Welke Heerlijke Kruiden Bij Witlof?

Deel deze blog makkelijk via:

Witlof kun je gekookt, in de wok, gestoomd of gestoofd eten. Ook rauw is witlof lekker. Kruiden en smaakmakers zorgen voor de smaaksensatie. Smaakmakers zijn bijvoorbeeld mandarijn of sinaasappel maar kan ook ketjap of balsamicoazijn zijn. Welke kruiden (en smaakmakers) kunnen bij witlof worden gegeten en hoe pas je deze toe? Lees dat in deze blog! 

Kruiden en specerijen die goed bij witlof passen zijn:

  • Peper en zout 
  • Nootmuskaat 
  • Koriander 
  • Peterselie 
  • Majoraan 
  • Dragon 
  • Karwijzaad
  • Komijnzaad 
  • Kerrie 

Witlof kan je op heel veel manieren bereiden en je moet witlof goed schoonmaken voordat je begint met bereiden. Lees hier alles over in onze blog ‘Hoe Witlof Schoonmaken En Bereiden?‘.

Natuurlijk kun je alle kruiden en smaakmakers niet door elkaar gebruiken. Hier volgen een aantal voorbeelden van ‘hoe kruiden te gebruiken bij witlof’.  

Witlof Koken Kruiden 

Wanneer je witlof gaat koken kun je natuurlijk heerlijke kruiden gebruiken. Peper en zout zijn er één van. De gebruikelijke zeg maar.

Toch zijn er vele variaties die je uit kunt proberen. Soms gaan kruiden met een saus soms ‘gewoon’ door de gekookte witlof heen. Maar eerst beginnen we met 2 rauwe salades van witlof met verschillende kruiden. 

Kruiden Witlofsalade 

Witlof kan natuurlijk ook rauw worden gegeten. Er zijn veel vruchten die door de witlofsalade kunnen. Nu nemen we sinaasappel en de keus van de kruiden is koriander geworden. 

witlof met sinaasappel

Wat heb je nodig voor een lekkere witlofsalade: 

  • 3 stronkjes witlof 
  • 2 sinaasappels 
  • Olijfolie voor salade
  • Agavesiroop (evt. vervanger voor honing) 
  • Koriander 
  • Zout en peper 

Het klaar maken doe je als volgt:

  1. Om de dressing te maken nemen we sap van 1 sinaasappel, de olijfolie en de agave siroop. Meng dit door elkaar.
  2. Snijd de koriander fijn en mix dit door de dressing. 
  3. Voeg peper en zout toe naar smaak. 
  4. Snijd dunne reepjes van de witlof en gooi de laatste 2 à 3 centimeter weg. 
  5. Pel de ander sinaasappel en snijd de partjes doormidden. Haal alle partjes los. 
  6. Doe de witlof en de sinaasappelpartjes in een schaal en voeg de dressing toe. Meng het goed door elkaar.  
  7. Lekker bij een gekookte of gebakken aardappeltjes. 

Witlof Met Kruiden 

Rauwe salade van witlof met verschillende smaakmakers en kruiden: 

witlof met kruiden
  • 4 stronkjes witlof in dunne reepjes gesneden 
  • Een paar takjes platte peterselie, klein gesneden, zonder de onderste steeltjes 
  • 1 Sjalotje gesnipperd 
  • 1 Kopje wijnazijn 
  • Scheutje olijfolie voor salade 
  • Peper en zout van beide een snufje 
  • Granaatappelpitjes van 1 granaatappel 

Hoe maak je deze heerlijke witlofsalade: 

  1. Doe de wijnazijn in een schaaltje. Leg het gesnipperde uitje erin. Laat dit ongeveer 5 minuten staan. Je uitje wordt er zachter van. 
  2. Voeg de olijfolie toe en de peper en zout en roer dit goed door. 
  3. Schep de witlof en de platte peterselie erdoor en serveer dit op een bord.
  4. Strooi nu de granaatappelpitjes erover heen en geniet van de frisse witlofsalade! 

Kruiden Voor Witlof 

In dit gerecht worden de witlofblaadjes in zijn geheel gebakken. Wat heb je nodig voor witlof die je gaat bakken (2 personen):

kruiden voor witlof
  • 1 theelepel karwijzaad 
  • 450 gram witlof 
  • 10 halve cherrytomaatjes 
  • Peper en zout naar smaak 

Bereidingswijze van deze heerlijke witlof met tomaatjes: 

  1. Snijd de witlof doormidden en snijd de onderkant eraf. Haal de blaadjes los want deze ga je bakken in een wok met wat plantaardige boter.  
  2. Bak de lof met karwijzaad ongeveer 4 minuten en de cherry tomaatjes mogen de laatste minuut mee worden gebakken. Proef even hoeveel zout en peper erbij moet. 
  3. Schep op een bord. Lekker bij gebakken of gekookte aardappelen. 

Witlof Met Kerriesaus 

Snijd de witlof in reepjes en kook deze in een klein laagje water gaar (12 tot 15 minuten). Wil je uitgebreid lezen hoe je witlof moet koken kijk dan op onze blog ‘Hoe Lang Witlof Koken? Meerdere manieren‘.

Maak de kerriesaus voor 2 personen: 

  • 20 gram plantaardige boter (bijvoorbeeld Flora, Blue band, Becel) 
  • 20 witte bloem 
  • 200 ml melk (soja) 
  • Kerriepoeder

Hoe maak je deze kerriesaus: 

  1. Smelt de boter op een laag vuurtje. 
  2. Gooi in één keer de bloem erbij. Blijf goed roeren tot alle bloem is opgenomen in de boter. 
  3. Zet de warmtebron wat hoger zodat de roux (want dat is boter en bloem samengesmolten) een beetje gaat bakken.  
  4. Bak de roux ongeveer 2 minuten. Dit moet anders gaat de saus naar bloem smaken en dat wil je niet! De roux gaat een beetje opbollen door het bakken, dan roer je even en dan gaat het weer een beetje opbollen en dan roer je weer, etc. Pas op, laat het niet aanbranden. 
  5. Na 2 minuten pak je de garde of houten lepel en giet je een goede scheut melk bij de roux.  
  6. ROEREN!! Blijf flink roeren totdat alle melk is opgenomen en de saus dik is. Gooi weer een scheut melk bij en blijf snel roeren. Zo komen er geen klontjes in. Nu het laatste beetje melk erbij en kijk of de saus de goede dikte heeft. Vind je de saus te dik dan voeg je nog wat melk toe.  
  7. Je kunt nu 1 afgestreken theelepel (dus geen kop erop) kerriepoeder door de saus doen. Roer dit goed door de saus. Proef of jij vindt dat er meer kerrie bij moet. Dan kun je zelf bepalen hoeveel je er nog door wilt. Beetje bij beetje. 
  8. Roer de saus door de gekookte witlof. Bekijk ook hier hoeveel je erdoor wilt. De één wilt alles de ander houdt van een beetje 

Er is ook een mogelijkheid om in plaats van kerriepoeder, nootmuskaat poeder in de witte saus (bechamelsaus) te doen. Neem dan ook 1 afgestreken theelepel nootmuskaat poeder en roer deze dan door de witte saus. Witte saus met nootmuskaat smaakt ook heerlijk door de witlof (maar ook door de prei)! 

Kruiden Witlofsoep 

Wat heb je nodig om een heerlijke witlofsoep te maken met verrassende kruiden. 

witlofsoep
  • 3 afgestreken theelepels komijnpoeder of 1 theelepel dragon 
  • 3 stronken witlof 
  • 450 ml tuinkruiden of groentebouillon
  • 250 ml (plantaardige) kookroom van Oatley 
  • 2 gekookte aardappels (hoeft niet) 

Hoe ga je deze witlofsoep maken: 

  1. Snijd de witlof in reepjes en laat 3 cm van de onderkant over, dit mag weg. 
  2. Bak de witlof 5 minuten in een koekenpan of wok. 
  3. Zet een pan op met 450 water en voeg de bouillonblokjes toe (2 blokjes)
  4. Laat de bouillon koken en doe de witlof erin met eventueel de aardappel. 
  5. Zet de pan op een lage warmtebron en voeg de komijnpoeder of de dragon toe. Roer even goed door de pan en proef wat je van de hoeveelheid kruiden vindt. Wil je er meer bij, dan kun je dit nu doen. 
  6. Zet de staafmixer aan in de pan en mix tot witlof en aardappel zijn gemalen. 
  7. Doe de kookroom in de pan en roer dit door. Proef wat je ervan vindt. 
  8. Voeg peper en eventueel nog zout toe naar smaak. 
  9. Schep de witlofsoep op een bord en strooi wat peterselie over de soep. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs