Wat zijn Citrusvruchten? Dé Lijst Met Vele Soorten!

Deel deze blog makkelijk via:

Citrusvruchten zijn vruchten van bomen van het plantgeslacht ‘Citrus’. De Citrus is al meer dan 2.000 jaar oud en vanwege zijn leeftijd zijn er heel veel soorten citrusvruchten te koop. De meeste citrusvruchten die wij in Nederland hebben zijn kruisingen van de oorspronkelijke soort.  

Wat zijn Citrusvruchten? Citrusvruchten zijn vruchten van bomen van het plantgeslacht ‘Citrus’. Alle citrusvruchten zijn afkomstig van 3 oer-soorten:  

  • De Mandarijn  
  • De Pompelmoes  
  • De Sukadecitroen.  

Alle ander soorten zijn kruisingen. De bekendste in Nederland zijn:  

  • Sinaasappel 
  • Citroen 
  • Limoen 
  • Grapefruit 
  • Minneola 
  • Pomelo 

Om een goed inzicht te krijgen wat de citrusvrucht is, is het belangrijk om eerst te benoemen waar ze oorspronkelijk vandaan komen en hoe de gekruiste soorten zijn ontstaan. Dit artikel gaat over wat citrusvruchten zijn, welke soorten er in Nederland verkocht worden en nog veel meer over citrusvruchten.  

Wat Zijn Citrusvruchten? 

Zoals gezegd is de citrusvrucht een echte oer-vrucht en alle soorten zijn afkomstig van de 3 oer-vruchten, namelijk de Pompelmoes, de Mandarijn en de Sukadecitroen. Alle andere soorten zijn kruisingen van deze oer-soort en weer kruisingen met elkaar. De sinaasappel is bijvoorbeeld geen oer-vrucht maar een kruising. En de sinaasappel is weer gebruikt om ander soorten citrusvruchten te kweken.  

Lijst Met Citrusvruchten 

Onderstaand worden de meest bekende soorten citrusvruchten besproken. We beginnen dit overzicht met de oer-soorten citrusvruchten.  

De soorten zijn weer in vele rassen/varianten te verkrijgen in de supermarkt. De sinaasappel bijvoorbeeld heeft als varianten Valencia, Navel, Bloedsinaasappel. 

De mandarijn heeft als varianten Satsuma, Clementine, Tangor, Nadorcott.  

Deze rassen worden verder nier besproken. In dit artikel wordt alleen de hoofdindeling behandeld.  Te beginnen met de oer-soorten.

1. De Mandarijn 

Van de mandarijn wordt aangenomen dat deze oorspronkelijk uit China komt. Hooggeplaatste personen werden vroeger Mandarijn genoemd en zij droegen een oranje cape.  

Het is een oranje vrucht met een iets zoeter smaak dan de sinaasappel. De Mandarijn is ook kleiner dan de sinaasappel. 

De schil van de mandarijn is met de hand te verwijderen en dit maakt het een geliefde snack vrucht. Vaak worden meerder Mandarijnen tegelijk genuttigd. De Mandarijn zit boordevol vitamine en mineralen en is hierdoor een verantwoord tussendoortje. Ook worden Mandarijnen vaak toegevoegd aan een salade. 

Onze mandarijnen komen nu vaak uit Spanje, Mexico of Marokko. 

2. De Pompelmoes 

Dit is de grootste citrusvrucht en een echte oer-vrucht. De Pompelmoes wordt geproduceerd in Zuidoost-Azië en de Pompelmoes kan wel zo groot worden als een voetbal. De smaak is bitter, dit komt door de van nature aanwezige kinine.  De Pompelmoes smaakt iets zuurder dan een grapfruit. De kleur van het vruchtvlees is licht roze.  

De schil van de Pompelmoes is vrij glad en niet uitgedroogd. Een uitgedroogd schil geeft aan dat de Pompelmoes niet veel sap bevat.   

De Pompelmoes wordt echte steeds minder verbouw en is daarom ook (haast) niet te koop in Nederland.  

De pompelmoes wordt vaak verward met de Pomelo, dit is echter een totaal andere citrusvrucht. De Pomelo staat hieronder beschreven.  

3. De Sukadecitroen 

Deze vrucht is een vrij grote citroen met een hele hobbelige schil. De Sukadecitroen kan wel 20 centimeter groot worden en 4 kilogram wegen. Een andere naam voor de Sukadecitroen is de Cedraat.  

De vrucht heeft een hele dikke en onregelmatige schil en relatief weinig vruchtvlees. Het vruchtvlees is lichtgroen van kleur en de smaak kan zowel zoet als zuur zijn.   

4. De Sinaasappel 

Oorspronkelijk komt ook de Sinaasappel uit China, later werden ze ook in India gekweekt. De sinaasappel kan zowel een zure als zoete smaak hebben en moet met een mesje geschild worden. De schil is vrij stevig en oorspronkelijk groen van kleur. Door lage temperaturen wordt de schil oranje. Soorten Sinaasappels zijn de Navelsinaasappel, de Bloedsinaasappel en de gewone blonde sinaasappel.  

Een onderscheid welke hier wel gemaakt wordt is tussen handsinaasappels en perssinaasappels.  

Perssinaasappels hebben meer vruchtvlees en deze is vleziger. Dit maakt ze minder geschikt om met de hand te eten. Echter zijn handsinaasappels ook gewoon geschikt om te persen. Perssinaasappels zijn echter moeilijker met de hand te eten.  

Wanneer je de schil wilt gebruiken van de Sinaasappel dan moet deze altijd gewassen worden, want de Sinaasappel is altijd bespoten met chemicaliën.  

5. De Citroen 

Onze huis tuin en keuken Citroen is geel van kleur en heeft een ovale vorm. Het vruchtvlees is sappig en zuur van smaak. Citroenen worden in Nederland gebruikt om smaakt te geven aan gerechten, meestal wordt dan alleen het sap van de citroen gebruikt.  

De citroen wordt ook vaak gebruikt als vervanger van azijn en de citroen is supergezond. Ook wordt het sap van de Citroen over verse producten gesprenkeld zoals een appel of avocado om verkleuring tegen te gaan.  

De schil van de Citroen wordt ook vaak gebruikt in gerechten, meestal wordt de schil geraspt. Wanneer je de schil wilt gebruiken, maak de Citroen dan goed schoon met handzeep. Er zijn namelijk chemicaliën op gespoten die je met wassen goed kunt verwijderen.  

Onze Citroenen komen uit Italië of Spanje.   

6. De Limoen 

Dit is het kleine groene zusje van de Citroen. Limoenen kunnen rond en ovaal van vorm zijn. Ze zijn 7 tot 14 centimeter groot en hebben een ruwe schil. Het vruchtvlees is geel/groenig en de smaak is bitter zuur. De Limoen bevat over het algemeen heel veel sap.  

De limoen wordt onder andere geproduceerd in Spanje, Italië, Portugal en Californië.  

Deze vrucht wordt heel vaak gebruikt voor het maken van drankjes. Ook lekker is ‘s-zomers een paar schijfjes limoen in een kan met koud water te doen. Dit is dan een echte dorstlesser.  

7. De Grapefruit 

Van deze vrucht is veel bekend. Hij is ontstaan door een kruising van een Sinaasappel en de Pompelmoes. De Grapefruit komt van oorsprong uit Jamaica.  

De schil van de Grapefruit is geel/oranjeachtig en de Grapefruit is groter dan een sinaasappel. Het vruchtvlees kan geel of rood van kleur zijn. Hoe geler de kleur hoe bitterder, hoe roder de kleur hoe zoeter.  

De schil van de grapefruit is taai en moeilijk te verwijderen. De schil bevat tevens aromatische oliën die een sterke geur afgeven. 

Grapefruit wordt vaak verwerkt in salades of cocktails. 

8. De Minneola 

Minneola is een kruising van de vrucht Grapefruit en Tangarine (Tangarine behoort tot de mandarijnen). Het is in 1931 ontwikkeld in een laboratorium in de stad Minneola in Florida. De Minneola is te herkennen aan de verdikking, het neusje.  

De Minneola heeft heel veel sap, welke zoeter smaakt dan het sap van een sinaasappel. De schil van de vrucht is makkelijk te verwijderen en hierdoor is de Minneola makkelijk met de hand te eten.  

Een Minneola kun je eten als tussendoortje, door een salade en er kan sap van worden gemaakt. 

Bekende merken Minneola’s zijn Jaffa en Carmel. 

9. De Pomelo 

De Pomelo is een kruising tussen een Grapefruit en de Pompelmoes en is ontwikkeld in 1970 in Israël. 

Het is een relatief grote vrucht van 10 tot 20 centimeter groot en heeft een gladde dikke huid. De Pomelo wordt wel verkocht in Nederland maar is niet echt bekend. De speciaalzaak heeft deze vruchten meestal wel liggen. Onze Pomelo’s komen uit China, Vietnam, Israël, Zuid-Afrika en Thailand.  

Pomelo wordt vers gegeten. Het vruchtvlees kun je zo eten, maar smaakt ook heerlijk in salades, desserts, smoothies en sappen. 

Waar Komen Citrusvruchten Vandaan? 

Oorspronkelijk komen citrusvruchten voor in Australië en Zuidoost-Azië. Tegenwoordig worden ze gekweekt in landen met een subtropisch klimaat, denk hierbij aan Spanje, Brazilië, China, Mexico, India en het zuiden van de Verenigde Staten zoals de staat Florida.  

Vanwege de vele landen die citrusvruchten produceren is zijn er het hele jaar citrusvruchten te vinden in de supermarkt.   

Verschillende Grootte itrusvruchten

Bovenstaand zijn foto’s getoond van citrusvruchten. De grootte van de citrusvrucht staat echter niet in perspectief. Onderstaande foto laat het verschil in grootte zien van de diverse vruchten. Niet alle bovenstaande vruchten staan op de foto, weet jij welke vruchten het zijn?

Hoe Citrusvrucht Schillen 

Citrusvruchten worden allemaal om dezelfde manier gesneden. Of het nu een sinaasappel of een grapfruit is. Daar woorden soms niet goed kunnen uitleggen wat de bedoeling is, raden wij het bekijken van onderstaande video aan.  

Er worden nog een paar leuke tips genoemd om een citrusvrucht goed te snijden/pellen.  

Hoe Citrusvruchten Bewaren?  

Citrusvruchten worden geproduceerd in een subtropisch klimaat en zij houden dan ook niet van koude. Citrusvruchten moet je dan ook niet bewaren in de koelkast. Bewaar citrusvruchten in de keuken bi voorkeur op een temperatuur van 12 graden.  

In een Nederlands huis is het vaak nergens 12 graden dus bewaar de citrusvruchten gewoon in de keuken, zo koel mogelijk maar nooit in de koelkast.  

Is een citrusvrucht gepeld en opengemaakt, dan kan je de citrusvrucht nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Doe dit in de groentelade of in een afgesloten bakje. 

Citrusvruchten kan je ook invriezen in de diepvriezer. Zorg er wel voor dat je losse stukjes invries en geen hele citrusvrucht. In de diepvriezer kan je citrusvruchtstukjes 12 maanden bewaren.  

Citrusvruchten Drogen 

Citrusvruchten kunnen ook gedroogd worden om te bewaren.  

Maak de vruchten schoon zoals in de video is uitgelegd. Verwarm de oven voor op 55 graden. Haal het rooster uit de oven en leg hier een velletje bakpapier op.  

Leg vervolgens het vruchtvlees op het bakpapier. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken en dat je maar een laag vruchtvlees hebt.  

Schuif nu het rooster in de oven en wacht, wacht lang. Draai regelmatig de stukjes op en wacht, wacht lang. Neem af en toe een stukje uit de oven om te proeven of ze al droog zijn. Het kan wel een paar uur duren voordat ze goed gedroogd zijn.  

wat zijn citrusvruchten

Haal vervolgens de stukjes uit de oven en laat afkoelen. Bewaar de gedroogde stukjes citrusvruchten nu in een afgesloten pot, of begin met snoepen! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs