Haal de noten uit het mandje en leg ze op een grote schaal waar ze voor 60 minuten kunnen afkoelen. Nu kan de walnoot de vrijgekomen olie weer absorberen.

De walnoten zijn nu klaar om geserveerd en gegeten te worden. Wat je ook kunt doen is kruiden toevoegen aan de walnoten.

Walnoten Roosteren Met Kruiden

Walnoten kan je ook jouw eigen ‘personal touch’ meegeven door ze lekker te kruiden. De kruiden en andere smaakmaker worden toegevoegd als de walnoten 15 minuten zijn afgekoeld.

Tja, en welke kruiden kan je dan toevoegen? Dat is helemaal naar eigen inzicht. Paprikapoeder bijvoorbeeld of cayennepeper, rozemarijn of kaneel. Het ligt er maar aan welke kruiden je lekker vindt.

Twijfel je? Kruid dan eerst één noot om te proeven of het lekker is. Of maak kleine schaaltjes walnoten met verschillende kruiden. Zo kan iedereen zijn eigen keuze maken.

Je kunt ze ook op smaak brengen met agavesiroop of gekarameliseerde suiker, ook lekker.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs