Alle Soorten Meloen En Hoe Te gebruiken.

Deel deze blog makkelijk via:

Meloenen worden al duizenden jaren gegeten. Er zijn veel aanwijzingen dat in het oude Egypte grote stukken land werden gecultiveerd om specifiek meloenen te verbouwen. Dit om een eigen voedselbron te creëren maar ook voor de handel. In dit artikel worden alle verschillende soorten meloen besproken welke in Nederland te koop zijn.

Van sommige meloenen, zoals de watermeloen, zijn ook weer verschillende soorten. Zo zijn er de mini watermeloen, pitloze watermeloenen en Amerikaanse langgerekte watermeloenen met strepen. Er zijn circa 70 meloen soorten. In dit artikel wordt een 8 meloen soorten beschreven die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Wil je weten hoe je een meloen goed kan bewaren, zodat ze lekker vers blijven? Lees dan onze blog ‘Hoe Meloen Bewaren?‘,

1. Galiameloen 

De eerste van de 8 verschillende soorten meloen is de Galiameloen De Galiameloen is een vrij nieuw soort in de meloen familie. In 1970 is de Galia meloen ontwikkeld in Israël. Galia betekent in het Hebreeuws ‘Gods Wave’. 

De Galiameloen is een winterharde meloen die redelijk gemakkelijk te kweken is, de Galiameloen wordt momenteel geteeld in heel Zuid-Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en de zuidelijke Verenigde Staten. 

soorten meloen
De Galiameloen

Kenmerken galiameloen 

De Galiameloen is een netmeloen. Het is een kruising tussen een Cantaloupe en een suikermeloen, dat zie je terug in de huid van de Galiameloen. Het heeft dezelfde structuur als de Cantaloupe. Deze meloen is meestal rond en wordt ongeveer 2 pond. De Galiameloen heeft een geelachtig oranje huid waar kriskras lichte lijntjes overheen lopen. 

Waarvoor galiameloen gebruiken?

De unieke smaak van deze meloen is kruidig als zoet en het vruchtvlees kleurt licht groen. Galiameloenen kunnen niet worden gekookt of gebakken. Deze meloen verliest dan smaak en structuur. Ruik aan de Galiameloen wanneer zij rijp zijn. Er komt een typische Galiameloen geur van af. Duw met de duim in het midden van onderkant of deze rustig terug veert. De meloen is dan rijp 

Zij worden meestal geserveerd als onderdeel van een fruit ontbijt, als voorgerecht doet deze meloen het goed met pijnboompitjes of als onderdeel van de fruitschaal. De Galia meloen wordt ook vaak verwerkt in koude gerechten of in smoothies. 

2. De Watermeloen 

De watermeloen zijn vruchten van een bloeiende wijnstokachtige plant in de Citrullus lanatus- soort van de familie Cucurbitaceae. 

De watermeloen is veruit de populairste meloen van alle meloen variëteiten en is naar alle waarschijnlijkheid één van de eerste meloenen die werd gegeten door mensen. De herkomst van de watermeloen ligt in Noordoost Afrika 

soorten meloen watermeloen
De watermeloen

Tegenwoordig wordt er 120 miljoen ton Watermeloen verbouwt over de hele wereld. China verbouwt 70 % daarvan en de rest komt uit Iran, Turkije, Brazilië (10 % van de productie) en 20 % komt uit de Verenigde Staten.  

Watermeloenen worden beschouwd als tropische of subtropische vruchten. Zij groeien op bij temperaturen hoger dan 25 graden tijdens het groeiseizoen. 

Sinds de jaren 50 zijn watermeloenen gekruist om hun vermogen om te groeien in koude klimaten te verbeteren en hun houdbaarheid te verbeteren. 

Kenmerken Watermeloen  

De meloenen die te koop zijn in Nederland zijn veelal afkomstig uit de Middellandse Zeelanden. Zij zijn donkergroen van kleur en het vruchtvlees is roze tot dieprood van kleur. Het gewicht is rond de 2,5 kilogram. Het duurt 90 dagen voor een watermeloen volwassen is. Dit is de langste groeiperiode van alle meloenen.  

Deze watermeloen bevat 90% water en is volledig eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor de korsten niet te eten (smaakt bitter) hoewel die vol voedingsstoffen zitten. De watermeloen bevat veel ijzer en vitamine C. In de zomermaanden is de watermeloen zeer populair, omdat het vanwege zijn grootte lang koel blijft zonder koeling. Het is een grote dorstlesser wanneer deze gekoeld en onbewerkt gegeten wordt. (1)  

Mini watermeloenen wegen tussen de 1 en 1,5 kilogram en zijn pitloos.  

Soorten watermeloen 

Er zijn een aantal soorten watermeloenen in Nederland verkrijgbaar. Er zijn mini watermeloenen, pitloze watermeloen en langgerekte watermeloenen uit Amerika, met een gestreepte schil. In Japan zijn kubusvormige meloenen gekweekt. Deze watermeloenen zijn makkelijk op te stapelen en dus makkelijker te vervoeren. De bloemen van de watermeloen zijn eenslachtig en zijn één jarig. In gewicht varieert dit van 1 pond tot 200 kilogram bij uitzondering. Het vruchtvlees is meestal rood maar kan ook wit, geel of oranje van kleur zijn.  

Waarvoor Watermeloen Gebruiken? 

Watermeloenen kunnen voor diverse doeleinde worden gebruikt. Natuurlijk puur, als dorstlessend hapje tussendoor maar als smoothie misstaat de watermeloen ook zeker niet. Juist omdat de watermeloen veel water, vitamine C bevat en ijzer bevat. Ook wordt de watermeloen geperst en puur als sap gedronken. Ook wordt van het sap wijn gemaakt door het met andere sappen te mengen en te laten fermenteren.  

De zaden worden gedroogd en geroosterd en als snack gegeten.  

In West-Afrika wordt watermeloenzaadolie gebruikt bij het koken. 

3. Cantaloupe 

De volgende in de lijst van 8 verschillende soorten meloen is de Cantaloupe. De Cantaloupe werd 5000 jaar geleden voor het eerst verbouwd in Iran, later in Griekenland en Egypte. 

De naam Cantaloupe is waarschijnlijk afkomstig van het woord Cantaloupe. Cantaloupe was een berucht stuk land van de Paus in de buurt van Rome. De Cantaloupe is naar alle waarschijnlijkheid geïntroduceerd in Europa door het al oude Armenië in de 18de eeuw.  

soorten meloen cantaloupe

Er zijn 2 soorten Cantaloupe; De Europese Cantaloupe en de Noord Amerikaanse Cantaloupe. 

Kenmerken Cantaloupe 

Cantaloupe heeft een zeer dichte structuur van vlees en deze meloenen hebben een zoete smaak. Zij kunnen ongeveer 5 kilo worden maar diegene in de winkel zijn vaak 2 tot 3 kilo zwaar.  

Cantaloupe is zeer voedzaam. Zij bevatten tal van antioxidanten en zijn een uitstekende bron van vitamine A en C. De schillen zijn niet eetbaar. De zaden kunnen wel geroosterd worden gegeten. 

Waarvoor Cantaloupe te gebruiken

Cantaloupe wordt gegeten bij het ontbijt of bij dessert, veelal met ijs. 

4. Honingmeloen 

De Honingmeloen is een plant uit de komkommerfamilie. In Iran, India en bekent met de honingmeloen. Karel de VIII heeft de deze honing meloen meegenomen uit Italië. Hij wordt al eeuwen in Zuid-Europa gekweekt. 

soorten meloen honingmeloen

Tegenwoordig wordt deze meloen in vele delen van de wereld gekweekt, waaronder Zuid-Californië, Spanje en Algerije. 

Kenmerken honingmeloen 

De honingmeloen heeft de vorm van een rugby en is geel van kleur. De honing meloen kan een gewicht hebben van 2 kilogram. Het vruchtvlees is lichtgroen tot geel van kleur en smaakt sappig, fris en zoet.  

Er zitten veel vitamine C en B6 in. Ook kalium, calcium en zink zijn van de partij. Daarbij heeft een honing- meloen flink wat voedingsvezels. Zij bevatten ondanks hun zoete smaak vrij weinig calorieën. De honingmeloen is rijp wanneer de huid aan de onderkant een beetje veert. 

Waarvoor Honingmeloen Te Gebruiken

De honingmeloen wordt vaak gegeten als dessertfruit omdat hij zoet smaakt. Ook als onderdeel van een fruitsalade doet de honing meloen het goed. 

5. Ogenmeloen 

De ogenmeloen is naar een kibboets in Israël vernoemd, genaamd Ogen. Deze meloen werd daar voor het eerst geteeld. Het is een kruising tussen een Cantaloupe type en een netmeloen.  

De ogenmeloen wordt geteeld in Frankrijk, Israël en Spanje. Ook in Nederland en België worden de ogenmeloenen geteeld, maar dan in de kassen. 

Kenmerken Ogenmeloen 

De ogenmeloen is bolvorming. Het is een sappige en aromatische vrucht. De schil is glad en de kleur is oranjegeel met groene strepen. Het vruchtvlees is crèmekleurig tot lichtgroen. De geur van deze ogenmeloen is vrij sterk wanneer deze rijp zijn.  

6. Piel De Sapo Meloen 

De meloen, Piel de Sapo, is ontstaan in Spanje. Daar wordt deze meloen nog steeds op grote schaal verbouwd. In het teelgebied Murcia wordt speciaal vroege gewassen geteeld. Deze planten ze voornamelijk half maart en oogsten ze half juni tot half juli. De latere gewassen worden vanaf half mei tot juni geteeld en geoogst in september.  

Deze meloen is nu overal verkrijgbaar op het noordelijk halfrond. Ze worden ook geweekt in Californië en Arizona. Het duurt ongeveer 110 dagen voor de Piel de Sapo gerijpt is na het planten. Ze worden ongeveer 30 centimeter lang. 

Kenmerken Piel De Sapo Meloen 

Deze meloen heeft een vlekkerige schil. Vandaar de naam Piel de Sapo,”wat “Paddenhuid” betekent. De Piel de Sapo lijkt enigszins op een kleine watermeloen.  

Binnenin zit een zacht en licht gearomatiseerd vruchtvlees dat een lichtgroene kleur heeft. Wanneer de uiteinde zacht zijn bij lichte druk is de meloen rijp. Deze Piel de Sapo geeft geen geur af wanneer hij rijp is vanwege zijn dikke schil.  

Het vruchtvlees van niet gesneden meloenen is sappiger en zachter als het één of twee dagen vóór het serveren op kamertemperatuur wordt bewaard. Eenmaal gerijpt of gesneden, moet het in plastic worden gekoeld. Deze meloen is uitstekend te bewaren. De winterharde meloen kan tot zes weken langer worden bewaard dan andere soorten. 

7. Charentais Meloen 

De Charentais meloen is een type meloen die kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog in de regio Poitou-Charentais  in West Frankrijk is ontwikkeld. De Charentais wordt momenteel op grote schaal geteeld in Noord-Afrika en in mindere mate in de Zuidwestelijke Verenigde Staten en Mexico. 

Kenmerken Charentais meloen 

Met een groenachtig witte, gladde schil en oranje vruchtvlees, is de Charentais een relatief kleine ronde meloen en groeit zelden tot meer dan drie pond. De Charentais is qua smaak vergelijkbaar met de meloen, is zoeter en zijn geur is, wanneer gesneden, veel robuuster. 

Waarvoor Een Charentais Meloen Gebruiken

Een vrij delicate meloen met een korte houdbaarheid, de Charentais is niet goed bestand tegen koken en wordt bijna altijd rauw gegeten als ontbijt- of dessertmeloen, of als onderdeel van een fruitsalade of punch. 

8. Gwanipa 

De laatse van de 8 verschillende soorten meloen is de Gwanipa. Deze vrij nieuwe Spaanse meloen is ontwikkeld in Spanje. De Gwanipa wordt in beschermd gebied gekweekt dus de teler gebruikt alleen natuurlijke gewasbescherming.  

Kenmerken van Gwanipa 

De meloen heeft een verfrissend zure smaak die dicht bij limoenen komt. Het heeft een exotische smaak, lekker fris. De buitenkant van de Gwanipa heeft de kleur van een Galiameloen met dezelfde strepen. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs