Soorten Fruit! Verschillende Indelingen

Deel deze blog makkelijk via:

Die lekkere vruchten boordevol vitamine, lekker als tussendoortje of in je smoothie of een fruitsalade. Fruit! Je kunt er veel mee doen en er zijn vele fruit soorten. En daar gaat deze blog over; Soorten fruit en dan in verschillende groepen ingedeeld.

Fruit kunnen we in verschillende groepen indelen, welke allemaal in deze blog besproken worden. De bekendste indeling is echter de volgende: zacht fruit, steenvrucht, pitfruit, exotisch fruit en citrusfruit.

Er zijn meerder indelingen mogelijk van fruit soorten. Vele van deze indelingen worden hieronder besproken en er wordt een toelichting gegeven om het duidelijk te maken. De eerste indeling van soorten fruit is natuurlijk naar het type fruit.

Hoeveel Soorten Fruit Bestaan Er?

Als we uitgaan van het type fruit kan een indeling gemaakt worden naar 5 hoofdgroepen. Deze zijn:

soorten fruit
  1. Zacht fruit zoals bessen, aardbeien, druiven, frambozen en bramen.
  2. Steenvrucht zoals abrikozen, perziken, pruimen en nectarines.
  3. Pitfruit zoals appels en peren.
  4. Exotisch fruit denk hierbij aan banaan, kiwi, ananas, mango en granaatappel.
  5. Citrusvruchten zoals sinaasappel, mandarijn, citroen en limoen.

Wist je dat alle citrusvruchten maar van drie soorten citrusvruchten komen. Namelijk de mandarijn, pompelmoes en sukadecitroen. Alle andere andere zijn kruisingen van deze drie. Je kunt hier alles over lezen in onze blog ‘Wat zijn Citrusvruchten? Dé Lijst Met Vele Soorten!‘.

De volgende indeling is naar hoe het in de winkel verkrijgbaar is.

Soorten Vruchten

Deze indeling is een indeling hoe het fruit verkrijgbaar is in de winkel. We kunnen hiervoor de volgende indeling maken:

  • Vers fruit. Dit is het fruit wat je koopt in de groente- en fruit afdeling. Het fruit is geplukt en vervoert naar de supermarkt er is verder niet mee gedaan. Dit fruit moet je, voordat je het gaat eten eerst wassen of schillen.
  • Bewerkt fruit. Dit is fruit wat schoongemaakt en/of geschild is. Het ligt in het koelschap van je supermarkt.
  • Bevroren. In het diepvriesvak van je supermarkt vind je verschillende soorten fruit, diepgevroren voor bijvoorbeeld een smoothie.
  • In blik. Dit fruit staat niet gekoeld. Het luchtdicht verpakt en meestal geconserveerd. Denk bijvoorbeeld aan kersen en mandarijntjes.
  • In Glas. Ja, ook in een glazen pot is fruit verkrijgbaar. Je kunt hierbij denken aan stoofpeertjes.

De volgende indeling van soorten fruit is hoe het gekweekt is.

Soorten Fruit Naar Kweekmethode

Als we naar de kweek methode kijken kunnen we een andere indeling maken en komen we tot de volgende opsomming:

  • Biologisch. Dit fruit wordt op natuurlijke wijzen gekweekt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen of andere chemicaliën gebruikt.
  • Bespoten. Dit fruit wordt juist wel bespoten met bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Alle fruit moet je goed wassen en/of schillen, maar dit type fruit zeker.

Een andere indeling naar kweekmethode staat hier beneden, namelijk

  • Duurzaam fruit. Duurzaam fruit is lastig te definiëren. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met transportkosten, gebruik van hoeveelheid water en type landbouw. Een voorbeeld; aardbeien gekweekt in de volle grond in Spanje zijn duurzamer dan aardbeien in de winter gekweekt in verwarmde kassen.
  • Niet duurzaam fruit. Dit zegt eigenlijk alles. Hier wordt niet gelet op de impact van het milieu tijdens het kweken van fruit.

Je kunt zelf een hele grote bijdragen leveren aan duurzame fruit consumptie. Koop alleen seizoensfruit! Als je in de wintermaanden een bak aardbeien koopt zijn ze zeker niet duurzaam. De Nederlandse fruitteler kan ze in zijn kassen wel duurzaam gekweekt hebben, maar ze zijn minder duurzaam omdat ze buiten het seizoen om gekweekt worden.

De volgende indeling van soorten fruit is naar bewerkingsmethode.

Fabrieksmatig Bewerkt Fruit

Niet alle fruit komt gelijk in de supermarkt terecht. Veel fruit wordt in fabrieken verwerkt tot een product. Er worden vaak conserveringsmiddelen, smaakversterkers, kleurverbeteraars en suikers aan toegevoegd. Echter zijn er vandaag de dag veel bewerkte fruit producten die deze toevoegingen niet of minder hebben. De indeling is als volgt:

  • Moes. Appels worden geschild en tot moes gemaakt.
  • Paté de fruit. Dit is afkomstig uit Frankrijk en zijn gesuikerde fruitblokjes.
  • Jam. Dit fruit wordt bewerkt, suikers toegevoegd, verwarmt en tot jam gemaakt. Een veel gegeten fruitproduct voor het ontbijt.
  • Gedroogd. Fruit wordt ook vaak gedroogd. Zo is het langer houdbaar. De smaak veranderd wel maar de houdbaarheid is hier belangrijk.
  • Sappen. Van fruit wordt natuurlijk ook sap gemaakt. Ook hier is een verschil in 100% sap en sap met toegevoegde ingrediënten.
soorten fruit

Als je lang genoeg nadenkt kan je er vast nog wel eentje verzinnen die in deze lijst kan. Dan nu de volgende indeling in het overzicht van soorten fruit.

Soorten Fruit Naar Rijpheid

Deze indeling is verdeelt in 3 groepen, namelijk

  • Onrijp. Fruit wordt altijd onrijp geplukt of geoogst. Het duurt altijd nog een tijd voordat het in de winkel ligt. Dit fruit kan je niet eten. Een groene banaan eten bijvoorbeeld is niet gezond.
  • Rijp. Dit fruit is eetbaar. Het heeft lang genoeg gerijpt en is klaar om gegeten te worden.
  • Over rijp. Dit fruit is te lang blijven liggen en is aan het verrotten. Gooi dit fruit direct weg. Niet eten!

Ook kunnen we soorten fruit indelen op basis van keurmerk.

Met Of Zonder Label

Dit is een indeling naar labels of keurmerken. Er zijn vele keurmerken op de markt en deze zijn zeker allemaal niet betrouwbaar. Er zijn namelijk keurmerken van fabrikanten en leveranciers en onafhankelijke keurmerken. Onderstaande foto van Milieu Centraal laat een aantal keurmerken zien.

  • Met keurmerk. Een van de bekendste keurmerken is Fairtrade. Dit keurmerk komt voor bij fruit wat wij ver weg halen en importeren. De boer krijgt een goede en eerlijke prijs voor zijn fruit en wordt niet uitgebuit. Een ander keurmerk is die van EKO. Dit merk keurt op basis van Milieu aspecten.
  • Zonder keurmerk. Ja, dit zegt het al. Dit fruit heeft geen keurmerk of label. Dit betekent echter niet dat het geen goed en duurzaam soort fruit is. Er zijn fruit soorten zonder keurmerk en die bijvoorbeeld toch duurzaam en milieubewust gekweekt worden. Denk aan de moestuin en aan fruit van de Herenboeren. Goed fruit zonder keurmerk.

Dan als laatste indeling van soorten fruit is de herkomst van fruit.

Herkomst Van Fruit

Dan als laatste van de soorten fruit de indeling naar herkomst. Waar wordt het geproduceerd?

  • Van eigen bodem. Fruit van eigen bodem zijn bijvoorbeeld appels en peren. Maar ook aardbeien wanneer ze in het seizoen gekweekt worden. Dit geldt ook voor kersen.
  • Geïmporteerd. Veel fruit kan vanwege ons klimaat niet in Nederland gekweekt worden. Sinaasappel is wel de bekendste. Maar ook al het tropische en exotisch fruit zoals kiwi, mango, ananas en granaatappel.
exotisch fruit

Granaatappels pellen is een bijzonder klusje. Je kunt er alles over lezen blog in onze blog ‘Hoe Granaatappel Pellen En Schoonmaken?‘.

Misschien kan je zelf nog een indeling bedenken. Zo ja, mail mij dan om het artikel completer te maken op info@bonenenbiet.nl en alvast bedankt voor je reactie. Ik laat je weten of en wanneer je indeling is toegevoegd.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs