Hoe Granaatappel Handig Pellen En Schoonmaken?

Deel deze blog makkelijk via:

Een granaatappel is niet een appel maar een bes. Deze bes heeft pitjes aan de binnenkant zitten die eetbaar zijn. De zoetzure smaak van deze pitjes kunnen worden gebruikt in een groene salade, in fruitsalades en voor dressings. Ook bij ijs zijn granaatappelpitjes een verrassing. Er zijn opties te over. Maar hoe granaatappel pellen en kan je ze schoonmaken? 

Granaatappel pellen? Zorg ervoor dat de granaatappel goed ligt, met zijn kroontje en onderkant naar de zijkanten toe. Snijdt nu de appel doormidden op het breedste gedeelte. Houd nu één voor één de helften van de granaatappel onderste boven en tik met een houten lepel alle pitjes eruit, boven een schaaltje. 

Er zijn verschillenden manieren om de granaatappel te pellen. De één vindt dit handig de ander dat. 

Hieronder een aantal manieren om een granaatappel te pellen. Probeer zelf uit welke manier je het makkelijkste vindt. 

Granaatappel Ontpitten 

Om een granaatappel te ontpitten is het handig om van tevoren wat spullen klaar te zetten: 

 • Een schort draag je omdat de pitjes snel hun vocht verliezen wanneer je een beetje in hen knijpt tijdens het verwijderen uit de appel. Dat kan nogal spetteren. Dit kan vlekken veroorzaken die je bijna niet weg krijgt. 
 • Een schaaltje heb je nodig om de pitjes in op te vangen. 
 • Een scherp mes heb je nodig om de harde granaatappel door te snijden. 
granaatappel pellen

Hoe gaat het ontpitten in zijn werk: 

 1. Wanneer je de granaatappel op zijn zij neerlegt, dus kruin en onderkant liggen naar de zijkanten, dan snijd je de appel doormidden bij het breedste gedeelte. Het kan ook nu gaan spetteren omdat je de pitjes doorsnijdt (zie bovenstaande foto).
 2. Pak één helft op met jouw vingers en houdt de open kant van de granaatappel naar jouw handpalm gericht. Houd je hand, met je vingertoppen naar boven gericht, boven een schaal en tik met een houtenlepel boven op de granaatappel. Door jouw hand onder de granaatappel te houden, vliegen de pitjes niet lukraak door de keuken. Ze vallen via jouw hand in de schaal.  
 3. Tik net zolang tot alle granaatappelpitjes uit de granaatappel zijn. Wanneer je de appel om draait zie je waar al die pitjes hebben gezeten. Het witte van deze granaatappel kun je niet eten. 
 4. Pak nu ook de ander kant van de granaatappel en tik ook deze leeg boven het schaaltje. 

De pitjes zijn klaar voor verwerking (of om gegeten te worden). 

Granaatappel Pellen 

Om een granaatappel te pellen is er een truckje. Dit truckje wordt hieronder beschreven. Probeer het uit en kijk welke manier jij het makkelijkste en effectiefste vindt. 

 • Een schort 
 • Schaaltje om de pitjes in te doen 
 • Scherp mes om harde schil door te snijden 

Hoe gaat het pellen in zijn werk: 

 1. Snijdt een kapje van de granaatappel af met een scherp mesje. Doe dit aan de bovenkant. Je ziet nu de parten van de granaatappel 
 2. Volg de parten met een scherp mes aan de buitenkant van de schil. Dus snijdt de schil lichtjes in, van boven naar beneden (niet doorsnijden). 
 3. Trek nu de granaatappel open door middel van je duimen vanaf boven, iets in de granaatappel te duwen, daar waar het kapje eraf is gesneden. Nu ben je de granaatappel aan het pellen. 
 4. Trek de granaatappel helemaal open en trek de 3 stukken los van elkaar. Het kan gaan spetteren en het vocht van de granaatappel kan vlekken maken. 
 5. Trek wat van het witte vel los zodat de pitjes wat vrij komen te liggen. 
 6. Pak één stuk op en tik de pitjes van de granaatappel, boven een schaaltje, uit de schil. Doe dit bij alle stukken. 
 7. Dit is het pellen van de granaatappel. 

Er is nog een manier om de granaatappel schoon te maken. Dit doe je met gebruik van water. 

Granaatappel Schoonmaken 

Wanneer je een granaatappel schoon gaat maken onder water heeft dit als voordeel dat het sap van de pitjes niet spettert en zo je keukenblad niet rood kleurt en jouw kleding of schort onder de vlekken komen te zitten. Het is een manier van schoonmaken van de granaatappel, kijk maar of je deze manier prettig vindt. 

Om een granaatappel schoon te maken in water, heb je nodig: 

 • Een grote schaal met water 
 • Een scherp mes 
 • Een schaaltje om de pitjes in te leggen 
 • Een schort tegen vlekken van het sap van de granaatappel 
granaatappel pellen
Pellen volgens de watermethode

Hoe gaat dit in zijn werk: 

 1. Snijd de granaatappel in vier gelijke stukken. 
 2. Zet een grote bak met water klaar waar je de kwart van de granaatappel in gaat schoonmaken. 
 3. Duw met je vingers, onderwater, de pitjes uit een stuk granaatappel. 
 4. Doe dit voorzichtig want wanneer je te hard duwt, duw je alle vocht uit de pitjes en houd je van het sap niet veel over. Je mag wel het witte vel wat lostrekken om het vrij komen van de pitjes te vergemakkelijken 
 5. Doe dit met alle stukken granaatappel. 
 6. De pitjes zullen naar de bodem van de schaal zinken en de schillen blijven drijven. De schillen kan je niet eten.  
 7. Haal de schillen uit het water en gooi deze weg.  
 8. Pak daarna de pitjes. Leg de pitjes in een schaaltje. Zij zijn klaar om gegeten of verwerkt te worden.  

Wanneer je een helft van de granaatappel gebruikt voor pitjes, wil je de andere helft gebruiken voor later of je maakt er limonade van. 

Granaatappel Bewaren 

Na het pellen van de granaatappel kan je de granaatappel(pitjes) op verschillende manieren bewaren: 

 • In de koelkast 
 • In de diepvries 
 • Op de fruitschaal 

Granaatappel In Koelkast Bewaren 

In de koelkast kunnen hele granaatappels wel één maand bewaard blijven. Zorg ervoor dat het een mooi en gaaf exemplaar is anders wordt de bewaar duur verkort. 

Leg de granaatappel in de groentelade. De temperatuur daar is ideaal. Zorg er wel voor dat er geen water in de groentelade ligt door andere producten. Dan gaat de granaatappel rotten. 

Granaatappelpitjes In De Vriezer 

Een hele granaatappel in de vriezer is niet een ding. Het zijn de pitjes die je moet invriezen. Lees boven in de blog hoe je pitjes uit de granaatappel moet tikken. Leg deze dan in een plastic invrieszakje of bakje die goed afsluitbaar is.  

De granaatappelpitjes kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. Doe een sticker op het zakje met de houdbaarheidsdatum erop. Altijd handig.  

Hele Granaatappel Bewaren

De hele granaatappel die niet aangesneden is bewaar je eenvoudig op de fruitschaal. De granaatappel is een tropische vrucht en is niet verzot op koude, dus op de fruitschaal.

Halve Granaatappel Bewaren 

Een halve granaatappel kun je bewaren door deze in een glazen potje of keramische schaaltje te leggen die goed afsluitbaar is. Granaatappelpitjes nemen andere stoffen op en dus is plastic geen goed idee. 

Eet de pitjes zo snel mogelijk op. Kijk, proef en ruik om te beoordelen of je de pitjes nog eten kunt.  

Granaatappel Sap 

Wanneer je een halve granaatappel overhebt kun je deze ook met wat kracht uitpersen met je hand en er dan (bron)water of spa rood aan toe voegen. Een heerlijk verfrissend drankje. Het spettert wel tijdens het uitknijpen, gebruik een schort tegen vlekken! Hoef je m ook niet te bewaren…

Zo nu weet je hoe granaatappel pellen en schoonmaken in zijn werk gaat. Veel succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs