Hoe Groentesoep Kruiden? Zoveel Lekkere Kruiden

Deel deze blog makkelijk via:

Soep is lekker en makkelijk om klaar te maken. Er zijn vele soorten soep; je kunt in ieder geval van elke groente wel een soepje maken. Veel groente bij elkaar maken het een groentesoep. Maar hoe kan je groentesoep kruiden?

  • Basilicum
  • Bonenkruid
  • Dragon
  • Laurier
  • Kervel
  • Lavas
  • Rozemarijn
  • Paprikapoeder
  • Uienpoeder
  • Bieslook
  • Kervel
  • Salie
  • Peterselie
  • Knoflook

Kortom, heel veel kruiden. Niet alleen kruiden geven smaak aan de groentesoep maar ook specerijen. Daarnaast moeten de kruiden en specerijen wel in de juiste combinatie toegepast worden. Wil je weten welke groente je kunt gebruiken voor jouw groentesoep, lees dan onze blog ‘Welke Groente In Groentesoep?‘ en laat je verrassen door de combinaties.

Heb je trouwens geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB, voor heerlijke vries verse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Kruiden Voor Groentesoep

Meestal wordt er voor het maken van groentesoep groente- of tuinkruidenbouillonblokjes gebruikt. Dit is echter een basis en is meestal niet genoeg om jouw soep goed op smaak te brengen. Naast de bouillonblokjes kan je echter andere kruiden toevoegen om de soep jouw eigen ’twist’ te geven.

groentesoep kruiden

Er zijn verschillende combinaties van kruiden en specerijen mogelijk. Om je op weg te helpen zal ik een paar smakelijke combinaties voor je samenstellen.

Voor een 1,5 liter ‘Italian Style’ groentesoep kan je de volgende kruiden en specerijen gebruiken:

  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1,5 el. gedroogde basilicum
  • 1 tl. oregano
  • 1 tl. rozemarijn
  • Zout en peper

En altijd proeven! Je kunt de kruiden ook eerst in kleinere hoeveelheden toevoegen, daarna proeven en indien noodzakelijk meer kruiden toevoegen. En blijven proeven tot het moment dat je tevreden bent.

Gewone ‘Hollandse groentesoep’ kan je op smaak brengen met:

  • 2-3 tl. Kervel
  • 2 Laurier blaadjes (gelijk aan het begin toevoegen en later verwijderen)
  • Handje vers gesneden peterselie (2 el.)
  • 1 tl. dragon
  • 1 el. gesneden bieslook
  • Peper en zout

En ook nu weer in kleine hoeveelheden toevoeg aan de soep en proeven. Blijven proeven! Voeg eventueel meer kruiden toe maar blijf proeven, totdat jij het lekker vindt.

Tomaten Groentesoep Kruiden

Voor de tomaten groentesoep kan je weer andere kruiden gebruiken. Experimenteer met de kruiden uit de lijst, maar zoals belooft help ik je weer op weg in de keuken. Dit keer met verse kruiden. Heb je deze niet in huis vervang ze dan door de gedroogde variant.

groentesoep kruiden
  • Vers gesneden peterselie, 1 el.
  • 1 takje verse salie
  • 2 takjes verse tijm
  • 4 takjes verse basilicum
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper en zout

En ik val in herhaling, maar voeg de kruiden in kleine beetjes toe en proef. Proef of het lekker is en voeg eventueel weer meer kruiden toe, en proef. Blijf proeven totdat je tevreden bent.

Groene Groentesoep Met Verse Kruiden

Een groene groentesoep wordt gemaakt van o.a courgette, bleekselderij, doperwten, prei en broccoli. Een combinatie van deze groente worden, samen met de andere ingrediënten gewassen en gesneden en gekookt. Deze soep wordt uiteindelijk gepureerd. Welke verse kruiden kan je nu voor deze soep gebruiken? De meest gebruikte verse kruiden zijn”

groentesoep kruiden
  • Verse basilicum
  • Verse platte peterselie
  • Beetje verse koriander
  • Laurier

Let erop dat verse kruiden in de soep moeten trekken voor je deze gaat eten. Laat het altijd even staan zodat de kruiden hun smaakstoffen aan de soep kunnen geven. Daarna ga je proeven en eventueel nog bij kruiden.

Hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan om je groentesoep lekker te kruiden en op smaak te brengen. Koken is proberen en experimenteren. Dus ga de keuken in en ga opzoek naar jouw eigen smaakcombinatie.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs