Hoe Lang Witlof Koken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Witlof zijn kleine stronkjes bladgroente die in het donker worden geteeld. Deze groente kan rauw of gekookt gegeten worden. De smaak vinden wij bitter maar het meeste bitter is eruit geteeld. Vaak wordt rauwe witlof met mandarijnen gegeten of witlof gekookt met een sausje. Hoe lang witlof koken is de vraag die we in deze blog bespreken.

#Wijze van koken Kooktijd
1Witlof beetgaar koken12 tot 15 minuten
2Witlof het sausje koken10 minuten
3Witlof koken in magnetron5-6 minuten
4Witlof koken voor oven3-5 minuten
5Witlof koken voor baby10 minuten
6Witlof koken met melk12 minuten
7Witlof koken voor blancheren3 minuten

In deze blog kun je lezen op welke manieren je witlof kan koken zoals in de magnetron of met melk. Ook kun je lezen hoe je witlof kookt voor een baby en waarom je witlof blancheren moet. Genoeg redenen om te lezen hoe je witlof moet koken. 

Wil je weten hoe je witlof verder moet bereiden dan kun je onze blog ‘Hoe witlof schoonmaken en bereiden?‘ lezen. Hierin staat hoe je witlof kan schoonmaken, wokken, stoven, bakken en grillen.

Hoe Witlof Koken?

Wanneer je witlof wilt koken heb je een aantal stronken voor je liggen. Van witlof moet je altijd meer nemen omdat witlof erg slinkt wanneer je het kookt. Onderstaand de manier van witlof koken. 

hoe lang witlof koken
  1. Leg je benodigdheden klaar zoals een scherp mes, een snijplank en een pan met water, om de gesneden witlof in te doen.  
  2. Houdt één stronk goed vast en snijdt vanaf de boven kant de lof in reepjes. Ik maak de reepjes ongeveer een centimeter dik 
  3. Snijdt de lof niet helemaal tot aan beneden want het onderstuk is hard en men vindt dit het bittere gedeelte. Er mag ongeveer 2 à 3 cm overblijven. Het kontje gooi je weg. 
  4. Doe de witlof in de pan met water met eventueel wat zout en zet dit op de warmtebron. 
  5. Laat het water 12 tot 15 minuten koken en giet de witlof dan af in een vergiet. 
  6. Laat de witlof goed uitlekken omdat er anders te veel water op je bord ligt en dat eet niet lekker. Serveer de witlof. 

Dit is de basis manier voor het koken van witlof. Nu kan de witlof gegeten worden of nog verder verwerkt of gekruid worden.

Witlof Koken Sausje 

Hierboven kun je lezen hoe je witlof kunt koken en een sausje erbij is altijd lekker. Er zijn verschillende soorten sausjes die je kunt maken bij witlof. Een pakje uit de winkel (waar veel zout in zit) of je maakt het in een handomdraai zelf. Je bepaalt direct wat je eet en hoe gezond dat is.  

Het duurt ongeveer 10 minuten om de saus te maken vanaf het moment dat alles klaar staat. 

Hieronder staan 2 soorten sausjes: 

  1. Bechamelsaus met bouillon 
  2. Bechamelsaus met plantaardige melk 

Witlof Bechamelsaus Met Bouillon 

De eerste saus is op basis van een bouillon. Dit geeft meer pit en kruidigheid aan de bittere witlof. Wat heb je nodig: 

  • 20 gram bloem 
  • 20 gram plantaardige boter 
  • 200 ml tuinkruidenbouillon of groentebouillon 

De hoeveelheid bouillonblokjes staat aangegeven op de verpakking. Ik gebruik altijd een half blokje meer voor meer smaak, maar dat is persoonlijk. Proef of je de bouillon pittig genoeg vindt en voeg anders nog een stukje bouillonblokje bij.  

Hoe ga je te werk: 

  1. In een steelpan of kookpan smelt je de boter op een laag vuur. 
  2. Voeg alle bloem erbij en roer dit goed door totdat alle bloem is opgenomen in de boter. Goed roeren! Dit is nu een roux geworden. 
  3. Bak de roux nu 3 minuten, anders blijft de roux naar bloem smaken. Blijf wel roeren. na 3 minuten is de roux gaar.
  4. Gebruik nu een lange pollepel of garde anders brand je je handen. Het kan flink gaan stomen bij de volgende handeling.  
  5. Voeg beetje bij beetje de tuinkruidenbouillon toe en roer de bouillon door de roux zodat het een sausje wordt. Blijf roeren en voeg weer wat bouillon toe. Blijf snel en goed roeren totdat alle bouillon op is.  
  6. Wanneer alle bouillon is toegevoegd heb je een mooie, gladde en heerlijke saus.  
  7. Roer dit sausje door de gekookte witlof of schenk wat over de witlof. Het is maar net wat je wilt.  

Eet smakelijk! 

Witlof Bechamelsaus Met Melk 

De tweede saus is een witte saus op basis van plantaardige melk. Dit geeft je gekookte witlof een romige smaak die heerlijk smaakt bij de witlof. Voor dit tweede voorbeeld heb je het volgende nodig.

  • 20 gram bloem 
  • 20 gram plantaardige boter 
  • 200 ml plantaardige melk 
  • Snuf zout en peper 
  • Nootmuskaat 
  1. In een steelpan of kookpan smelt je de boter op een laag vuur. 
  2. Voeg alle bloem erbij en roer dit goed door totdat alle bloem is opgenomen in de boter. Goed roeren! Dit is nu een roux geworden. 
  3. Bak de roux in 3 minuten gaar. Blijf roeren!
  4. Gebruik nu een pollepel of garde om te roeren anders kun je je handen verbranden. 
  5. Voeg nu de plantaardige melk toe, beetje bij beetje en blijf flink roeren tot je een romige saus hebt zonder klontjes. Wanneer je dit wel hebt moet je even flink roeren en de klontjes stuk ‘slaan’.  
  6. Voeg nu wat zout en peper toe en wat nootmuskaat en roer dit even door zodat het zich goed vermengt.
  7. Proef wat je ervan vindt en kruid eventueel wat bij. 
  8. Doe dit sausje door de witlof of schenk een beetje bij de witlof op jouw bord. 

Eet smakelijk! 

Witlof Koken Magnetron 

We zijn zeer gewent aan het koken in een pannetje met water terwijl koken in de magnetron ook een mogelijkheid is. Dit gaat snel en makkelijk. Zie hier hoe dit kan: 

  1. Gebruik een magnetronschaal en een klein laagje water.
  2. Was de witlof en haal de eventuele droge blaadjes eraf. 
  3. Wanneer je wilt kun je met een appelboor in het kontje van de witlof boren en zo het ‘bittere’ gedeelte eruit halen. Dit is ongeveer 2 à 3 centimeter. 
  4. Leg deze witlof in de magnetron schaal met water en dek deze af met magnetronfolie of deksel van de schaal. Leg alle kontjes naar buiten, die zijn het hardst en worden zo goed gaar. 
  5. Zet de magnetron op 850 Watt en stel de tijd in op 6 minuten of stel de magnetron in op 750 Watt en de tijd op 8 minuten.  Het ligt aan de magnetron hoe hoog deze kan.
  6. Prik na de kooktijd even met een saté prikker of zo in de lof en voel of dit er makkelijk in, en uit gaat. Laat deze anders nog even draaien in de magnetron. 
  7. Haal de witlof uit de schaal en laat deze uitlekken in de vergiet. 
  8. Kruid de witlof zoals je wilt of maak er een saus bij.  

Wil je weten hoe je witlof moet kruiden kijk dan hier.

Witlof Koken Oven 

Wanneer je witlof uit de oven wilt maken dan kun je de lof even koken voor het de oven in gaat. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier. 

  1. Zet een pan met water op en laat het water koken.
  2. Maak de witlof schoon door deze even onder de kraan te doen en haal de bladeren weg die dorre randjes hebben. 
  3. Snijdt de lof in de lengte doormidden en haal eventueel het bittere gedeelte weg (vanaf het kontje, 2 cm omhoog). Laat het kontje zelf zitten anders heb je allemaal losse lof bladeren. 
  4. Leg de lof in het kokende water en laat het 3 à 5 minuten zachtjes koken. Wanneer je het water flink laat koken laten de bladeren los.
  5. Haal de lof met een schuimspaan eruit en laat het uitlekken in een vergiet. Zorg dat de lof goed uitlekt anders heb je veel water in je ovenschaal. Leg de kop van de lof naar beneden in de vergiet met de open kant naar beneden dan lopen zij goed leeg. 

Maak nu de ovenschotel die je van plan bent te maken. Er zijn genoeg opties dus leef je uit en eet smakelijk.

Witlof Koken Baby 

Witlof koken voor je baby kan ook heerlijk zijn wanneer je een appeltje door de witlof doet. Hieronder een heerlijk babyhapje met witlof en appel. 

  • 150 gram aardappelen
  • 1 gekookte stronk witlof zonder zout. 
  • 2 zoete appeltjes 

Bereidingswijze:

  1. Zet een pan met flink wat water op de warmtebron. 
  2. Schil de aardappelen, snijdt ze klein en voeg ze toe aan het kokende water. Doe de deksel op de pan en zet de warmtebron lager. 
  3. Snijdt de witlof in dunne reepjes en de appel in kleine blokjes.  
  4. Voeg de appel en witlof toe aan de aardappelen en roer dit even om. 
  5. Na 10 minuten is alles gaar (proef even), giet dit af in de vergiet.  
  6. Doe de groente en appels terug in de pan en pureer dit met een staafmixer of keukenmachine. 
  7. Voeg een beetje melk toe om het smeuïger te maken. 

De appeltjes zorgen ervoor dat de bittere smaak vervangen wordt door het iets zoete van de appeltjes. 

Witlof Koken Melk 

Wanneer je vindt dat de witlof bitter smaak na het koken kun je een scheutje melk toevoegen aan het water tijdens het koken. Dit neemt de bitterheid wat weg. Kook de witlof ongeveer 13 minuten. Proef of je vindt dat het gaar genoeg is. Voor het koken van de witlof zie het hoofdstuk ‘Hoe witlof koken?’ bovenaan deze blog.

Witlof Koken Blancheren 

Witlof blancheer je voordat je deze gaat invriezen of een ovenschotel gaat maken. De reden van blancheren is dat je bacteriën en schimmels die eventueel op de witlof zitten, dood. De kleur van de groente blijft ook beter behouden.  

Hoe blancheer je witlof? 

  1. Zet een pan met water op en laat dit koken. 
  2. Maak de witlof schoon en haal oude bladeren weg.
  3. Snijd de witlof in repen of door de helft en leg deze in het kokende water. 
  4. Zet een timer op 3 minuten en haal de witlof er dan direct uit. Dit heet blancheren. 
  5. Wanneer je de lof gaat invriezen, leg je de lof direct nadat het uit het hete water komt, in ijskoud water om het garen te laten stoppen. 
  6. Wanneer je de lof voor een ovenschotel blancheert, hoef je het natuurlijk niet te koelen. 
  7. Laat de lof daarna goed uitlekken. 
  8. Vries het in of maak de ovenschotel. 

Zoals je ziet kun je op diverse manieren lof koken of met lof koken. Eet smakelijk! 

Heb je na dit alles gekookte of verse witlof over, lees dan onze blog ‘Hoe witlof bewaren?‘, want weggooien in niet nodig.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs