Hoe Sla Kruiden? Zoveel Lekkere Manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Sla is er in vele soorten, kleuren en smaken. De smaak van sla is vaak heel vlak zonder ‘bite’. Sla wordt vaak op smaak gebracht met een dressing of vinaigrette. Deze dressings bevatten veel kruiden en andere smaakmakers. Maar welke kruiden gebruik je nu voor de sla en dus de dressing?

Sla kruiden. Sla kan je met meerder kruiden op smaak brengen. De kruiden worden toegevoegd aan een dressing van 3el. olijfolie en 1 el. azijn. De gedroogde kruiden zijn o.a. basilicum, peterselie, dille, bieslook, kervel, dragon, oregano. Maar ook specerijen als paprikapoeder en knoflookpoeder.

Welke sla je ook hebt, je moet het op smaak brengen en in deze blog doen we dat met kruiden die aan een basisdressing worden toegevoegd. Onderstaand wordt besproken hoe je een basisdressing kunt maken en worden verschillende kruidencombinaties gegeven voor een lekkere kruidendressing.

Sla Kruiden Zelf Maken

Sla kan je op meerdere manieren kruiden en met meerdere ingrediënten op smaak brengen. Smaakmakers als olijfolie, azijn, balsamico en mosterd zijn vaak de basis voor de sla, net zo als zout en grof gemalen peper.

sla kruiden

Je kunt ook sla kruiden kopen in de supermarkt in kant en klare potten. Ik ben daar zelf geen voorstander van en maak graag mijn eigen slakruiden. In de potten van de supermarkt zitten namelijk kruiden die ik zelf al heb staan in mijn kruiden rek, dus waarom een dure slakruiden pot kopen in de supermarkt?

Veel gebruikte kruiden die in de kant en klare potten zitten zijn peterselie, bieslook, knoflookpoeder, uienpoeder, peper en dragon.

Heb je geen tijd of wil je het gewoon makkelijk houden dan kan je ook de Italiaanse kruidenmix of Provençaalse kruidenmix gebruiken. Deze hebben de meeste mensen wel in hun kruidenrek staan en zo ben je snel klaar. En het zijn ook gewoon lekkere kruiden voor in de dressing om je sla op smaak te brengen.

Er zijn heel veel soorten sla te koop met allemaal hun eigen smaak en dus ook een eigen toepassing. Lees onze blog over 17 soorten sla en je weet gelijk waar je jouw sla voor kunt gebruiken.

Gedroogde Sla Kruiden

Sla wordt meestal gekruid met gedroogde kruiden en dat kunnen heel veel gedroogde kruiden zijn. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, citroenmelisse, kervel, tijm, peterselie, rozemarijn, dille en dragon.

sla kruiden

Maak een mix van deze kruidencombinaties, begin met 1 theelepel per kruid en maak je eigen mix met jouw lievelingskruiden. Iedereen heeft een eigen kruiden voorkeur. Zo ga ik niet lekker op koriander, ik vind dit echt geen lekker kruid en laat dat altijd uit mijn kruidenmixen.

Om je op weg te helpen met sla kruiden en op smaak brengen met ander ingrediënten heb ik onderstaand een aantal voorbeelden gegeven welke je natuurlijk helemaal naar jouw eigen voorkeuren kunt aanpassen.

Sla Kruiden Met …

De slakruiden kan je gelijk over de sla heen doen, maar meestal worden deze toegevoegd aan een mix van olie en azijn om er een dressing mee te maken. De basis van de dressing maak je als volgt:

sla kruiden
 • Meng 3 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel azijn en meng dit tot een egale dressing. Je kunt aan deze basisdressing ook nog 1/2 tot 1 tl. mosterd toevoegen voor meer ‘body’.

Als de olie en azijn goed met elkaar vermengd zijn kan je de kruidenmix toevoegen. Kies één van onderstaande kruidenmixen en maak je eigen dressing. In onze blog over het maken van dressings vind je 8 soorten dressing voor je sla.

Voeg onderstaande kruidenmixen in delen toe aan de dressing en mix alles goed met elkaar. Het belangrijkste tijdens het maken van een dressing is …..proeven. Proef de dressing met kruiden die je gemaakt hebt. Als het lekker is dan ben je klaar anders kan je nog meer kruiden of zout en peper toevoegen. En dan weer proeven! Succes met het op smaak brengen van je sla!

Kuidencombinatie 1

Als eerste een tuinkruiden mix van kruiden.

 • 5 tl. gedroogde dille
 • 4 tl. gedroogde peterselie
 • 3 tl. gedroogde bieslook
 • 1 tl. gedroogde kervel
 • 1/4 theelepel uienpoeder

Zout en peper kan je naar eigen behoefte toevoeg. Meng dit alles goed met elkaar en voeg een paar lepels toe aan de dressing. Bewaar de rest voor de volgende keer.

Kruidencombinatie 2

En deze combinatie is gewoon lekker.

 • 2 el. gedroogde peterselie
 • 1 tl. gedroogde dille
 • 1 tl. gedroogde knoflookpoeder
 • ½ tl. gedroogde basilicum
 • 1 tl. gedroogde uienpoeder

Ook nu weer peper en zout toevoegen naar eigen behoefte en smaak. Meng deze mix met jouw eigen gemaakt dressing (zie bovenstaand om de basisdressing te maken).

Kruidencombinatie 3

Dit is een Italiaanse kruidencombinatie.

 • 5 tl. gedroogde peterselie
 • 8 tl. gedroogde basilicum
 • 3 tl. gedroogde oregano 
 • 3 tl. gedroogde tijm
 • 2 tl. gedroogde salie

Voeg hier zeker zout en grove peper aan toe en meng dit goed met de kruiden. Voor de dressing kan je de azijn vervangen door balsamico azijn. Zo wordt het nog meer Italiaans.

Kruidencombinatie 4.

De volgende is een paprika kruidenmix

 • 5 tl. gedroogde dille
 • 5 tl. gedroogde peterselie
 • 1/4 tl. uienpoeder
 • 1/2 tl. paprikapoeder
 • 5 tl. gedroogde basilicum
 • 5 tl. gedroogde oregano

En ook weer zout en peper naar eigen smaak toevoegen. Proef deze dressing als het meet pit nodig heeft voeg dan nog meer paprikapoeder toe.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs