Hoe Witlof Schoonmaken En Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Witlof of zoals in België witloof is een bladgroente die in het donker geteeld wordt en heeft een bittere smaak. Vooral het hart van de witlof is bitter én hoe groter de witlof hoe bitterder hij is. Voor salade gebruik je daarom kleine jonge witlof maar hoe kan je witlof nu verder bereiden.  

Hoe witlof bereiden? Witlof kan je bereiden op meerdere manieren:

  • Door te koken en stomen voor ca. 12 minuten.
  • Witlof te bakken of te grillen voor ca. 15 minuten.
  • Ook kan je met witlof prima roerbakken en is het een groenten voor de Airfryer.
  • Witlof kan ook prima in de salade. 

Witlof is een veelzijdige groente met een specifieke bittere smaak, daarom wordt vaak suiker toegevoegd tijdens het bereiden. De verschillende manier van bereiden worden hieronder besproken.  

Wil je ook weten hoe je witlof lang vers kunt houden? Lees dan ook ons artikel Hoe witlof bewaren. Alles over witlof koken lees je in onze blog ‘Hoe lang witlof koken?‘ en je weet alles over het koken.

Witlof Schoonmaken 

Voordat je de witlof gaat bereiden moet de groente eerst schoongemaakt worden. Dit doe je doe je als volgt.  

Als de witlof bruine bladeren heeft, dan haal je deze ervan af. Was nu de witlof onder de kraan met de punt naar beneden.  

Snijd vervolgens de onderkant van de stronk eraf en halveer eventueel de witlof over de lengte. Je kan nu de kern eruit snijden, want dit is het bitterste stukje van de witlof.  Snijd nu de witlof in de lengte of breedte. Je kunt ook de bladeren heel laten en deze vullen met bijvoorbeeld een salade.

De witlof is nu klaar voor verdere verwerking.  

Witlof Koken  

Witlof kan prima gekookt worden en dat is heel simpel te doen. 

Zet een pan met veel water en een snufje zout op de warmtebron en kook het water. Wanneer het water kookt doe dan de witloof met een lepel voorzichtig in de pan. Kook de witlof nu voor 15 minuten. Controleer of de witlof gaar is door met een vork te prikken. Wanneer dit makkelijk gaat is de witlof gaar. Giet nu de witlof af in een vergiet. Wanneer je witlof nog verder gaat verwerken met een kaassaus zorg er dan voor dat zo veel mogelijk vocht is verdwenen. Dus laat goed uitlekken.  

Witlof Stomen 

Witlof kan ook gestoomd worden. Er zijn diverse stoommanden te koop van bamboe tot staal. Als je er eentje koop weet dan zeker dat deze in je pan past.  

Maak de witlof schoon zoals hierboven besproken.  

Vul de pan met een laagje water en plaats hierin de stoommand. Zorg ervoor dat er geen water in de stoommand staat. Zet de pan op het vuur en laat het water koken. Plaats nu de witlofstroken in de stoommand en sluit de deksel van de pan. Stoom de witlof gaar in 8-10 minuten. Haal de witlof uit de pan en laat even uitlekken. De witlof is nu klaar en kan gegeten worden. Ook kan je de witlof nu nog verder verwerken en serveren met een lekkere saus.  

Witlof Bakken 

Maak de witlof schoon zoals hierboven omschreven.  

Verwarm nu plantaardige boter of zonnebloemolie in een braadpan. Wanneer de olie warm is leg je de stroken witlof met de snijkant in de pan. Strooi nu een beetje zout en peper over de witlof. Zet de warmtebron nu op een middelhoge stand en doe de deksel op de pan. Laat nu zachtjes garen. Draai na 10 minuten de witlof om en laat nog 5 minuten garen met de deksel in de pan.  

Bij sommige recepten wordt er na 10 minuten nog suiker toegevoegd. Hierdoor karamelliseert de witlof. Ook lekker!  

Haal de witlof uit de braadpan en serveer op een schaal.  

Witlof Roerbakken 

Witlof leent zich uitstekend voor roerbakken. Het bittere wordt wat minder maar de smaak blijft lekker. Wil je het zoeter hebben dan kan je een schepje suiker toevoegen.  

Snijd de witlof in grote repen. Verwarm plantaardige boter in de wokpan en als de boter gesmolten is doe je de witlof erbij. Zet de warmtebron in de hoogste stand en bak de witlof in een paarminuten beetgaar. Roer wel regelmatig door de pan heen, het blijft natuurlijk wel roerbakken!  

Wanneer de witlof gaar is kan het nog afgeblust worden met een scheutje balsamico, maar zo opeten is ook lekker.   

Witlof uit de oven 

Witlof wordt vaak verwerk is recepten die de oven ingaan. Witlof is hiervoor een goede groente. De witlof wordt meestal wel eerst gekookt en dan verder verwerkt in de recepten. Om niet het gebruikelijke recept met witlof te benoemen kan je ook een keer witlofrolletjes met kastanjechampignons uit de oven proberen. Voor baktijden van witlof in de over en verdere verwerking moet altijd een recept gevolgd worden.  

Witlof uit de Airfryer 

Wanneer witlof je in de oven kan bereiden dan kan je de witlof ook in de Airfryer bereiden. Hier zijn inmiddels op internet diverse recepten voor te vinden en ook op Pinterest. Alleen witlof, zonder verdere bereiding is niet gebruikelijk om in de Airfryer stoppen.  

Kijk op internet rond en zoek naar je eigen recept. Er zijn genoeg mogelijkheden, het is alleen even zoeken. 

Witlof Grillen 

Witlof is een groente die ook gegrild kan worden. Om witlof te grillen maak je eerst de witlof schoon zoals bovenstaand omschreven.

Snijd nu de witlof in de lengte in 4 stukken. Bestrijk de witlof met zonnebloemolie en leg de parten in de grillpan. Draai de witlof in de pan een paar keer om. Grill de witlof in 4-6 minuten gaar.  

Witlof Frituren 

Witlof kan ook gefrituurd worden maar dit is niet gebruikelijk. De witlof wordt dan om de beurt door een mengsel van bloem en paneermeel gehaald waarna het gelijk de frituurpan in gaat. Een paar minuutjes is al voldoende.  

Witlof Salade Maken 

Ook rauw kan je witlof goed gebruiken bijvoorbeeld in een salade. De witlof in de salade geeft de salade wel een bittere smaak. Gebruik daarom altijd kleine, jonge stronken want deze zijn het minst bitter.  

Je kunt nu eigenlijke elke salade maken die je maar wilt met hele witlof bladen of gesneden witlof bladen. Laat je inspiratie lekker zijn gang gaan! Met stukjes appel is ook erg lekker. Je kunt gewone sla ook vervangen door de witlof wat witlof gaat prima samen met een dressing.  

Weetje! 

Weetje dat er ook nog een broertje en zusje van witlof zijn? Roodlof en groenlof. Welke kleur denk je dat ze hebben?  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs