Welke Groente In Groentesoep? Heel veel keus!

Deel deze blog makkelijk via:

Een soep is lekker, zo klaar gemaakt en met veel groente ook heel voedzaam. In elke soep gaat wel groente, van een wortel tot een prei maar in groentesoep gaat natuurlijk veel meer groente. Welke groente kunnen er eigenlijk in de groentesoep?

Veel groente kan in de groentesoep. Bleekselderij, prei, selderijblad, wortelen, bloemkool, broccoli, taugé, ui, paprika, tomaten, sperziebonen, tuinerwten, knolselderij, bosui en bonen. Het ligt eraan welke groentesoep je gaat maken.

Het is wel belangrijk dat je de juiste combinaties van groente gebruikt. Bonen en taugé bijvoorbeeld is een slechte combinatie. De juiste combinaties maken de groentesoep extra lekker. De zakken soepgroente die in het koelschap van de supermarkt liggen bevatten ongeveer 35% prei, 30% wortel, 18% bloemkoolroosjes, 10% tuinerwten en 7% selderijblad. Natuurlijk kan je zelf nog broccoli en andere groente toevoegen, maak jouw eigen groentemix.

Groente Snijden Voor De Soep

Voordat je ook maar begint met snijden raad ik je aan de groente goed schoon te maken onder de kraan. Je kunt de groente vooraf schoonmaken en achteraf als het gesneden is; Doe de groente in een vergiet en spoel het goed af onder de kraan. Wees er zeker van dat je al het zand en aarde hebt verwijderd.

gesneden groente voor groentesoep

De groente kan je op verschillende manieren snijden. Je kunt het heel fijn snijden of juist grof. Met grove stukken groente krijg je een boerengroentesoep.

Je kunt de groente in reepjes snijden of juist in blokjes of beide. Door het snijden van de groente kan je jouw eigen handtekening meegeven aan je groentesoep.

Hoeveel Groente In De Groentesoep?

Wij maken onze groentesoep alleen van groente en andere plantaardige ingrediënten. Voor een goed gevulde groentesoep heb je ongeveer 400 tot 500 gram groente nodig. Verwarm 1,5 liter water en doe hier 2 blokjes groente- of tuinkruidenbouillon in en breng het water aan de kook.

welke groente in groentesoep

Als je uien en paprika toevoegt aan je groentesoep raad ik je aan deze eerst voor ongeveer 5 minuten aan te bakken in olijfolie. Zo komen de smaken al los en geeft het je soep een vollere smaak.

Voeg je eigen selectie aan soepgroenten toe en kook deze mee. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken groente die je in de soep doet. Bij fijn gesneden groenten kook je deze voor 10 minuten mee.

Heb je grof gesneden groente, dan is de kooktijd circa 20 minuten. Proef tijdens het koken van je soep of de groente gaar is. Zo weet je het zeker!

Je kunt ook nog vermicelli toevoegen aan je groentesoep. Kook deze dan mee volgens de aanwijzing op de verpakking.

Voeg eventueel nog zout en peper toe om de soep op smaak te brengen. Ook kan je de soep kruiden met paprikapoeder, Italiaanse of Provençaalse kruiden. Er zijn meerdere mogelijkheden om groentesoep op smaak te brengen. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Groentesoep Kruiden? Vele mogelijkheden‘.

Tomatengroentesoep

Een variatie op de traditionele groentesoep is de tomatengroentesoep. Deze soep is een aanvulling op bovenstaande groentesoep.

Je gebruikt dezelfde ingrediënten het enige wat je extra toevoegt is een blik van 400 gram tomatenblokjes. Deze gaat gelijktijdig in de pan met de gesneden groenten.

Bonen In De Groentesoep

Als je bonen in de groentesoep doet neem dan stevige bonen die tijdens het koken niet uit elkaar vallen. De traditionele witte en bruine boon zijn niet geschrikt voor een groentesoep. Deze bonen kan je gebruiken wanneer je de soep pureert.

Kidney en zwarte bonen behouden hun vorm en vallen niet uit elkaar. Deze zijn uitstekend te gebruiken in jouw groentesoep.

Bekijk onze blog ‘17 Soorten Bonen En Waarvoor Te Gebruiken‘ voor alle informatie over bonen en soep.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs