Hoe Tomaten Koken? Voor soep of ontvellen !

Deel deze blog makkelijk via:

Met tomaten zijn heel veel gerechten en salades te maken. Daarnaast kan je tomaten op meerdere manieren klaar maken, bijvoorbeeld roerbakken, wokken in de oven bereiden voor een ovenschotel. Maar hoe kan je tomaten koken?

Tomaten koken voor blancheren duurt 30 seconden. Koken voor soep duurt langer, namelijk 15 minuten. Voor ontvellen duurt het koken ongeveer 30-40 seconden, dan wel eerst een kruis in de onderkant snijden.

Er zijn heel veel soorten tomaten die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Voor een overzicht van soorten tomaten kan je onze blog ‘Vele Soorten Tomaten‘ lezen. Nu verder met het koken van tomaten.

Tomaten Blancheren

Tomaten koken wordt om verschillende redenen gedaan, één van deze redenen is blancheren.

tomaten koken

Door blancheren blijven tomaten langer goed, omdat de bacteriën gedood worden. Blancheren is het kort koken van het product, in dit geval tomaten en daarna snel afkoelen in ijswater of onder de koude kraan. Kort koken is voor de tomaten 30 seconden.

Tomaten Koken Voor Soep

Verse tomaten of tomaten uit blik kan je prima gebruiken voor het maken van tomatensoep. Tomaten uit blijk kunnen zo de pan in, hier hoef je verder niks mee te doen.

Verse tomaten is een ander verhaal. Het vel van de tomaat wordt (haast) nooit meegekookt. Wil je ze eerst ontvellen, lees dan onderstaand hoofdstuk hierin wordt stap voor stap uitgelegd wat je kunt doen om de tomaten te ontvellen.

Snijd daarna de tomaten doormidden en daarna in kwarten. Nu kan je ervoor kiezen om de zaadlijsten en het vocht te laten zitten of te verwijderen. Wat ik je aan raad om zeker te doen is het harde hart van de tomaat te verwijderen.

tomaten koken
Tomaten schoonmaken of niet?

Wat je verder met de tomaten doet is sterk afhankelijk van welke soep je maakt. Is het bijvoorbeeld tomatensoep, dan kan je ervoor kiezen de ontvelde tomaten in kwarten te snijden en te koken. Daarna wordt de soep gepureerd en zo heb je alle voedingsstoffen in de soep zitten.

Wordt het bijvoorbeeld een groentesoep, verwijder dan de zaadlijsten en het hart. Snijd daarna de tomaten in stukjes. Zo krijg je lekkere schone tomaten in jouw groentesoep.

Tomaten Koken Voor Ontvellen

Wil je de tomaten ontvellen, dan kan je het best de tomaten kort koken, of in andere woorden blancheren. Wat ga je doen in de keuken?

tomaten ontvellen
  1. Snijd het kroontje uit de tomaat.
  2. Snijd met een scherp mesje een kruis aan de onderkant van de tomaat.
  3. Zet een pan met water op de warmtebron en breng het aan de kook. Zet gelijktijdig een pan met ijswater klaar of plaats het vergiet onder de koude kraan.
  4. Doe de tomaten met een soeplepel of schuimspaan een voor een in de pan met kokend water en laat de tomaat 30-40 seconden koken.
  5. Haal met de schuimspaan de tomaten uit het kokende water en doe deze gelijk in het ijswater of spoel ze af onder de kraan.
  6. Het vel komt nu los van de tomaten en kan je gemakkelijk verwijderen.

Dit is de beste manier om tomaten te ontvellen. Je kunt ze nu verder verwerken in je gerecht of invriezen. Jazeker, tomaten kan je invriezen. Lees hier alles over in onze blog ‘Hoe Tomaten Invriezen? Van groot tot Cherry!‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs