Hoe Spinazie Invriezen? Echt VEEL manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Een groente met veel ijzer is spinazie. Deze groente is een bladgroente. Spinazie is in vele varianten te koop in de supermarkt; in blik, in pot, uit de diepvriezer, gewassen in een zak in de koeling en gewoon verse spinazie. De vraag in deze blog is ‘Hoe spinazie invriezen’.

Spinazie kan je eerst kort koken, dan is het 12 maanden houdbaar in de vriezer. Niet kort gekookt? Dan 3 maanden houdbaar in de vriezer. Maak deelblokjes voor gebruik in je smoothie. Wees voorzichtig met het opnieuw invriezen van spinazie.

Voor het beantwoorden van de vraag gaan we uit van verse spinazie verpakt in een zak in de koeling of gewoon losse spinazie die je af moet wegen.

Naast het invriezen zijn er nog meer manieren om spinazie te bewaren. Bekijk hiervoor onze blog ‘Hoe Spinazie Bewaren? Meerdere manier‘, misschien zet er een methode voor je bij!

Kun Je Spinazie Invriezen?

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag, ja. Spinazie kan je zelfs op meerdere manieren invriezen en ook spinaziegerechten kan je invriezen. Niet alle gerechten, maar dat staat verderop in deze blog beschreven.

spinazie

We beginnen met het invriezen van verse spinazie.

Verse Spinazie Invriezen

Verse spinazie kunnen we op 2 manieren invriezen namelijk door het eerste te blancheren en dan in te vriezen of zonder blancheren in te vriezen. Ook kan je blokjes spinazie invriezen voor bijvoorbeeld een smoothie of om het per portie te verpakken.

Spinazie Blancheren en Invriezen

Door het eerste te blancheren worden de bacteriën gedood en blijft de spinazie langer houdbaar.

Blancheren is de spinazie kort koken en daarna in ijswater te doen of af te spoelen onder de koude kraan. Om spinazie te blancheren en in te vriezen doorloop je de volgende stappen:

 1. Maak de spinazie schoon onder de kraan en verwijder de hele dikke stelen.
 2. Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
 3. Zet gelijktijdig een bak met ijswater klaar of zet je vergiet in de gootsteen.
 4. Als het water kookt gaat de spinazie voor 3 minuten in de pan.
 5. Haal de spinazie uit de pan met een schuimspaan en doe het gelijk in het ijswater of spoel het af in het vergiet. Zo wordt het garingsproces gestopt en behoudt de spinazie een mooie groene kleur.
 6. Dep de spinazie af met keukenpapier of een schone theedoek.
 7. Doe de spinazie in een diepvriesbakje of zak en leg de het in de vriezer.

Je kunt de spinazie ook per portie verpakken. Makkelijk voor als je het wilt verwerken in je gerecht. De spinazie blijft zo 12 maanden houdbaar.

Spinazie Invriezen Zonder Blancheren

Ook zonder blancheren kan je spinazie invriezen. Het is alleen minder lang houdbaar, ongeveer 3 maanden. Doorloop deze stappen:

 1. Spoel de spinazie schoon in een vergiet onder de kraan en verwijder vuil en zand.
 2. Dep de spinazie vervolgens droog met een schone theedoek of keukenpapier.
 3. Scheur de grote bladeren doormidden en doe de spinazie in een diepvrieszak. Haal zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit de zak af.
 4. Leg nu de spinazie in de vriezer.

Ook nu kan je de spinazie in porties verpakken als je dat makkelijker lijkt.

Verse Spinazie Invriezen Voor Smoothie

Wat ook makkelijk is om te doen is de spinazie invriezen in deelblokjes. Deze deelblokjes maak je met een ijsblokjes bakje. Je kunt geblancheerde en niet geblancheerde spinazie gebruiken.

Verse en geblancheerde spinazie in ijsblokjes vorm.

Als je de spinazie voorbereid hebt zoals boven omschreven kan je de bladeren in een vorm doen waar je ijsblokjes mee maakt. Vul deze vormpjes af met water en plaats het in de vriezer.

Ook kan je spinazie eerst klein maken. Stop de spinazie in de blender met een beetje water en blender de spinazie. Doe het vervolgens in de vormpjes en plaats deze in de vriezer. Zo krijg je deelblokjes die je goed kunt gebruiken voor je smoothie.

Spinazie Opnieuw Invriezen

Spinazie is een groente die veel veel ijzer, kalium en nitraat bevat. Nu zijn de eerste twee geen probleem maar de nitraat kan wel een probleem worden wanneer je deze niet snel genoeg terug koelt in de koelkast.

Als je de spinazie ontdooid en opgewarmd hebt is er een grote kans dat de hoeveelheid nitraat toeneemt. Nitraat wordt tijdens koken en bereiden omgezet in nitriet. Ook door het te laten ontdooien wordt de nitriet vorming al inwerking gezet. Nitriet kan schadelijk zijn voor oudere mensen, zwangere vrouwen en baby’s. Dus voor deze groep niet meer opnieuw invriezen na ontdooien en bereiden.

Je kunt het dus wel opnieuw invriezen, echter de smaak en textuur gaan zo snel achteruit dat het eigenlijk niet lekker meer is. Het slimste om te doen is je spinazie in porties verpakken of afmeten wanneer je jouw gerecht gaat maken.

Spinazie Soep Invriezen

Spinazie soep is gekookt op 100 graden. Natuurlijk met andere ingrediënten en smaakmakers. Nu heb je soep over, wat hiermee te doen? Laat de soep als eerste zo snel mogelijk afkoelen om bacterie groei te vertragen.

spinazie soep

Je kunt dit in de koelkast bewaren in een afgesloten bak voor 3 dagen. Voor langere tijd kan je het ook invriezen. Doe de soep in een diepvriesbak en sluit de deksel. Plaats de bak in de vriezer. Bewaar het zo voor uiterlijk 3 maanden.

Pasta Met Spinazie Invriezen

We hebben al besproken dat je spinazie op meerdere manieren kunt invriezen. Spinazie met gekookte pasta is een ander verhaal.

De pasta is gekookt en zal in de diepvriezer veranderen van structuur. Als het ontdooid en weer opgewarmd wordt zal de pasta heel slap zijn. De smaak is andere en ook de textuur. Ik weet niet of je het nog lekker gaat vinden! Spinazie met pasta invriezen dus dus geen goed idee, niet doen.

Spinazie Invriezen En Opwarmen

Wanneer je de spinazie ingevroren hebt kan je het later gebruiken voor je gerecht.

Pak je de juiste hoeveelheid spinazie die je nodig hebt uit de vriezer. Doe de hoeveelheid in een pannetje met een heel klein beetje water en zet de warmtebron op een lage stand. Doe de spinazie in de pan en maak het warm. Als de spinazie ontdooid is dan kun je de warmtebron hoog zetten en goed opwarmen.

Wil je spinazie gebruiken in een roerbak gerecht, dan kan de spinazie vanuit de vriezer direct is de wok doen en mee bakken. Wil je meer weten of het bereiden van spinazie? Lees dan onze blog ‘Hoe Spinazie Bereiden?‘ en leef je uit.

Spinazie Invriezen Gevaarlijk

Verse spinazie die je voor de eerste keer invriest is niet gevaarlijk. Ook gekookte spinazie kan je voor de eerste keer heel goed invriezen.

De situatie veranderd als je de spinazie ontdooid hebt of klaar gemaakt hebt. Spinazie bevat namelijk nitraat die bij opwarmen of bij kamertemperatuur nitriet wordt. Nitriet kan gevaarlijk zijn voor ouderen mensen, baby’s en zwangere vrouwen.

De hoeveelheid nitriet is echter heel klein en in kleine hoeveelheden niet schadelijk.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs