Tuinbonen Koken – Verse, Dubbelgedopte, Diepvries, Gedroogde Of …

Deel deze blog makkelijk via:

De tuinboon of Labboon is een groente die hoort bij de peulen. In de peul zitten drie tot vijf grote bonen die gegeten kunnen worden. Tuinbonnen kan je koken of stomen, althans dat is de gebruikelijke manieren van klaarmaken. In juni en juli kan je tuinbonen koken van Hollandse bodem, echter zijn ze het hele jaar te koop in de supermarkt.

Tuinbonen koken.

In onze blog over bonen soorten staan 17 soorten bonen beschreven en wat je allemaal met deze bonen kunt doen. De ene is lekker in de soep en de andere is weer lekker in de salade. Maar welke is nu uitermate geschikt voor een Taco of Burrito?

Tuinbonen Koken Hoe Lang?

Tuinbonen zijn in verschillende verpakkingen verkrijgbaar en dit bepaalt hoe lang je tuinbonen moet koken. Het maakt voor de kooktijd zeker uit of je verse tuinbonen hebt of gedroogde tuinbonen. Onderstaand een overzicht hoe lang tuinbonen moeten koken.

#Soort TuinbonenKoken, hoe lang?
1Verse tuinbonen, groot10 – 15 minuten
2Verse tuinbonen, klein6 – 10 minuten
3Diepvries tuinbonencirca 6 minuten
4Dubbelgedopte tuinbonen3-4 minuten
5Gedroogde tuinbonen; weken en daarna kokenWeken 12 uur, koken 1-2 uur
6In melk10 – 15 minuten
Tuinbonen koken hoe lang?

Dit geeft je een indicatie van de kooktijd. Proef altijd of de bonen beetgaar zijn anders kan je ze nog iets langer laten koken. Proef en je weet wat je moet doen.

Verse Tuinbonen Koken

Verse tuinbonen zin tuinbonen die in de peul zitten en eruit gehaald moeten worden, dit heet doppen. Breek de peul open en haal de tuinbonen uit de peul. Voor ongeveer 200 gram bonen per persoon heb je ongeveer 750 gram tuinbonen in peul nodig. Neem een ruime maat wat je kan beter te veel hebben dan te weinig dus met 1 kilo ongedopte tuinbonen zit je zeker goed.

tuinbonen koken

De gedopte tuinbonen doe je vervolgens in een vergiet en deze spoel je af onder de kraan.

Zet een pan met water op de warmtebron en doe de bonen in de pan. De bonen staan net onderwater. Breng het water aan de kook en kook de bonen nu 6-7 minuten als ze klein zijn en 8-10 minuten wanneer ze groot zijn.

Doe geen zout bij de tuinbonen, het zout zorgt er namelijk voor dat de schil van de boon hard wordt en dat zou jammer zijn.

Giet de bonen af in een vergiet en voeg een klontje boter, zout en peper toe. Voor extra smaak voeg je nootmuskaat toe aan de bonen. Eet smakelijk!

Diepvries Tuinbonen Koken

Onder andere Bonduelle heeft diepvriestuinbonen welke je kunt vinden in het vriesvak van de supermarkt. Dit zijn vaak de wat kleinere tuinbonen.

Doe water in de pan en breng dit aan de kook. Dan gaan de bevroren tuinbonen in de pan en deze kook je in 6 minuten beetgaar. Voor zachtere bonen kook je ze 2 minuten langer en voor harde bonen 1 minuut korter. Voeg wederom geen zout toe, daar wordt de schil hard van.

Je kunt ze ook 6 minuten in de magnetron koken. Doe ze dan in een ovenschaal en een laagje water, dek de schaal af. Zet de magnetron in de hoogste stand en na 6 minuten zijn ze klaar. De kooktijd verschil natuurlijk per magnetron,. maar jij kent jouw magnetron het best, dus doe het op gevoel.

Proef altijd even of de tuinbonen ook echt gaar zijn. Is dit nog niet het geval kook ze dan iets langer. Serveer ze meet een klontje plantaardige boter en nootmuskaat. Wel zo lekker!

Dubbelgedopte Tuinbonen Koken

De tuinbonen zitten in de peul en deze moet je uit de peul halen en dat heet doppen. Nu heb je tuinbonen. Echter kan je deze tuinbonen nogmaals doppen. Nu hou je een kleine tuinboon over. Dit is dubbel doppen.

Dit levert een zachtere smaak op, omdat de schil die je verwijdert licht bitter van smaak is. De een houdt ervan en de ander niet!

Breng water aan de kook, zonder zout en kook de dubbel gedopte tuinbonen 3-4 minuten. Ze zijn heel snel klaar. Proef altijd even een tuinboon om er zeker van te zijn dat ze beetgaar zijn. Ook nu weer serveren met een klontje plantaardige boter, zout en peper en een beetje nootmuskaat.

Gedroogde Tuinbonen Koken

Het koken van gedroogde tuinbonen vraagt eerst nog een voorbereiding. Deze moet je namelijk eerst weken.

Neem een pan met ruimwater en voeg de gedroogde tuinbonen toe. Laat deze bonen nu 12 uur in het water staan, zo krijgen ze voldoende tijd om te weken.

Daarna kan je ze koken. Breng ruim water aan de kook en voeg de tuinbonen toe. Na ongeveer anderhalf uur zijn ze klaar. Proef! Proef een boon om te bepalen of ze gaar zijn. Zo niet, laat ze dan langer koken en proef dan weer. serveer ze ook nu weer per een klontje plantaardige boter nootmuskaat.

In Melk

Tuinbonen koken in melk wordt gedaan om de tuinbonen een zachtere smaak te geven en om ze mooi van kleur te houden. Je kook ze dan in water en voegt een flinke scheut melk toe aan het water. De kooktijd blijf gelijk zoals bovenstaand is aangegeven

Met Bonenkruid

De echte Hollandse bonen wordt ook vaak gekookt met een takje bonenkruid. Je kunt ook een halve theelepel bonenkruid toevoegen. Dit geeft de tuinbonen net even meer smaak.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!