Hoe Tomaten Invriezen? Van groot tot Cherry!

Deel deze blog makkelijk via:

Tomaten zij zo lekker en veelzijdig dat ze heel vaak in de Nederlandse keuken gebruikt worden. Vaak als basis voor bijvoorbeeld sauzen, in roerbakgerechten of rauw in de salade. Maat hoe kan je tomaten invriezen?

Hele verse tomaten maak je schoon onder de kraan, dep ze droog en plaats ze naast elkaar in de vriezer in een zak. Of maak de tomaten schoon en snijd ze in blokjes. Dan in een diepvrieszakje of bakje en in de vriezer. Ook

Met tomaten kan je veel doen. Wil je er eerst saus van maken voordat je het gaat invriezen, lees dan onze blog ‘Hoe Tomatensaus Maken? Voor Pasta en Pizza!‘. Heerlijke recepten van verse tomaten of tomaten uit blik. En ook de saus kan je invriezen.

Kun je Tomaten Invriezen?

Het antwoord op deze vraag is makkelijk, namelijk ja. Je kan tomaten invriezen. Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden om tomaten in te vriezen, namelijk hele verse tomaten of gesneden tomaten (tomatenblokjes) invriezen.

tomaten invriezen

De ingevroren tomaten kan je na het ontdooien alleen maar verwerken in warme gerechten. Deze tomaten kan je niet meer gebruiken in een salade, want na het ontdooien wordt het vruchtvlees slap en dat is niet prettig in een salade.

Verse Tomaten Invriezen

Als je tomaten over hebt die je wilt invriezen kan je de hele tomaat invriezen. Je moet even een paar handelingen doen en ze liggen zo in de vriezer.

Maak de tomaten schoon onder de kraan en verwijder het vuil. Snijd de slechte plekken weg en verwijder de groen steel. Doe de tomaten nu in een diepvrieszak en plaats deze in de vriezer. Zorg ervoor dat de tomaten plat naast elkaar liggen en niet op elkaar. Je kunt ze nu circa 6 maanden bewaren.

Tomaten Ontdooien

Als je de tomaten weer wilt gebruiken moet je ze eerst ontdooien. Dit doe je door ze uit de vriezer te halen. Leg ze op een bord en wacht even een uur. Doe ze vervolgens in een vergiet en houd ze onder de kraan. Het vel zal nu scheuren en deze kan je nu makkelijk verwijderen. Nu kan je de tomaten verder schoonmaken. Deze tomaten zijn alleen te gebruiken in warme gerechten of voor sauzen.

Tomatenblokjes Invriezen

Dit is even meer werk dan hele tomaten invriezen, echter heb je er straks meer plezier van. Wat ga je doen?

tomaten invriezen

Maak de tomaten schoon. Wil je het vel verwijderen,. dan kan je ze eerst blancheren. Maak met een scherp mes een kruisje aan de onderkant van de tomaat. Breng water aan de kook en doe dan de tomaten voor 30 seconden in het kokende water en spoel ze daarna af met koud water. Nu kan je het vel verwijderen.

Snijd nu de tomaten met vel of de ontvelde tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en het sap. Dep de tomaten een beetje droog met keukenpapier of een schone theedoek.

Doe de stukjes in een diepvriesbakje of zakje en plaats deze in de vriezer. Je kunt ze nu zeker voor 6 maanden bewaren.

Heb je tomatenblokjes ingevroren, dan kan je deze vanuit de vriezer zo in de pan doen. Je hoeft deze niet eerst te laten ontdooien. Ze zijn alleen te gebruiken in warme gerechten of voor sauzen.

Cherry Tomaten Invriezen

Naast de grote tomaten kan je ook de Cherry tomaten invriezen. Ook deze kan je volgens bovenstaande omschrijving invriezen.

tomaten invriezen

Dus of de hele Cherry tomaten invriezen of schoongemaakte stukjes Cherry tomaten. Beide is mogelijk. Ook deze tomaten kan je na het invriezen alleen maar gebruiken voor warme gerechten en sauzen. Ze zijn niet meer te gebruiken voor een salade.

Gezeefde Tomaten Invriezen

Een goed alternatief voor het invriezen van tomaten is gezeefde tomaten invriezen. De tomaten zijn dan gelijk klaar om er later een lekkere saus of soep van te maken.

gezeefde tomaten

Was de tomaten onder de kraan en snijd de slechte stukken weg. Verwijder de groene kroon en snijd de tomaten is stukken. Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe de tomaten erbij en kook de tomaten (half)gaar. De kooktijd ligt tussen de 10 en 15 minuten, afhankelijk van de grootte van de tomaten.

Haal de tomaten uit de pan en draai ze door de passe vite of zeef. Je kunt de gezeefde tomaten eventueel nog een beetje indikken door het nu terug te doen in de pan en het in te laten koken. Dan krijg je tomatenpuree. Lees dan ook onze blog ‘Hoe Tomatenpuree Invriezen? Heel eenvoudig‘.

Nu is het een kwestie van de gezeefde tomaten te laten afkoelen en vervolgens in de vriezer te doen. Het slimste is om dit in porties te doen. Neem hiervoor bijvoorbeeld een muffin bakplaat. Vries de gezeefde tomaten in, waarna je ze uit de vorm kan halen en in een diepvrieszak kan doen.

Gedroogde Tomaten Invriezen

Gedroogde tomaten kan je invriezen maar dit is niet de beste manier om gedroogde tomaten te bewaren. Deze tomaten worden vaak verwerkt in salades en dergelijke. Als ze ingevroren zijn en ze worden ontdooit verliezen ze heel veel aan structuur en textuur; ze zijn gewoon niet meer lekker.

Gedroogde tomaten invriezen is niet nodig. Je kunt ze het best bewaren in een pot met olijfolie. Vul een pot met de gedroogde tomaten en vul deze af met olie. Zo kan je ze heel echt lang bewaren en zo behouden ze de smaak en structuur.

Tomaten Invriezen Voor Soep

Tomaten die ingevroren zijn kunnen perfect gebruikt worden voor de soep. Ingevroren tomaten zijn zo wie zo alleen maar te gebruiken in warme gerechten als soep, roerbakgerechten en sauzen.

Welke tomaten je ook hebt en welke van bovenstaande methode je ook wilt gebruiken, je kunt ze allemaal gebruiken in de soep.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs