Papaya is een fruit wat niet in Europa gekweekt wordt. De Papaya die je in de supermarkt of van groenteboer koop komen waarschijnlijk uit Midden-Amerika. Het is een vrucht van de meloenboom en wordt dan wel boommeloen genoemd. Als je de Papaya nog nooit bent tegengekomen vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe je een Papaya kan eten?
Papaya eten. Het vruchtvlees van de Papaya kan je eten, de schil en de zaadjes niet. Snijd de vrucht open in de lengterichting en verwijder de zaden. Besprenkel de Papaya met citroensap om de smaken los te maken. De Papaya kan je zo gelijk opeten of verwerken in een gerecht/dessert.
Dit is in het kort hoe je een Papaya lekker kan klaarmaken om te eten. Er zijn echter nog veel meer manieren om een Papaya klaar te maken en dat komt onderstaand allemaal aan bod. Om te weten of een Papaya rijp is om te eten raad ik je aan om onze blog Papaya rijp te lezen, dat weet je gelijk of je de Papaya al kan eten of dat je beter nog even kan wachten.
Inhoudsopgave
Papaya Klaarmaken
Van de Papaya kan je het vruchtvlees eten. De zaadjes en de schil niet. Het vruchtvlees heeft qua kleur wat weg van een Cantaloupe meloen, ook lijkt de structuur van het vruchtvlees op meloen.
Om de Papaya te kunnen eten wordt de Papaya eerst klaargemaakt. Het klaarmaken van de Papaya gaat als volgt.
Snijd de kop en de knot van de Papaya af en snijd de Papaya in de lengte richting doormidden. Zie onderstaande video.
Nu kan je met een lepel de zwarten zaden uit de Papaya lepelen. Als dat gedaan is hou je de binnenkant van de Papaya even onder de kraan om de laatste zaadjes weg te spoelen.
Het vruchtvlees is eetbaar, de schil en zaden niet. De zaden gooi je weg of deze kan je gebruiken om zelf een Papaya plant te kweken. Ook leuk om te doen!
Papaya Bereiden
Als je de vrucht open hebt gemaakt en de zaden hebt verwijderd kan je op verschillende manieren het vruchtvlees verwijderen:
- Je kan het zachte vruchtvlees uit de Papaya lepelen met een lepel of een ronde meloenlepel.
- Je kan lange plakken snijden in de lengterichting en deze van de schil af snijden.
- Je kan plakken snijden in de breedterichting en deze van de schil af snijden.
Het lijkt alsof je een meloen aan het schoonmaken bent, en dat ik ook een beetje zo.
Leg de stukken Papaya op een schaal en besprenkel ze met citroensap of limoensap. Dit sap geeft een boost aan de smaak van de Papaya. Zo komt de natuurlijke smaak van de Papaya naar boven.
De smaak van Papaya lijkt trouwens op de smaak van een meloen.
Een hele Papaya bewaar je buiten de koelkast op een donkere plek, maar een aangesneden Papaya bewaar je een folie of een bewaardoos in de koelkast. Invriezen kan trouwens ook. Maak er dan blokjes van.
Hoe Papaya Eten?
Nu de vrucht is schoongemaakt kan je het verwerken in je gerecht. Met Papaya kan je heel veel doen, bijvoorbeeld:
- Papaya kan je gelijk opeten nadat je het hebt besprenkeld met citroensap.
- Je kan het is een vruchtensalade verwerken. Dit zijn de ingrediënten:
- 2 sinaasappels schoongemaakt en in stukjes
- 250 gram ananas blokjes
- 2 bananen in stukjes
- 2 kiwi’s
- 2 Papaya’s schoongemaakt
- 2 tl. agavesiroop
- Papaya in een smoothie samen met limoen en mango. Wat heb je hiervoor nodig?
- Een halve schoongemaakte Papaya
- 100 gram bevroren Mango blokjes
- Sap van 1 limoen
- Beetje kaneel
- 300 ml (kokos)water
- Papaya kan je verwerken in je sorbetijsje.
Ik hoop dat ik je enige ideeën heb kunnen aandragen over wat je met Papaya kunt doen om het lekker te maken om te eten. Geniet ervan!