Papaya Rijp! Wanneer is dat zo?

Deel deze blog makkelijk via:

De papaya is een vrucht die tot de meloenfamilie behoort. De vrucht groeit hoog in de boom, onder een bladeren dek en aan de stam. De smaak van de papaya is ongeveer gelijk aan de smaak van een suikermeloen. Maar hoe weet je nu wanneer een papaya rijp is?

Papaya rijp. Een papaya is rijp als de schil geel van kleur is. Ook moet de schil glad zijn, een paar kneuzingen mag de schil echter hebben. Daarnaast kan je de schil licht indrukken en het vruchtvlees veert mee. Een groene papaya is niet rijp.

In een smoothie komt de papaya tot zijn recht. Ook met meloen is het een heerlijke combinatie. Er zijn vele soorten meloen, lees hiervoor ons artikel over alle soorten meloen en hoe te gebruiken.

Wanneer Is Een Papaja Rijp?

Een papaya kan wel tot 3 kilogram zwaar worden. De schil van de rijpe papaja is geel en het vruchtvlees oranje met vele zwarte pitten. De pitten eet je niet op maar die verwijder je. Hoe weet je of een papaya rijp is? Het begint bij de aankoop!

papaya rijp

Al je wilt weten hoe je een Papaya moet eten en wat je ermee kunt doen dan kan je onze blog hierover lezen, Hoe Papaya eten?. Boordevol nuttige en leuke informatie.

Aankoop Papaya Rijp

Het begint allemaal in de supermarkt of de groenteboer wanneer je een papaya koopt. De papaya heeft een gladde gele schil zonder kneuzingen. Echter tijdens transport kunnen en kneuzingen optreden maar een papaya met vele kneuzingen moet je gewoon in de winkel laten liggen.

Papaya worden trouwens geplukt als ze licht rijp zijn, de schil is dan al geel aan het worden. Als de papaya geplukt wordt met een groene schil zal deze niet rijpen. Een papaya met groene schil in de supermarkt moet je dan ook laten liggen.

Papaya Rijp Kleur

De kleur van de papaya is het eerste teken of een papaya rijp is of niet. De kleur van de schil (van de in Nederland verkochte papaya) moet geel zijn, egaal geel.

papaya rijp

En zoals gezegd mogen er een paar kneuzingen opzitten. Een papaya met verschrompelde schil en veel kneuzingen zal anders smaken dan een goede rijpe papaya. Deze papaya begint te gisten en dit proef en ruik je meteen. Dit kan je ook controleren door op de schil te drukken.

Druk Op De Schil

Drukken op de schil is ook een indicatie om te weten te komen of een papaya rijp is. Er zijn drie mogelijkheden wanneer je op de schil drukt:

  1. De schil kan je niet indrukken. Deze papaya is nog niet rijp. Als de schil geel is zal deze zeker nog verder rijpen.
  2. De schil kan je licht indrukken en de papaya veert mee. Deze papaya is waarschijnlijk rijp. Controleer ook de buitenkant van de papaya zoals boven omschreven.
  3. De schil kan je ver indrukken en veert niet mee. Deze papaya is overrijp of al aan het rotten. Niet kopen dus.

Dit zijn de twee methode om te weten te komen of een papaya rijp is. Koop een rijpe papaya als je deze binnen één of twee dagen wilt consumeren. Koop een iets onrijpe papaya als je langer de tijd wilt nemen om deze op te eten. Je kunt de papaya thuis verder laten rijpen, maar waar bewaar je de papaya dan?

Papaya Bewaren

Een onrijpe papaya moet nog verder rijpen. Dit rijpen doe je buiten de koelkast. Daar bewaar je een onrijpe papaya. Leg de papaya op de fruitschaal in de kamer, daar is het lekker warm. Controleer elke dag of de papaya rijp is om te consumeren. Het kan namelijk ineens heel snel gaan, dus elke dag even kijken.

Koelkast

Is de papaya rijp en wil je deze nog niet klaarmaken, leg dan de papaya voor maximaal 3 dagen in de koelkast. Papaya is een tropische vrucht die niet goed tegen koude kan. Door de papaya te lang in de koelkast te laten liggen kan deze gaan rotten.

Heb je een aangesneden papaya, maak deze dan helemaal schoon. verwijder de pitten en de schil en maak er plakjes of blokje van. Doe deze vervolgens in een afsluitbaar bakje en plaats deze in de koelkast.

Vriezer

Stukjes papaya kan je ook in de vriezer bewaren. Maak ook nu weer de papaya schoon, verwijder de schil en de pitten. Snijd de papaya in stukken en doe deze in een diepvriesbakje of diepvries zak. Leg de papaya in de vriezer. Je kunt het nu 12 maanden bewaren. Ik hoop dat je dat niet doet, want ingevroren papaya is lekker in een smoothie.

Hoe langer je de papaya in de vriezer laat liggen hoe meer deze aan smaak verliest en de structuur wordt anders.

Papaya Schoonmaken

Een papaya maak je schoon door deze deze eerst te halveren in de lengte richting. Daarna haal je met een lepel het binnenste en de zaden weg. Deze schep je met de lepel uit de vrucht.

papaya rijp

Snijd nu de papaya in plakken en kan je met een scherp mes de schil van de papaya afhalen door deze gewoon te schillen. Ook kan je de schil verwijderen met een dunschiller.

Nu snijd je de papaya in plakken en eventueel in blokjes. Het ligt er maar net aan waar je het wil voor gebruiken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs