Hoe Uien Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn verschillende soorten uien in Nederland. Je hebt de sjalot, de ‘gewone’ gele ui, lente-uitjes, de rode en witte ui en de bosui. Uien worden veel gegeten in Nederland. Geen gek idee om dan te weten hoe je deze knollen moet bewaren om ze lang goed te houden. De vraag is dus: hoe doe je dat, uien lang bewaren? 

Uien bewaren buiten de koelkast 1 maand. In de koelkast: gesneden ui, 1 week en geschild 2 weken. Gebakken ui: 1 à 2 dagen. Diepvries ui geblancheerd, 3 tot 6 maanden, rauwe ui 3 maanden. Lente-ui en prei in water: 5 dagen of vochtig keukendoek 1 week. 

Zoals je ziet kun je op diverse manieren uien bewaren. Let er altijd goed op dat wanneer je iets gaat eten wat je hebt bewaard of het nog goed is. Ruik, kijk en proef. Wanneer je twijfelt moet je het weggooien! Hieronder een uitgebreide uitleg over hoe je uien kunt bewaren en hoe zo lang mogelijk je ze kunt bewaren. 

Uien kan je ook lekker bereiden door te karameliseren of te fruiten. Lees hier alles over in onze blog ‘Hoe Uien Karameliseren?‘ en je weet het gelijk. Ook hebben wij een lijst gemaakt met alle uien die je kan kopen in de supermarkt ‘De Lijst Met Soorten Uien!‘.

Hoe Lang Kun Je Uien Bewaren?

Alle uien uit de supermarkt bewaar je buiten de koelkast en kunnen ongeveer 1 maand bewaren. Deze uien kun je het beste donker bewaren zodat zij niet gaan uitlopen. In een keukenkastje of schuurtje is prima. Zolang het maar droog en vorstvrij is.  

uien

Laat de uien ook niet in een plastic zak zitten. Dan verstikken zij. Uien ademen en het vocht gaat in de zak zitten waardoor de uien weer nat worden. Je raadt dus al wat daar gaat gebeuren: de uien gaan dan rotten. Bewaar dus de uien in een mandje of kistje waar goed geventileerd wordt. 

Uien kun je een jaar lang, vorst vrij, in een schuur of op zolder bewaren wanneer je deze zelf hebt geoogst. 

Prei of een sjalotje kun je na aankoop, rechtop in een vaasje met een laagje water zetten. Zo blijven de prei en sjalot een paar dagen lekker vers.  

Uien Bewaren Na Oogst 

Wanneer je in jouw groentetuin, stadstuin of moestuin jouw uien hebt geoogst, dan wil je ze ook kunnen bewaren. Om ze te kunnen eten zul je de uien eerst moeten laten drogen. Dit doe je op de grond, bij droog weer. Laat de uien ongeveer 3 weken liggen om te drogen. Wanneer er regen wordt verwacht kun je ze op kisten leggen zodat de wind er goed langs kan en de uien kunnen drogen. Zij liggen dan in ieder geval niet op de natte grond.   

uienstreng

Ook een methode is het om de uien samen te binden aan het loof. Bindt ongeveer 7 uien samen en hang deze onder een afdakje. Zo kan de wind goed lang de uien die ervoor zorgt dan de uien goed drogen.  

Na een week of 3 à 4 zullen de uien gedroogd zijn en kunnen zij bewaar klaar worden gemaakt. Het blad mag weg worden geknipt, ongeveer 10 cm boven de bol. De worteltjes kunnen ook weg worden geknipt.  

Het is ook tijd om de uien goed te bekijken: zijn ze goed hard of zitten er plekken op. Rotte uien gooi je weg. Zij steken andere uien aan wanneer je deze naast andere uien legt in de kist die je gaat bewaren. Bewaar de uien in manden of plastic kratjes op een droge en vorstvrije plek.  

Uien Bewaren In De Koelkast?

Een verse ui bewaar je nooit in de koelkast. Het is daar te vochtig en de ui zal binnen de kortste keren zacht en zompig worden. De ui gaat dan ook erg ruiken en zal alle verse voedsel naar de uien laten ruiken. Een ui bewaar je dus echt buiten de koelkast (ook prei). 

Wanneer je een geschilde ui hebt, je hebt deze over na het koken, dan kun je de ui in een afgesloten glazen bakje doen en deze 2 weken bewaren in de koelkast. Een plastic bakje neemt de geur op van uien. Dit blijft lang hangen, dus liever een glazen bakje of schaaltje. Zet de datum erop tot wanneer de ui houdbaar is. Altijd even kijken, ruiken en eventueel proeven of de ui nog goed is. Bij twijfel: weggooien! 

geschilde uien

Ook gesneden uien kun je wel een dag of 7 bewaren in een glazen afgesloten potje in de koelkast. Uien die gesneden zijn ruiken sterk. Goed afsluiten dus! Bekijk zelf even hoe de ui eruitziet voor je deze gaat eten. Zijn ze uitgedroogd, dan is de smaak ook teruggelopen. Zien en ruiken zij nog goed dan kun je zelf beoordelen of je ze nog kunt eten. Weet je het niet zeker, dan zou ik ze zeker weggooien! De regel is wel, dat hoe langer je ze bewaard hoe minder smaakvol zij worden.  

Gebakken Uien Bewaren?

Gebakken uien of gekarameliseerde uien kun je in de koelkast 2 dagen bewaren. Doe de gebakken uien in een goede afsluitbare glazen bakje. Zet er een datum op van de houdbaarheid. Zo een bakje verschuift wel eens naar de achterkant van de plank in de koelkast. Je of een ander weet dan niet meer wanneer zij zijn gebakken.  

Ook kun je gebakken uien in de diepvries bewaren bij – 18 graden in een goed afgesloten zakje. Plak een sticker op het zakje met de houdbaarheidsdatum (3 maanden maximaal). 

Wil je weten hoe je gekarameliseerde uien maakt? Klik dan hier! 

Kunnen Uien Tegen Vorst?

Nee, uien kunnen niet tegen vorst. Je kunt de uien bewaren in een schuur of op een zolder, als het maar donker is en zolang zij maar droog en vorst vrij liggen.  

Wanneer zij, in manden, in een schuur staan kun je de uien afdekken bij zeer lichte vorst met jute zakken. Bij zware vorst is het verstandig om de uien toch op een donkere en vorstvrije plek te bewaren. Zij worden zacht wanneer zij bevroren zijn geweest en gaan rotten.  Leg de uien dan bijvoorbeeld op een zolder (bij grote hoeveelheden), waar het niet te warm is anders gaan zij uitlopen.   

Eén zakje uien leg je natuurlijk gewoon in huis, in een keukenkastje bijvoorbeeld. 

Uien Bewaren Diepvries?

Wanneer je uien wilt bewaren in de diepvries kan dat rauw, gebakken en gekookt. 

Rauwe uien kun je in een dik diepvrieszakje doen wanneer zij zijn gesneden. Leg 1 laag uien plat neer in de lade. Zo bevriezen zij het beste. De diepvries temperatuur moet wel –18 graden zijn en blijven. Na het ontdooien zijn uien uit de diepvries slap en niet meer knapperig. Goed voor soepen en sausen of stoofpotjes! 

Gebakken uien kun je in een diepvriesbakje bewaren bij –18 graden. Dit kan ongeveer 3 maanden. Daarna loopt de smaak erg terug.  

Geblancheerde uien kun je langer dan 3 maanden bewaren, namelijk een jaar. Geblancheerde uien zijn uien die voor het invriezen kort zijn gekookt. Na 3 minuten koken zijn zij uit het kokende water geschept. Dit heet blancheren. Daarna zijn de uien in één keer sterk terug gekoeld in zeer koud (ijs)water. Dit stopt het kookproces en zij zijn gelijk klaar om ingevroren te worden zonder de vriezer op te warmen.  

Wat je ook bewaard en waar je het ook bewaard, kijk altijd goed of producten er nog goed uitzien. Wanneer je twijfelt aan de kwaliteit van een product, gooi het dan weg. Het zal niet meer smaken en je kunt er ziek van worden. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs