Hoe Groenten Wokken? Vele varianties!

Deel deze blog makkelijk via:

Wokken is een manier van eten bereiden die steeds vaker toegepast wordt in de keuken. Het kan snel klaar zijn en het smaakt fantastisch. In deze blog gaan we het hebben over hoe je groenten kan wokken. Hoe doe je dat, groenten wokken?

Zet de wok op hoog vuur en maak de olie heet. Doe de groenten in de wok en bak deze in een paar minuten gaar. ‘Gooi’ de groenten of roer de groenten om zodat zij niet aanbranden. Voeg eventueel wat saus toe.

Wokken is dus op hoge temperatuur, in korte tijd, de groente garen; het duurt maar een minuut of 4. Het ligt wel een beetje aan de hoeveelheid groenten die je in de wok doet. Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

Gemengde Groenten Wokken

Gemengde groenten kan je kopen in een zak in de supermarkt. Dit zijn vaak groenten combinaties die speciaal voor de Nederlandse smaak zijn samengesteld. Denk aan de Chinese of Italiaanse groenten zakjes. In deze zakken wordt vaak ook wortel, champignons en spitskool verwerkt, wat echt Hollands is. Kortom, makkelijk, smakelijk en gezond.

gesneden groenten

Wil je zelf gemende groenten maken en wokken, dan kan je de volgende groenten gebruiken. Dit zijn groenten die in de Aziatische keuken vaak gebruikt worden, namelijk:

  • Bamboe scheuten
  • Bosui
  • Chinese kool
  • Gember
  • Knoflook
  • Paksoi
  • Pepers
  • Paprika, rood of groen
  • Peultjes
  • Rode ui
  • Taugé
  • Witte kool

Voor andere gerechten kan je ook deze groenten nog gebruiken:

  • Aubergine
  • Baby mais
  • Bleekselderij
  • Broccoli, kleine roosjes
  • Bloemkool, kleine roosjes
  • Courgette
  • Knoflook
  • Prei
  • Sperziebonen
  • Spitskool
  • Tomaat
  • Witte of gele uien
  • Wortel

Bepaal voor jezelf welke groenten je wilt wokken en maak deze groente schoon en snijdt het in stukjes of reepjes. Per persoon heb je ongeveer 220 gram groenten nodig.

groenten wokken

Maak vervolgens de wok heet op de warmtebron, samen met een beetje olie. Let wel op dat de olie niet gaat roken, want dan is het aan het verbranden en kan je het niet meer gebruiken.

Als je ui en knoflook gebruikt, bak deze dan eerst voor een minuutje aan in de wok. Doe vervolgens je eigen gemaakt gemengde groenten of de zak die je hebt gekocht in de supermarkt in de wok. Houd de groenten in beweging in de pan en wok het voor 3 – 4 minuten, het is dan beetgaar. Na 3 minuten kan je eventueel nog een sausje toevoegen of lekkere kruiden om de groenten op smaak te brengen.

Serveer de groenten gelijk vanuit de wok op het bord. Proef wel eerst even de groenten of het echt op smaak is, anders doen zout en een beetje peper wonderen.

Wil je het wokken met andere ingrediënten zoals, tofu, tempé of een andere vleesvervangers, wok deze dan eerst voor een minuutje of twee aan en daarna kan je de groenten mee wokken.

Groente Wokken Kruiden

Groenten hebben vaak van zichzelf een weinig uitgesproken smaak. Om smaak toe te voegen kunnen we de wok groenten kruiden of ander smaakmakers toevoegen.

wokken kruiden specerijen

Er zijn heel veel kruiden die je kunt gebruiken, natuurlijk afhankelijk van wat je klaar wilt maken Oosters, Italiaans of Mexicaans of jouw eigen inspiratie! Kruiden en smaakmakers die je kunt gebruiken zijn:

  • Sambal
  • Curry
  • Kerriepoeder
  • Koriander
  • Tijm
  • Peper
  • Basilicum
  • Sesamzaad
  • Nootmuskaat
  • Munt
  • Peterselie
  • Oregno

Probeer het met beetjes uit en breng je groenten op smaak. Je zult wel zelf moeten proeven of het lekker is. Succes.

Groente Wokken Saus

Ook met woksauzen kan je jouw wok groenten op smaak brengen. In de supermarkt zijn vele woksauzen te koop, voor elke smaak is er wel eentje te vinden. Deze sauzen zijn makkelijk en voegen veel smaak toe aan de groenten. Echter kan het ook makkelijker als je geen pakje in huis hebt namelijk met Ketjap Manis of sojasaus.

Ketjap Manis

De zoete smaak van Ketjap Manis is ideaal voor Oosterse wokgroenten. Voeg als eerst twee eetlepels toe aan de wok en roer het goed door elkaar. Vervolgens proef je of het lekker is, anders kan je nog meer toevoegen.

Sojasaus

Ook de eenvoudige sojasaus is een prima smaakmaker om je wokgroenten een Aziatisch tintje te geven. Ook nu weer beginnen met twee eetlepels en proef of het lekker is. Voeg anders ook een beetje sambal toe voor extra pittigheid.

Koken en wokken, is altijd experimenteren en proeven! Succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs