Welke Lekkere Kruiden Bij Zuurkool?

Deel deze blog makkelijk via:

Zuurkool is van zichzelf vaak al gekruid wanneer je dit in een pakje koopt. Met de productie van zuurkool worden jeneverbessen en zwarte peperkorrels toegevoegd. Dit zijn gebruikelijke kruiden in Nederland. De vraag is natuurlijk hoe nu verder, met het kruiden van zuurkool? 

zuurkool
  • Witte peper 
  • Jeneverbessen 
  • Laurier 
  • Kruidnagel 
  • Tijm 
  • Kerrie 
  • Knoflook 
  • Karwijzaad 
  • Provençaalse kruiden 

Hier kan je zuurkool mee kruiden. Er zijn ook nog andere smaakmakers die de zuurkool lekker laten smaken zoals bijvoorbeeld ananas, rozijnen, witte wijn en appelsap. 

Wanneer je niet van het erge zure houdt van de zuurkool, zijn er een aantal mogelijkheden om deze te verminderen of helemaal te verwijderen. 

Allereerst kun je de zuurkool afspoelen onder de kraan in een vergiet. De smaak van zuurkool wordt dan echt snel zo veel minder dat je er nog weinig van proeft. Ook kun je melk, water of appelsap toevoegen aan de zuurkool, na het uitlekken van zuurkool, en het daarin laten koken. Ook dan verdwijnt een groot deel van de zure smaak maar er blijft nog wel wat van over. 

Over het koken van zuurkool hebben wij ook een blog geschreven ‘Hoe Zuurkool Koken?‘. Alles over het koken met bijvoorbeeld wijn, melk en appelsap. Voor een lekker ovenschotel lees je onze blog ‘Hoe Zuurkoolschotel Maken?‘.

Zuurkool Kruiden 

Zuurkool hoeft niet altijd in een stamppot. Ook zó is zuurkool smakelijk. Daarom hier een idee om zuurkool te kruiden zonder stamppot te maken. 

Benodigdheden: 

  • 500 gram zuurkool 
  • Eventueel een half kopje water, melk of appelsap tegen het aanbranden. 
  • Witte peper 
  • 2 tl Kerrie 
  • 3 plakken Ananas  
  • 50 gram rozijnen 

Bereidingswijze: 

  1. Zet een pannetje op een warmtebron en haal de zuurkool uit elkaar met 2 vorken zodat het gelijkmatig wordt verwarmd. Voeg een half kopje vocht naar keuze toe aan de zuurkool. 
  2. Snijd de ananas in stukjes en was de rozijnen in een vergiet. 
  3. Voeg de kerrie toe en roer dit er goed door heen. 
  4. Voeg de rozijnen en ananas toe aan de zuurkool en roer dit goed door zodat het alles goed verdeeld wordt. 
  5. Laat de zuurkool een minuut of 5 op een lage warmtestand sudderen om alles goed te verwarmen. Blijf goed roeren. Zet dan de warmtebron lager wanneer dit aan dreigt te branden. 
  6. Zuurkool is lekker bij puree of gekookte aardappelen. 

Eet smakelijk! 

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vries verse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Kruiden Zuurkoolstamppot 

Wat heb je nodig om zuurkoolstamppot te kruiden: 

Voor 4 personen 

  • 500 gram zuurkool 
  • 2 dl witte wijn 
  • 1 laurierblad 
  • 1 teen knoflook of 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl kruidnagel
  • 3 jeneverbessen 
  • 1 ui 
  • 600 gram aardappelpuree 
  • Peper en zout 

Bereidingswijze: 

  1. Fruit de ui aan in een koekenpan en pers de knoflook uit bij de uien en roer dit even door.  
  2. Prik de kruidnagel door het laurierblad, zodat je deze terug kan vinden aan het eind van het kookproces. Deze moet je er namelijk uit halen na het bereiden van de zuurkool. Voeg deze en de jeneverbessen, die je hebt geplet, toe aan de uien.  
  3. Voeg de zuurkool aan de ui en kruiden en haal met een vork de zuurkool los zodat de kool gelijkmatig kan warmen.  
  4. Voeg de wijn toe en laat het geheel 20 minuten sudderen.  
  5. Bak of warm de plantaardige spekjes. Weet dat ze niet hoeven te garen als vlees. Dit duurt maar 3 á 4 minuten of halfhoog vuur. 
  6. Na 20 minuten zijn de kruiden lekker ingetrokken. Haal dus het laurierblad, jeneverbessen en kruidnagel weer uit de zuurkool.  Deze kun je niet eten.
  7. Laat de zuurkool uitlekken in de vergiet en voeg deze bij de aardappelpuree die je klaar hebt staan.
  8. Roer het geheel even om en proef even of er zout of peper bij moet. 
  9. Voeg de spekjes toe aan de zuurkool of leg deze apart naast de zuurkool op je bord.  

Eet smakelijk! 

Zuurkool Stoven Kruiden 

Wat heb je nodig om zuurkool te stoven met kruiden: 

welke kruiden bij zuurkool
  • 500 gram zuurkool voor 4 personen 
  • 100 ml witte droge wijn 
  • 1 tl karwijzaad 
  • 2 tl Provençaalse kruiden 
  • Boter om vega spekjes te bakken 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 1 teen knoflook in plakjes 
  • Snuf witte Peper 

Bereidingswijze: 

  1. Zet een hapjespan op een warmtebron en voeg dan een eetlepel boter toe om te laten smelten. 
  2. Fruit de ui glazig en voeg dan de knoflook toe. Bak deze 30 seconde mee. 
  3. Voeg de zuurkool toe aan de ui en knoflook en trek het los met 2 vorken zodat de zuurkool gelijkmatig kan stoven. Roer dit even goed door. 
  4. Voeg de witte wijn toe, die het liefst droog moet zijn, want deze wijn blijf je beter proeven na de bereiding. Roer dit even om.  
  5. Nu kunnen alle kruiden worden toegevoegd aan zuurkool en roer dit door. 
  6. Doe de deksel op de pan en laat de zuurkool ongeveer 20 minuten stoven zodat de kruiden de tijd hebben in de zuurkool te trekken.   
  7. Roer af en toe even om en kijk of de zuurkool niet aanbrandt.  

De reden dat wij Zuurkool stoven is niet omdat zuurkool moet garen. Je kan zuurkool zo ook eten. We stoven zuurkool omdat de kruiden dan in de zuurkool trekt.  

Proef af en toe of dit al het geval is en serveer de zuurkool lekker met puree. 

Kruiden Zuurkool Maken 

Deze heerlijke zuurkool met kruiden kun je vrij snel maken wanneer je zelf een mix aan kruiden hebt gemaakt. Onderaan deze blog staat hoe je dit kunt doen. Deze mix kun je voor 10 keer zuurkool gebruiken. Altijd handig wanneer dit klaar staat.  

Benodigdheden: 

  • 500 gram zuurkool 
  • ½ glas (droge) witte wijn of water
  • 1 tl (afgestreken) gemalen karwijzaad 
  • 1 gemalen laurierblad of 1 hele. 
  • 3 tot 5 geplette jeneverbessen 
  • 1 tl (afgestreken) nootmuskaat 
  • 2 tl (afgestreken) tuinkruidenbouillon poeder 
  • Scheutje soja room 
  • Plantaardige boter 
  • 2 middelgrote ui gesnipperd 
  • 150 ml water 

Bereidingswijze: 

  1. Laat de zuurkool uitlekken in een zeef wanneer je de zuurkool niet te zuur wilt hebben. Anders doe je dit niet.
  2. Fruit de ui in een hapjespan totdat de ui er glazig uitziet. Voeg dan de zuurkool toe. Haal de zuurkool uit elkaar zodat het gelijkmatig warm wordt.
  3. Schep ui en zuurkool door elkaar en voeg alle kruiden, de bouillonpoeder en de wijn toe. Roer dit goed door zodat alles goed verdeeld wordt.
  4. Giet het water bij de zuurkool, roer het even om en doe de deksel op de pan zodat het vocht niet verdampt. De kool kan dan aanbranden.
  5. Breng het geheel aan de kook, daarna zet je de warmtebron op bijna laag.  
  6. Laat de zuurkool ongeveer 20 minuten pruttelen. Roer regelmatig om en check of het niet aanbrandt. Doe er dan een beetje wijn bij. 
  7. Haal de jeneverbessen uit de zuurkool net als het laurierblad eventueel. 
  8. Voeg de room op het laatst toe voor en romige smaak. Roer dit even              door. 

Zuurkool smaakt van zichzelf al lekker. Wanneer je bepaalde ingrediënten niet hebt is er niets aan de hand. Heb je geen room kun je dit weglaten. Het smaakt zonder de room minder romig maar zeker wel lekker.  

Heerlijk bij gekookte aardappelen of aardappelpuree. Eet smakelijk! 

Zuurkool Kruiden Zelf Maken 

Wanneer je het lekker vindt om zelf je zuurkool te kruiden kun je dit recept maken om 10 x zuurkool te kruiden. 

  • 2 el karwijzaad 
  • 30 jeneverbessen (Bessen pas pletten voor zij in het gerecht gaan) 
  • 10 laurierbladeren gemalen 
  • 1 el nootmuskaat gemalen 

Je kunt eventueel 5 tl knoflookpoeder en 2 el uienpoeder wanneer je dit niet vers gebruikt. Het wordt dan te veel van het goede. 

Mix de kruiden in een bakje en doe de mix in een goed afgesloten potje. Zo worden kruiden goed bewaard. Zorg dat er geen vocht bij komt dan gaan ze schimmelen. 

Bij de bereiding van zuurkool strooi je, beetje bij beetje, de zelfgemaakte kruiden erop en roer je dit goed door. Proef vooral om te kijken of je het genoeg vindt anders voeg je nog wat van jouw kruiden toe! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs