Simpele Groente Ovenschotel – 11 lekkere ideeën!

Deel deze blog makkelijk via:

Om een simpele groente ovenschotel te maken hoef je niet echt veel uit de kast te trekken. Lekker en makkelijk zijn deze simpele groente ovenschotels die ik hieronder beschreven heb. Je hebt zelf de keus uit de groente die je in de koelkast hebt liggen of die je gehaald hebt. Maak je eigen variatie, met de groente naar keuze, ik geef je de leidraad.

Simpele groente ovenschotel: kan samengesteld zijn uit alleen een groente of met voorgekookte aardappelschijfjes, puree of een tomatensaus. Een kaassaus of bechamelsaus kan ook over een groente ovenschotel en is makkelijk te maken. Voorbeelden van een simpele groente ovenschotels zijn: prei schotel, broccoli met tomaat of sperziebonen zoete aardappel.

Een simpele groente ovenschotel kun je zo makkelijk maken als je zelf wilt. Je moet wel goed wat kruiden gebruiken wanneer je veel groente en aardappelen gebruikt omdat groente vaak vlak zijn van smaak.

Dus een simpel groente ovenschotel is zo klaar en is zonder veel poespas te maken. Nu is het voor iedereen verschillend wat simpel en makkelijk is, dus heb ik onderstaand verschillende simpele groente ovenschotels in deze blog beschreven. Maar wat voor de één simpel is, is voor de ander weer ingewikkeld.

Groenten In Ovenschotel

Er zijn vele groenten in ovenschotel te gebruiken. Hieronder wordt besproken welke groenten in een simpele groenten ovenschotel kunnen en hoe je deze kunt klaarmaken.

1. Bloemkool

Zet de oven aan op 250 graden. Leg de in plakken gesneden bloemkool op de ovenplaat en bestrijk deze met wat olijfolie. Voeg een snuf zout en peper toe. In de oven 15 minuten laten bakken. Draai de bloemkool om en laat dit ook 10 tot 15 minuten bakken. Let erop dat de bloemkool niet verbrand. De ene oven is de andere niet. Je mag er een beetje geraspte kaas over strooien om mee te bakken.

2. Broccoli Met Tomaat

Zet de oven aan op 200 graden. Leeg een blik tomatenblokjes is de ovenschaal en verdeel het over de bodem. Leg de voorgekookte aardappelschijfjes in de schaal. Voeg een goede snuf zout en peper toe. Kook ondertussen de broccoliroosjes in 5 minuten beetgaar. Giet ze af. Leg de gekookte broccoli op de aardappelschijfjes. Voeg een snuf zout toe aan de broccoli. Strooi wat van jouw favoriete geraspte kaas over de broccoli. Strooi wat tijm erover en zet dit 35 minuten in de oven.

3. Wortel Met Doperwten

Bak (vega) gehakt met knoflook, zout en peper en leg dit in de oven schaal. Laat een pot doperwten en wortelen uitlekken in een vergiet en leg dit op het gehakt. Dek het geheel af met aardappelpuree. Strooi eventueel wat kaas over de puree en zet deze ongeveer 10 minuten in de oven om de puree mooi te kleuren.

4. Sperziebonen En (Zoete) Aardappel

Zet de oven aan op 180 graden. Haal de uiteinde van de sperziebonen. Schil de aardappel en maak er kleine blokjes van (2 bij 2 cm). Maak van uitgeperste knoflook en olie een mix en roer dit door de aardappel en sperziebonen. Leg de groente mix op een braadslee en strooi er wat peper en zout overheen. Zet de schaal in de oven en roer halverwege de tijd even om. Laat de groente garen in 25 minuten. Prik en proef even of je het gaar genoeg vindt.

5. Spruiten

Zet de oven aan op 200 graden. Maak de spruiten schoon en snijd ze door midden. Voeg een scheutje olie, knoflook geperste en wat rozemarijn naaldjes bij elkaar en roer dit even goed door. Roer de spruiten door de olie met kruiden. Leg bakpapier op de ovenplaat en leg de spruiten erop. Zet de spruiten halverwege in de oven en bak ze lekker bruin en gaar in ongeveer 20 minuten. Proef zelf of jij de spruiten ook gaar genoeg vindt.

6. Courgette En Uien

Snijd de courgette en de uien in plakjes. Fruit de ui met een uitgeperste knoflook in de koekenpan. Schep de courgette erbij en bak deze een minuut of 3 mee. Doe er een blik tomatenblokjes bij en verwarm deze goed. Voeg zout en peper toe en roer dit goed door. Leg de groenten in een ovenschaal en leg er dakpansgewijs de voorgekookte aardappelschijfjes op. Strooi wat zwarte peper erover en zout, daarna wat geraspte kaas. Zet de schaal in het midden van de oven, 25 minuten. Prik in de aardappel of ze genoeg gaar zijn voor jou.

7. Wortel Met Pastinaak

Dit is een van mijn favoriete, de combinatie wortel en pastinaak vind ik heerlijk. Zet de oven aan op 200 graden. Rasp de wortels en pastinaak schoon en snijd deze in dunne plakken. Leg de beide soorten wortels in een ovenschaal en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Geef de wortels een snufje zout en peper. Leg een takje tijm tussen de wortels in de schaal en bak deze in 25 minuten gaar in de oven. Eenmaal uit de oven kun je er een beetje balsamico crème overheen schenken.

8. Aubergine, Paprika en Uien

Zet de oven aan op 180 graden. Snijd de aubergine in plakken en de punt paprika in blokjes van 3 bij 3 centimeter. Snijd de uien in plakken. Schenk een pak gezeefde tomaten in een ovenschaal en kruid deze met zout, peper, knoflookpoeder en uienpoeder. Leg dakpansgewijs de aubergine, paprikablokjes en uienplakjes om en om in de schaal met de gezeefde tomaten. Steek er eventueel wat tijm takjes tussen. Strooi wat kaas (of mozzarella) erover en zet de schaal een 30 minuten in de oven.

9. Prei Met Aardappel

Zet de oven aan op 180 graden. Doe de gewassen (en uitgelekte), en in ringen gesneden prei in een ovenschaal. Je kunt er nu voorgekookte aardappelschijfjes overheen leggen, maar hoeft niet. Giet er de bechamelsaus of kaassaus overheen. Zet de schaal 20 minuten in de oven. Proef of je de prei lekker gaar vindt.

10. Tomaten Met Ui

Zet de oven aan op 220 graden. Snijd de tomaten in plakken. Roer olie, vers geperste knoflook en wat tijm door elkaar. Leg de tomaten in een ovenschaal. Leg uienringen erover heen. Giet de kruidenolie goed over de tomaten. Zet de tomaten 15 minuten in de oven en daarna leg je feta of mozzarella op de tomaten met ui. Bak de tomaten nog eens 15 tot 20 minuten totdat kaas gaat kleuren.

11. Paprika

Zet de oven aan op 200 graden. Bak (vega) gehakt om de paprika te vullen en kruid deze (uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder zout en peper bijvoorbeeld. Hoeft niet allemaal tegelijk!). Voeg er een gesnipperd uitje en gehakte tomaat aan toe en bak deze mee. Neem een potje uitgelekte mais (of doperwten) en laat dit met het gehakt mee warmen. Snijd de paprika door midden in de lengte en haal de zaadlijsten goed weg. Vul de paprika met het gehaktmengsel en strooi er kaas over wanneer je dit wilt. 20 minuten in de oven is meestal genoeg.

Deze 11 simpele groenteschotels zijn een voorbeeld van wat je kunt maken. Er zijn natuurlijk nog vele andere groenten die in de oven kunnen. Probeer je eigen simpele groente ovenschotel uit. Zorg er altijd voor dat er wat vocht in de schaal staat wanneer het de oven in gaat. Dat kan een bechamelsaus zijn, tomatenblokjes in eigen sap of een kaassaus.

Vergeet niet te kruiden omdat groenten vaak vlak van smaak zijn. Je kunt er gerust goed wat kruiden bij doen! Probeer maar uit en je zult zien dat jij de lekkerste simpele groente ovenschotel kan maken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!