Hoe Zuurkool Koken?Verschillende Manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Zuurkool is een witte kool. In de fabriek worden bacteriën bij de witte kool gedaan, waardoor de zuurkool zuur en zacht is geworden. Dit proces heet fermenteren. Zuurkool kan op allerlei manieren klaargemaakt te worden. In deze blog bespreken we ‘hoe zuurkool koken?’. 

Doe zuurkool in de pan op halfhoog vuur. Haal de zuurkool uit elkaar. Doe de deksel op de pan. Kook de zuurkool ongeveer 5 minuten. Zuurkool kan nu gegeten of verder bereid worden. 

Zuurkool kan je ook op ander manieren klaar maken bijvoorbeeld een ovenschotel. Lees dan onze blog ‘Hoe zuurkoolschotel maken?‘, want er staan verrassende ovenschotels in.

Wil je jouw zuurkool nog eens lekker op smaak brengen? Lees dan onze blog ‘Welke kruiden bij zuurkool?‘ en je hebt altijd lekker gekruide zuurkool.

Zuurkool Koken Hoe Lang 

De Zuurkool is door het fermentatieproces zacht geworden. Dus eigenlijk hoef je zuurkool niet te koken om het te laten garen. Je kunt het zelfs eten vanuit het pakje dat je gekocht hebt. 

hoe zuurkool koken

Meestal wordt zuurkool verwarmd om er allerlei gerechten mee te maken maar zuurkool alleen kan ook heel goed worden gegeten. Er zijn een aantal manieren om zuurkool lekker of anders te laten smaken door ingrediënten toe te voegen. Hieronder een aantal voorbeelden: 

Zuurkool Koken In Appelsap 

Wanneer je zuurkool wilt koken, maar je vindt dit te zuur dan kun je daar een kopje appelsap bij doen.  

  1. Haal de zuurkool uit de verpakking en laat deze uitlekken in een vergiet. Je kunt de zuurkool eventueel afspoelen met water. Laat de kool dan ook nu uitlekken.  
  2. Zet een pan op de warmtebron, halfhoog. Voeg de zuurkool toe. 
  3. Schenk daar een kopje appelsap bij. 
  4. Roer door de zuurkool om deze uit elkaar te halen. Dat kun je ook met 2 vorken doen, zodat dit sneller warm wordt.  
  5. Wanneer het appelsap kookt zet je de warmtebron laag en doe je de deksel op de pan. Zo wordt de zuurkool lekker warm. 
  6. Na 5 minuten is de zuurkool goed warm.  
  7. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. 

Lekker bij een gekookt aardappeltje. Eet smakelijk! 

Zuurkool Koken In Wijn 

Je kunt wijnzuurkool kopen maar wanneer je dit niet hebt gedaan of je vindt extra wijn lekker, kun je zelf wijn toevoegen. Witte wijn weliswaar. Zuurkool is al eetbaar zonder koken, maar wanneer je het warm wilt kun je dit koken.  

hoe zuurkool koken
  1. Zet een pan op de warmtebron. Doe de zuurkool in de pan en laat het vuur halfhoog staan. 
  2. Trek de zuurkool uit elkaar met 2 vorken, zo warmt de kool sneller op. 
  3. Schenk er een glaasje witte wijn bij. Dit moet een wijn zijn die een goede zuurgraad heeft anders proef je er niets meer van wanneer het is gekookt en dat zou zonde zijn van de moeite. 
  4. Zet de pan op een lage warmtebron zodat het niet aanbrand en doe de deksel op de pan.  
  5. Na 5 minuten is de kool warm en klaar om te worden gegeten.  

Opscheppen maar! 

Zuurkool Koken In Room 

Ook in room kan zuurkool gekookt worden, daar wordt het lekker zacht van smaak van.

  • 1 pakje zuurkool uitgelekt 
  • 1 volle eetlepel plantaardige boter Knoflook 1 of 2 tenen uitgeperst 
  • 2 uitjes, gesnipperd 
  • 1 takje rozemarijn of 1 tl droge rozemarijn 
  • Peper en zout naar wens 
  • 125 ml plantaardige soja room 
hoe zuurkool koken

Bereidingswijze: 

  1. Zet een kookpan op een warmtebron en fruit hierin de uitjes tot ze glazig zien in wat plantaardige boter. 
  2. Nu mag de knoflook erbij voor één minuut. Roer dit door de uitjes. 
  3. Voeg de zuurkool toe en trek dit uit elkaar met 2 vorken zodat de zuurkool eerder warm wordt.   
  4. Voeg de room toe en de rozemarijn en roer dit goed door. 
  5. Doe de deksel op de pan en kook de zuurkool zachtjes een minuut of 20 zodat de kruiden kunnen intrekken. 
  6. Door de room kan de zuurkool qua smaak wat zachter zijn dus proef wat je van jouw creatie vindt en voeg zout en peper toe om de smaak wat op te halen.  

Deze heerlijke romige zuurkool smaakt heerlijk bij aardappelpuree of gekookte aardappelen. Eet smakelijk! 

Zuurkool Koken In Magnetron 

Dit zuurkool recept met appels geeft een heerlijke smaak explosie! Wat heb je nodig om zuurkool in de magnetron te koken: 

Voor 4 personen heb je nodig:

  • Zuurkool 1 pakje 
  • 2 appels 
  • Sojaroom 125 ml 
  • Kaneel 
  • Peper en zout 

Hoe ga je te werk: 

  1. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. 
  2. Schil beide appels en snijd deze in blokjes. 
  3. Doe de zuurkool in een magnetronschaal.  
  4. Voeg de kaneel bij de sojasaus met een snuf peper en zout. Roer dit goed door elkaar. 
  5. Voeg de sojasaus met kaneel bij de zuurkool. 
  6. Voeg de appel bij de zuurkool en roer dit er doorheen.  
  7. Zet de schaal afgedekt (met een magnetron deksel of magnetronfolie) in de magnetron zodat het vocht niet verdampt, anders wordt de zuurkool te droog.
  8. Zet de magnetron op 700 Watt en zet de tijd op 10 minuten. 
  9. Roer na 10 minuten even in de zuurkool om te kijken of het warm genoeg is, anders zet je de schaal nog 5 minuten terug in de magnetron. Proef gelijk of de zuurkool nog wat peper en zout nodig heeft. Voeg dit dan toe en roer dit er doorheen.  

Lekker bij een gekookte aardappel of puree. Eet smakelijk! 

Zuurkool Koken Ovenschotel 

Om een zuurkool-ovenschotel te maken zijn er legio aan variaties. Hieronder staat een plantaardige variatie waarbij gehakt en spekjes worden gebruikt op plantaardige basis, maar die net zo lekker zijn.  

Wat heb je nodig om een lekkere zuurkool voor 4 personen te koken met een ovenschotel: 

  • 500 gram zuurkool uitgelekt 
  • 125 gram plantaardige spekjes (ik koop deze bij AH) 
  • 125 gram plantaardig gehakt
  • 2 tl tijm 
  • Zout en peper 
  • 100% Plantaardige boter om in te bakken (kun je overal kopen) 
  • 600 gram Aardappelpuree (stamp de aardappelen met warme sojamelk en een klontje plantaardige boter en peper en zout) 

Bereidingswijze: 

  1. Bak de spekjes in een kort in een beetje boter om ze wat knapperig te maken maar let op, ze hoeven niet te garen. Zet ze even opzij. 
  2. Bak het gehakt rul, als dat het al niet is, en proef of het naar wens is. Let erop dat dit gehakt niet zo lang hoeft te garen als ‘echt’ gehakt dus proef het terwijl je dit bakt. En leg dit onder in de magnetronschaal. 
  3. Strooi er peper en zout overheen. 
  4. Haal de zuurkool uit de verpakking en haal het uit elkaar zodat je deze mooi kun verspreiden oven het gehakt. 
  5. Strooi daar de tijm overheen. 
  6. Lepel de aardappelpuree overheen en strooi er een snuf peper overheen zodat het lekker pittig wordt.
  7. Zet de ovenschotel met zuurkool in de oven en laat dit 20 minuten warm worden. Ook de aardappelpuree kan nu mooi bruinen. Het kan zijn dat dit nog wat langer moet want iedere oven is anders.

Eet smakelijk!

Wij hopen dat je genoeg inspiratie hebt gekregen door de recepten die hierboven staan. Het zijn handleidingen zodat je zelf kun gaan uitproberen wat voor jouw het makkelijkste en lekkerste is. Veel plezier met koken van zuurkool! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs