Hoe Pompoen Bakken? In Blokjes, In Pan, In Oven Of …


Deel deze blog makkelijk via:

Pompoen bakken is leuk om te doen en nog lekker ook. Alleen het verwijderen van de pitjes is even een klusje maar je kunt ze ook meebakken. Pompoen is een echte herfst en wintergroente waar je veel mee kunt doen. Het is lekker zoet van smaak en wordt door steeds meer mensen gegeten.

Pompoen bakken. Snijd de pompoen in blokjes of plakjes en verwijder de pitten. Smeer de pompoen in met olijfolie en voeg kruiden toe zoals tijm, rozemarijn, knoflook of verse peper. Bak in een pan voor ongeveer 8 minuten en in de oven voor ongeveer 35-45 minuten. Prik met een vork om te beoordelen of het gaar is. Voeg zout en peper toe en je bent klaar.

Met pompoen kan je heel veel doen, je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Daarom hebben wij meerdere blogs over pompoen geschreven. De blog over het maken van flespompoensoep is een echte aanrader. Er staan heerlijke gerechten in voor een lekkere soep.

Bakken Met Pompoen

Pompoen is een groentesoort waar je heerlijk mee kunt bakken. Door het bakken krijg het een heerlijke zachte, zoete, romige smaak.

Er zijn niet veel voorbereidingen nodig want veel van de pompoen kan je eten. Zo kan je de pitten eten. Deze zullen tijdens het bakken lekker knapperig worden en je kunt ze gebruiken in de soep of salade. Toch worden de pitten meestal verwijderd voor het bakken.

Ook kan je de pompoen bakken met schil. Let wel, de biologische pompoen kan je bakken met schil. De niet biologische pompoen heeft allerlei chemische bestrijdingsmiddelen gehad en deze schil kan je beter niet eten. Wil je het toch met schil eten, zorg er dan voor dat je de pompoen goed wast onder de kraan. Dat moet je trouwens ook met de biologische pompoen doen.

Nu kan je zelf bepalen wat je wilt bakken. Je kan de pompoen in schijfjes snijden en bakken of in blokjes snijden en deze bakken. Lekkere kruiden en andere smaakmakers toevoegen en je creëert een heerlijk gerecht. Voor inspiratie kan je onze blog over het kruiden van pompoen lezen, deze zal je inspireren om een smaakvol gerecht te maken.

Pompoen Blokjes Bakken

De eerste inspiratie die ik je mee wil geven in het bakken van pompoen in blokjes. Dit kan in de pan en natuurlijk in de oven. Deze blokjes zijn een ideale vervanger voor de traditionele aardappel.

pompoen bakken

Pan

In de pan is de pompoen zo klaar. Ze zijn binnen 8 minuten gaar. Wil je iets meer ‘bite’ bak ze dan korter. Wat ga je doen in de keuken?

  1. Snijd de pompoen in gelijkmatige blokjes, ze hebben dan dezelfde garingstijd.
  2. Ze de pan op de warmtebron in een middelhoge stand en maak hierin de olijfolie warm.
  3. Doe de pompoen blokjes in de pan en bak deze 3 minuten. Schud af en toe de pan even om.
  4. Voeg na 3 minuten zout en peper toe en een paar takjes tijm of rozemarijn. Zo krijgt je pompoen een vollere smaak.
  5. Bak nu verder en prik met een vork in de pompoen om te voelen of ze gaar zijn. De vork moet er makkelijk ingaan.

Haal de takjes tijm en/of de rozemarijn uit de pan en serveer nu je pompoen in een mooie schaal. In plaats van rozemarijn of tijm kan je ook twee gekneusde teentjes knoflook of een halve verse peper mee bakken. Dit geeft meer pit aan de pompoen.

Oven

Voor het bakken in de oven maken we grotere blokjes. De blokjes zijn ongeveer 3 x 3 centimeter. Hoe kleiner de blokjes hoe korter de baktijd. Wat ga je verder doen in de keuken?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de pompoen nu in blokjes en besprenkel ze met olijfolie.
  3. Doe de pompoenblokjes nu in de ovenschaal en voeg een 3 gehalveerde takjes tijm toe aan de ovenschaal.
  4. Snijd 2 teentjes knoflook fijn en doe dit ook in de ovenschaal. Als laatste gerookte paprikapoeder in de schaal.
  5. Meng alles met elkaar. Je kunt natuurlijk nog olijfolie toevoegen als het te droog is. De pompoen moet vettig zijn.
  6. Doe de ovenschaal in de oven en bak de pompoen nu 30 minuten.
  7. Roer af en toe de pompoen even om en prik met en vork in de pompoen om te voelen of ze gaar zijn.
  8. Haal de schaal uit de oven en voeg nog een beetje zout toe en verwijder de takjes tijm.

Je gerecht is nu klaar om geserveerd te worden. Lekker met herfst/winter groente zoals boerenkool of spruitjes.

Pompoen Bakken Pan

In plaats van blokjes kan je de pompoen ook in schrijven bakken in de pan. Dit is niet gebruikelijk want je hebt meestal meerdere pannen nodig. Ga je toch bakken in de pan dan is dit wat je gaat doen in de keuken.

pompoen bakken
  1. Snijd de pompoen in even dikke plakken, ze zijn dan gelijktijdig gaar.
  2. Ze de pan op de warmtebron en voeg olijfolie toe en maak dit warm om een middelhoge stand.
  3. Voeg 2 tl. gedroogde tijm en 2 tl. gedroogde peterselie toe en bak deze mee.
  4. Draai de plakken regelmatig om zodat ze niet aanbraden.
  5. Prik met een vork in de pompoen om te beoordelen of ze gaar zijn en proef een stukje.
  6. Voeg aan het einde eventueel zout en peper toe.

Je gerecht is klaar om geserveerd te worden. eet smakelijk.

Pompoen Bakken Oven

Pompen schijven zijn zonder veel moeite klaar in de oven. Het duurt langer dan de blokjes want ze zijn natuurlijk groter. Wat ga je doen in de keuken?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de pompoen in even grote plakken.
  3. Leg bakpapier op de bakplaat en smeer beide zijde van de schijven in met olijfolie.
  4. Leg de pompoen op het bakpapier en schijf deze met de bakplaat in de oven.
  5. Na 35 -45 minuten is de pompoen klaar. Prik met een vork in de pompoen om te voelen of het ook zo is.
  6. Haal de schaal uit de oven en bestrooi met zout en vers gemalen peper.

Serveer nu je gerecht met lekkere Hollandse gekookte aardappelen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!