Hoe Zuurkoolschotel Maken? Meerdere Recepten

Deel deze blog makkelijk via:

Zuurkool is een witte kool die zuur is geworden door melkzuurbacteriën die zijn toegevoegd in de fabriek. Je hebt verschillende manieren om zuurkool klaar te maken. Je kunt zuurkool opwarmen, bakken, wokken en in een ovenschotel doen met allerlei andere ingrediënten. Daar gaat het over in deze blog. De zuurkoolschotel! Hoe maak je die eigenlijk? 

Leg de helft van de aardappelpuree in een ovenschaal, zodat je de ander helft de zuurkool kan afdekken. Doe de zuurkool er overheen met eventuele andere ingrediënten. Leg de rest van de puree over de zuurkool en bestrooi met paneermeel en klontjes boter. Zet de zuurkool 25 minuten in het midden van de oven. 

Dit is in het kort hoe je een ovenschotel met zuurkool kan maken.  Zuurkool kan je ook op verrassende manieren koken. Wil je weten hoe? Lees dan onze blog ‘Hoe zuurkool koken?‘ en je weet het gelijk.

Hieronder vind je lekkere uitgebreide versies. Veel kookplezier! 

Zuurkoolschotel Met Ananas 

Een zuurkoolschotel is niet zo moeilijk als je denkt. Het kan met veel andere ingrediënten gecombineerd worden zoals appel, ananas en rozijnen. Dit zijn lekkere tegenhangers van het zure van de zuurkool.

Benodigdheden voor 4 personen: 

  • 1 pakje zuurkool 
  • Een paar plakken ananas in stukjes 
  • 50 gram rozijnen 
  • Plantaardige melk 
  • Plantaardige boter: 2 volle eetlepels 
  • 600 tot 800 gram aardappelpuree 
  • Eventueel paneermeel 

Werkwijze: 

Om de zuurkoolschotel met ananas te maken heb je een groet ovenschaal nodig.

  1. Zet de oven aan op 180 graden. 
  2. Maak aardappelpuree (aardappels gaarkoken met wat zout, stampen met melk en een klontje boter) 
  3. Leg in de ovenschaal de helft van de aardappelpuree. Wanneer je niet wilt dat het aankoekt kun je een bakpapier op maat geknipt in de ovenschaal leggen en dan je aardappelpuree erin doen.  
  4. Leg op de aardappelpuree de koude zuurkool. Haal het wat uit elkaar met 2 vorken zodat je dit beter kunt verdelen.  
  5. Leg op de zuurkool de stukjes ananas en rozijnen, verdeel dit over de zuurkool. Nu mag de andere helft van de aardappelpuree over de zuurkool. 
  6. Strooi eventueel paneermeel over de aardappelpuree met kleine klontjes boter waardoor het lekker krokant wordt.
  7. Zet de zuurkool in de oven en na 25 minuten is deze lekker warm en krokant aan de bovenkant.

Met zuurkoolschotels kun je genoeg variëren dus hieronder nog een aantal zuurkoolschotels.

Zuurkoolschotel Met Gehakt 

Een bekende variant is natuurlijk met gehakt. Wat heb je nodig voor 4 personen: 

hoe zuurkoolschotel maken
  • Gehakt (plantaardig) 
  • Mosterd 
  • Warme melk 
  • 1 volle eetlepel boter (plantaardig) 
  • Zout en peper 
  • Zuurkool 
  • Eventueel appelblokjes. 
  • 600 gram aardappelen 
  • Soja room en (plantaardige) kaas

Hoe ga je deze zuurkoolschotel met gehakt maken: 

  1. Zet alle ingrediënten klaar. 
  2. Kook de aardappelen in kleine stukken, zo zijn zij eerder gaar. Je maakt er toch puree van.  
  3. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Doe er een klont boter bij en de warme melk. Stamp dit goed tot een heerlijke puree. Voeg er een eetlepel mosterd bij, zodat het gerecht wat pittiger wordt. Roer dit goed om. 
  4. Bak het gehakt met peper en zout (sommige plantaardige soorten warm je alleen op). 
  5. In een ovenschaal leg je een laag gekruid gehakt. Je kunt op de bodem een bakpapiertje neerleggen tegen het aankoeken. 
  6. Haal de koude zuurkool uit elkaar en roer de sojaroom door erdoor en eventueel appelblokjes. 
  7. Leg deze koude zuurkool op het gehakt.  
  8. Als laatste leg je de aardappelpuree oven de zuurkool met de kaas.
  9. Zet de zuurkoolschotel met gehakt in het midden van de oven tot ongeveer een 20 minuten tot een half uur. Wanneer de aardappelpuree mooi is gekleurd is de zuurkoolschotel met gehakt klaar. 

Eet smakelijk! 

Zuurkoolschotel uit de oven is een veel gemaakte schotel. Dus hier nog een variatie van de …. 

Zuurkoolschotel Oven 

Een ovenschotel van zuurkool en rozijnen is weer een andere smakelijke combinatie. Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 

hoe zuurkoolschotel maken

Benodigdheden voor zuurkool uit de oven: 

  • 1 pak zuurkool 
  • 600 gram aardappelen geschild en in kleine stukken 
  • zout en peper
  • Warme (soja) melk (ongeveer 200 ml)
  • 1 ui gesnipperd 
  • 1 el kerrie 
  • Plantaardige boter om te bakken en door de puree 
  • Rozijnen 
  • Plantaardige kaas van bijvoorbeeld Violife.

Hoe ga je zuurkool uit de oven maken: 

  1. Zet alle ingrediënten klaar. 
  2. Kook de aardappelen met zout, ongeveer 10 minuten. Kijk en proef wanneer zij gaar zijn.  
  3. Bak de ui en voeg de kerrie toe. Roer dit erdoor en zet de warmtebron uit. 
  4. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Voeg een scheut warme melk door de aardappelen en stamp dit met een goede eetlepel plantaardige boter, fijn. Stamp tot je een heerlijk smeuïge puree hebt. Schenk steeds melk bij tot je de gewenste dikte van puree hebt.  
  5. Voeg een snuf zout en snuf peper toe en proef wat je ervan vindt. Voeg meer toe wanneer je dit wenst.  
  6. Leg de koude zuurkool in een oven schaal en haal deze uit elkaar met 2 vorken. Roer de ui erdoor.  
  7. Leg de puree over de zuurkool en strijk dit glad met een lepel.  
  8. Strooi er plantaardige kaas over en zet de schaal in het midden van de oven omdat hij dan niet snel aanbrand en het snelste warm wordt. Kijk na 15 minuten of de zuurkoolschotel niet aanbrandt! 
  9. Na 25 minuten ongeveer is de zuurkoolschotel uit de oven klaar. 

Eet smakelijk! 

Zuurkoolschotel Met Banaan 

Veel mensen vinden zuurkool met banaan erg lekker. Maar hoe je dat verwerkt in een zuurkoolschotel is voor vele niet zo bekend. Vandaar nu deze zuurkoolschotel met banaan. Wat heb je nodig voor 4 personen:

hoe zuurkoolschotel maken
  • Zuurkool voor 4 personen (1 pakje) 
  • 600 gram aardappelen in kleine stukken 
  • Ui gesnipperd 
  • 3 el plantaardige boter 
  • 150 ml warme melk 
  • 3 bananen in plankjes gesneden
  • 1 el paprika poeder 
  • Plantaardige melk (soja) 
  • 4 Plantaardige worsten 

Hoe maak je een zuurkoolschotel met banaan:

  1. Kook de aardappelen in 10 minuten gaar. 
  2. Bak de ui in de helft boter, in een kookpan en doe er de paprikapoeder en zuurkool, met vocht, bij. 
  3. Goed roeren en met de deksel op de pan 10 minuten warmen. Wanneer er bijna geen vocht uit het pakje zuurkool komt moet er wat water (of water of zure witte wijn) in de pan anders verbrandt het.  
  4. Wanneer de aardappels gaar zijn giet je deze af en doe je ze terug in de pan.  
  5. Voeg de warme melk toe en 1,5 eetlepel boter en stamp de aardappelen tot een lekkere smeuïge massa. Proef hoeveel zout en peper erbij moet zodat je geen flauwe zuurkool krijgt.  
  6. Leg de zuurkool in de ovenschaal en leg de bananenplakjes er bovenop. Daarna leg je er de aardappelpuree er overheen.  Wanneer je met puree eindigt krijg je een lekker korstje op de puree.
  7. Zet de schaal in de oven en laat het daar ongeveer 20 minuten staan. Wanneer de aardappelpuree is gekleurd mag de schaal uit de oven.
  8. Warm de worst op volgens de instructie van de verpakking. Er zijn vele heerlijke soorten!  
  9. Schep de zuurkool op een bord en serveer met een heerlijke plantaardige worst en eventueel naturel jus.

Eet smakelijk! 

Zuurkool kan je ook lekker kruiden. Wil je weten hoe? Lees dan onze blog ‘Welke kruiden bij zuurkool?‘ voor lekkere gekruide zuurkool.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs