Spruitjes Stomen, Lekker Op 3 Manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Het is eens een keer wat anders, spruitjes stomen! Ook erg lekker omdat de smaak lekker in de spruitjes blijft zitten en niet in veel water bijvoorbeeld maar ook omdat het bittere van de spruitjes minder naar boven komt. Daarbij is het mooi om te zien, echte groene spruiten. Dit komt ook omdat je spruitjes aan het stomen bent! Een leuke bijkomstigheid bij spruitjes stomen. Er zijn verschillende manieren om spruitjes te stomen. Met een stoompan bovenop de pan, met een stoommandje en in een vergiet in de pan, maar ook in een stoomoven. Het komt allemaal op het zelfde neer.

Spruitjes stomen: Doe een laagje water in een grote pan. Zet de bamboe stoompan met spruitjes in de grote pan. Laat de bodem van de stoompan het water niet raken. Doe de deksel van de stoommand erop en daarna de deksel van de grote pan erop. Zet de warmtebron aan en laat het water koken en verdampen in de pan. De stoom maakt de spruiten gaar na ongeveer 15 minuten.

spruitjes stomen
gestoomde spruitjes

Spruitjes koken is geheel wat anders dan stomen. Stomen kan in een stoomoven maar ook ‘gewoon’ in een stoompan, bamboe stoompan of opzetstoompan. We beginnen met de nieuwste methode: de stoomoven.

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Spruitjes Stomen In Stoomoven

Maak de spruitjes schoon: kontje eraf en de oude blaadjes. Stel het stomen in van de oven in, en deze zal voorverwarmen. Wanneer de oven klaar is met voorverwarmen kunnen de spruitjes in de gaatjesbak. Stel de tijd in op 17 minuten. Prik nadat de 17 minuten voorbij zijn even in de spruitjes. Zijn ze gaar genoeg of wil je ze de volgende keer iets meer beetgaar.

Net als met ‘gewoon’ koken, moet je even uitproberen hoe lang jij jouw spruitjes wilt stomen om te garen. Bij sommige ovens kun je zelfs de goede gaartijd van jouw groenten opslaan.

Spruitjes Stomen Hoe Lang

Wanneer je de spruitjes gaat stomen in een grote pan met een bamboe stoommandje of een ijzeren soort van vergiet op de pan, dan duurt dit ongeveer 15 minuten voor de spruitjes gaar zijn, door de stoom. Wanneer je de stoommand gebruikt voeg je een klein laagje water toe aan de pan zodat de stoommand net niet met de onderkant in het water staat.

spuitjes stomen
spruitjes in stoom opzetmand

Gebruik je de ijzeren opzet stoommand dan doe je de deksel van de grote pan over deze mand voor je gaat stomen. Zo ontsnapt er geen stoom de lucht in maar blijft de stoom bij de spruiten om te garen. De tijd zal aanzienlijk korter zijn met stomen dan zonder deksel.

Prik in de spruitjes wanneer je denkt dat ze gaar zijn en proef even. Het kan zijn dat je ze toch wat langer (of korter de volgende keer) wilt stomen.

Spruitjes Stomen Magnetron

Spruitjes stomen in de magnetron kan ook. Maak de spruitjes schoon, dat wil zeggen dat je het kontje van de spruitjes afsnijd en de oude lelijke blaadjes weg haalt. Neem een ondiepe magnetronschaal waar alle spruitjes zo min mogelijk dubbel liggen. Voeg 2 eetlepels water toe aan de schaal en doe de deksel van de magnetronschaal erop.

Stoom op 700 WATT ongeveer 4 tot 6 minuten, de spruitjes gaar. Prik met een vork of jij het gaar genoeg vindt, en proef eventueel. Wil jij de spruitjes nog gaarder dan laat je de spruitjes nog bijvoorbeeld 1 minuut draaien in de magnetron. Haal de spruitjes uit de magnetron, voeg een klontje boter toe en wat nootmuskaat bijvoorbeeld en laat de spruitjes eventueel wat nagaren (dus de gesloten schaal op een onderzetter op het aanrecht laten staan, 5 minuten).

Roer even door de spruiten om boter en kruiden en eventueel wat zout erdoor te roeren. Wil je weten welke kruiden bij spruitjes passen lees dan hier onze blog ‘welke kruiden bij spruitjes‘.

Spruitjes Stomen Of Koken

De één houd van stomen de ander van koken. Over smaak valt niet te twisten. Het van stomen is van spruitjes behoud vitamine en bij koken zal, een deel, in het water verdwijnen, die wij dus niet opeten. Dat is jammer. Voor mij is het stomen van spruitjes ook de lekkerste methode. De kleur van de spruitjes zijn daarbij mooi helder groen.

spruitjes stomen
spruitjes in stoombloem

Dus het voordeel van stomen is:

  • mooie groene spruitjes,
  • vitamine blijven beter bewaard
  • smaak blijft beter behouden.

En het voordeel van koken van spruitjes is:

  • doen wat je gewent bent
  • er kan zout bij de spruitjes mee worden gekookt
  • Bij kort koken zijn spruitjes niet bitter

Wil je jouw spruitjes liever koken, dan vind je hier ons ‘spruitjes koken’.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!