Hoe Flespompoensoep Maken? 5 Varianten

Deel deze blog makkelijk via:

Om soep te maken van een flespompoen is het handig om te weten wat een flespompoen is. Het is een lichtgele tot beige vrucht die op de grond groeit. Deze vrucht heeft een lange nek en de onderkant is rond. Hij smaakt wat nootachtig en zoet. De schil is eetbaar maar je kunt deze er makkelijk afsnijden wanneer je geen schil wilt eten. Maar hoe maak je nu flespompoensoep? 

Flespompoensoep: Voeg blokjes flespompoen, gebakken knoflook en ui én bouillon bij elkaar in een pan. Kook dit 20 minuten en pureer tot een flespompoensoep. Maak het af met kokosmelk en/of koriander. Zo maak je een heerlijke flespompoensoep.   

De flespompoen is een van de vele varianten pompoenen. Wil je weten welke pompoenen er zijn en hoe je ze kan bereiden? Lees dan onze blog ‘10 Soorten Pompoen En Alle Informatie‘.

In een flespompoensoep kunnen vele andere ingrediënten om mee te variëren. Wortel, zoete aardappel en pastinaak bijvoorbeeld. Volg de recepten hieronder en vindt wat je zoekt. Maar nog even dit: 

Flespompoensoep Schillen Of Niet 

Een flespompoen hoef je niet te schillen wanneer deze biologisch is gekweekt. Dit betekent dan er geen gifstoffen zijn gespoten op de flespompoen. De schil van de flespompoen is zacht genoeg om te snijden en mee te koken. Wanneer je geen biologische flespompoen hebt moet je het niet willen om de schil mee te koken. Bij andere pompoenen kun je de schil niet meekoken omdat zij te hard zijn of in het geheel niet smakelijk! 

Nu de voorbereiding klaar is kunnen we aan de slag om de soep te maken. Hiervoor heb je een recept nodig.

Flespompoensoep Recept 

Hoe maak je nu een heerlijke flespompoensoep. Hieronder vind je een recept die de vaak vergeten, maar goed verkrijgbare pastinaak bevat. Het is een witte wortels die heerlijk combineert met flespompoen en winterwortel. Proberen? 

flespompoensoep

Wat heb je nodig: 

  • 1 winterwortel 
  • pastinaak wortel, 1 stuk
  • 1 flespompoen biologische 
  • Een liter tuinkruidenbouillon (of groentebouillon) van 1,5 bouillonblokjes 
  • 1 grote ui 
  • 150 ml kokosmelk 
  • Snuf zwarte Peper en zout 
  • 2 tl kurkuma (mogen erbij, hoeft niet.) 

Hoe ga je de soep maken: 

  1. Wanneer je een biologische flespompoen hebt gekocht kun je deze wassen en daarna snijden.  
  2. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden en schep de zaadjes en draden eruit. 
  3. Schil en snipper de ui. 
  4. Was de pastinaak en de wortel en schil deze met een dunschiller. 
  5. Snijd de wortel en pastinaak in dunne plakjes. 
  6. Bak de ui even glazig aan in de soeppan. 
  7. Voeg de flespompoen, wortel en pastinaak aan de ui toe en bak dit kort mee.  
  8. Voeg dan de bouillon, de kurkuma en een snuf zwarte peper toe en roer dit even door. 
  9. Laat dit alles een half uur koken en pureer alles met een staafmixer tot een gladde flespompensoep! 
  10. Voeg kokosmelk toe. Ken je het niet, dan zou ik eerst de helft toevoegen en proeven, daarna eventueel de rest toevoegen. Roer dit goed door. 
  11. Proef, natuurlijk moet je even proeven. Mis je iets, zout of peper of wil je er zelfs nog een half tuinkruidenbouillonblokje bij doen (ik vind pittig altijd lekker) dan kan dat nu. Verkruimel dit blokje dan boven de pan. 
  12. Vind je de soep aan de dikke kant dan kun je wat hete bouillon toevoegen.  
  13. Groene kruiden kun je naar eigen inzicht doen wanneer je dit gezellig vindt staan of lekker vindt: fijngesneden koriander, bieslook of peterselie. Probeer het uit. Eet smakelijk! 

Knapperig vers gesneden brood met plantaardige boter smaakt altijd erg lekker bij deze flespompoensoep. 

Recept Klassieke Flespompoensoep 

Een klassieke variant op de flespompoensoep. Verandering van spijs doet eten dus probeer m uit zou ik zeggen. 

flespompoensoep met brood

Wat heb je nodig voor dit recept klassieke pompoensoep: 

  • 300 gram flespompoen, biologisch en in blokjes (anders schillen) 
  • 2 grote uien gesnipperd 
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes 
  • 1 el tomatenpuree 
  • 1 liter groentebouillon 
  • ½ eetlepel kokosvet 
  • 1 snee speltbrood 
  • Peterselie 
  • Zwarte peper 

Hoe maak je deze klassieke pompoensoep: 

  1. Bak in een soeppan de uien en bleekselderij even aan. Doe dan de tomatenpuree erbij en bak deze ongeveer 3 minuten op zacht vuurtje even mee. Zo gaat de zure smaak weg van de tomatenpuree.
  2. Voeg de bouillon toe aan de pan met uien, bleekselderij en tomatenpuree en roer dit goed door. 
  3. De blokjes flespompoen mogen nu worden toegevoegd aan de bouillon, met het kokosvet en het sneetje spelt brood. Roer dit even door en voeg een snuf peper toe 
  4. Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken en pureer dit met een staafmixer. 

Proef wat je ervan vindt en breng het op smaak met wat zout en peper wanneer nodig. Voeg wat fijngesneden peterselie toe aan de soep en geniet van de klassieke pompoensoep! 

Flespompoensoep Uit De Oven 

Flespompoen kun je prima in de oven garen alvorens je er soep van gaat maken. Zo hoef je het geen 20 minuten te koken en de smaken zijn vaak wat puurder dan wanneer je het kookt. Probeer het uit, het is niet moeilijk en eigenlijk zo gedaan. 

Stukken flespompoen

Wat heb je nodig: 

  • 1 biologische flespompoen (anders moet je deze schillen) 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook 
  • 1 tl gemberpoeder 
  • Peper en zout 
  • Plantaardige yoghurt 
  • 1 liter groentebouillon van 1,5 blokjes 

Hoe maak je nu in een handomdraai deze heerlijke flespompoensoep: 

  1. Zet de oven aan op 180 graden maar haal de bakplaat er wel uit! 
  2. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden en schep de pitjes en draden eruit. 
  3. Snijd halve maan repen van de pompoen en leg deze op de bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  4. Leg ook de 2 tenen knoflook, ongepeld, op de bakplaat en schuif deze in de hete oven. 
  5. Maak de bouillon van 1 liter water en 1,5 blokje bouillon. 
  6. Snipper de ui en bak deze even aan in de soeppan. 
  7. Na ongeveer 25 minuten haal je de pompoen uit de oven en schep je deze in de bouillon. De knoflook knijp je uit zijn vel, ook de pan in. 
  8. Doe de gemberpoeder bij de bouillon. 
  9. Pureer de groente tot een flespompoensoep en proef wat je ervan vindt.  
  10. Geef het een snuf chilivlokken voor wat meer pit of ‘gewoon’ peper en zout. 

Bij het opdienen van de flespompoensoep kun je een schep plantaardige yoghurt in de soep doen voor een frisse lekkere smaak.  

Lekker bij grof, zelf te snijden pompoenbrood met een laagje plantaardige boter. Eet smakelijk! 

Recept Flespompoensoep 

Deze flespompoensoep wordt romiger door de toevoeging van….room. Wat heb je nodig voor dit recept flespompoensoep: 

flespompoensoep met room
  • 1 flespompoen, biologisch 
  • 2 uien 
  • 2 stengel bleekselderij 
  • Een winterwortel, middelgroot
  • 1 tot 1,5 liter tuinkruidenbouillon of groentebouillon 
  • Peper, een snuf 
  • 1 eetlepel bieslook of koriander gedroogd. 
  • Olie 
  • Eventueel komijn 1 tl 
  • Eventueel een scheut soja kookroom 

Hoe ga je te werk bij dit recept: 

  1. Was (en schil eventueel) de flespompoen en snijd deze in blokjes. 
  2. Snipper de ui grove stukken. 
  3. Was de winterwortel en snijd er plakjes van .
  4. Snijd de stengel bleekselderij in plakjes. 
  5. Zet een soeppan op het vuur met wat olie en bak de ui en selderij met wortel even aan tot de ui glazig ziet. 
  6. Maak de bouillon van 1 liter water en 1,5 blokje bouillon door het water te verwarmen en de bouillonblokjes erin te doen. Roer tot deze is opgelost. 
  7. Voeg de gebakken groente bij de bouillon, ook de eventuele komijn en laat dit 25 minuten zachtjes koken. 
  8. Pureer na 25 minuten met een staafmixer het geheel tot een gladde soep. 

Proef wat je van jouw soep vindt en kruidt het eventueel nog bij (je kunt ook de rest van het halve bouillonblokje er nog bij verkruimelen en door roeren). 

Wanneer je de soep wat room mee wilt geven kun je dit doen met soja kookroom of room van Oatly. 

Flespompoensoep Met Zoete Aardappel 

Varieer een flespompoensoep eens met een (zoete) aardappel. Het zal je verrassen hoe lekker dit smaakt.  

Wat heb je nodig voor een heerlijke flespompoensoep met zoete aardappel. 

  • 1 flespompoen van ongeveer 600 gram (biologisch) 
  • 300 gram zoete aardappel 
  • 1 liter groentebouillon 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 1 of 2 tenen knoflook uitgeperst 
  • 1 afgestreken theelepel komijnpoeder (of meer wanneer je dit lekker vindt) 

Wat moet je doen om dit tot een soep om te toveren: 

  1. Was de biologische flespompoen of schil de pompoen wanneer deze niet biologisch is.  
  2. Snijd de pompoen doormidden in de lengte en lepel alle pitjes eruit, die zijn alleen geroosterd lekker te eten. 
  3. Dan snijd je de pompoen in stukjes.  
  4. Schil de zoete aardappel en snijd deze ook in dezelfde maat blokjes. 
  5. Maak de groentebouillon met 1 liter water en 1,5 bouillonblokje door het water te verwarmen en de blokjes erin op te lossen. 
  6. Bak de ui en de knoflook in de soeppan. 
  7. Voeg de zoete aardappel toe en de flespompoen en bak deze even mee. 
  8. Voeg de bouillon toe en de komijnpoeder. 
  9. Laat dit een 20 tot 25 minuten koken en maak het met een staafmixer tot een gladde soep. 
  10. Proef wat je vindt van jouw creatie en voeg eventueel nog kruiden toe. Dit kan de andere helft zijn van de bouillonblokje of zout en peper.
  11. Groene kruiden passen ook in het geheel zoals bieslook, peterselie of koriander bijvoorbeeld. Geniet van jouw flespompoensoep met zoete aardappel!  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs