Hoe Lasagne Kruiden? Vele mogelijkheden!


Om lasagne te kruiden worden vaak kruiden gebruikt die bij tomaten passen. Niet zo verwonderlijk, want over het algemeen worden tomaten, tomaten frito of tomaten uit blik gebruikt om de saus te maken.  Zeker wanneer je voor gaat voor een lasagne zonder pakjes. Dan moet nog gezegd worden dan niet alleen kruiden de smaakmakers zijn maar ook specerijen een rol spelen natuurlijk. Welke kruiden (en specerijen) gebruik je voor lasagne? 

  • Basilicum 
  • Oregano 
  • Italiaanse kruiden 
  • Paprikapoeder (Pikant, gerookt of gewoon) 
  • Uienpoeder 
  • Chilipoeder 
  • Knoflook (vers of poeder) 
  • Rozemarijn 
  • Tijm 
  • Zout en peper 

Alle kruiden in het rijtje hierboven worden natuurlijk niet allemaal gebruikt in één gerecht. Er zijn een aantal combinaties die vaak gebruikt worden en deze zal ik hieronder beschrijven.  

Groenten hebben een heerlijke smaak maar kunnen ook wat vlak zijn. Houdt hier rekening mee. Wees niet bang om deze hoeveelheid te gebruiken en experimenteer er vooral mee. 

De theelepels en eetlepels zijn afgestreken tenzij anders aangegeven en de kruiden zijn berekend voor 4 personen. 

Kruiden Voor Lasagne 

Hier onderstaand een recepten in het kort, voor lasagne met kruiden. 

lasagne kruiden
  • Goeie snuf zout en peper 
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 tl paprikapoeder gewoon (of gerookt of pikant) 
  • 3 volle eetlepels Italiaanse kruidenmix 
  • 1 volle tl Uienpoeder 

Het maken van een kruidenlasagne kun je op deze manier doen: 

  1. Bak de knoflook even aan en voeg de groenten naar keuze eraan toe en bak deze even goed aan. 
  2. Voeg twee blikken tomatenblokjes of tomaten frittata toe en roer dit door elkaar. 
  3. Voeg alle kruiden toe en roer dit goed door.  
  4. Laat het geheel een 20 minuten pruttelen en bouw dan jouw lasagne op. Begin met saus dan de bladen en verder om en om. Je kunt bechamelsaus maken om ertussen te doen bij één laag. (Hoe je dit maakt zie hier) 
  5. Strooi, wat mij betreft, plantaardige kaas over de lasagne. Daarboven op plakjes Cherrytomaat. 
  6. Zet de lasagne 30 minuten in de oven op 200 graden. 

Wanneer je gerookte paprikapoeder gebruikt zou ik één tl doen. Deze kan overheersen. Wanneer je pikante paprika gebruikt zou ik voorzichtig zijn met de hoeveelheid en met één theelepel beginnen. Proef maar even wat jij ervan vindt en voeg meer toe wanneer jou dat lekker lijkt. 

Tomatensaus kan je ook zelf maken voor lasagne of bijvoorbeeld pizza. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe Tomatensaus Maken?‘ en laat je verrassen door de mogelijkheden.

Lasagne Kruiden Zelf Maken 

Hieronder nog een kruiden recept met heerlijke, maar andere kruiden, die ook te gebruiken zijn bij een lasagne.  

lasagne kruiden
  • Zout en peper naar smaak 
  • 1 volle el Oregano 
  • 1 volle el Basilicum 
  • 3 tenen Knoflook 
  • 1 tl paprikapoeder, gewone 
  • 2 tl uienpoeder 
  • 2 volle eetlepels edelgist (lekker nootachtig, maar niet per se nodig) 

Maak het recept wat bij ‘Kruiden Voor Lasagne’ is beschreven met deze kruiden. Voeg de oregano, basilicum, uienpoeder, zout en peper toe bij punt 3. Voeg eventueel de edelgist toe en roer dit goed door. 

Nog een mogelijkheid wat betreft het kruiden van een lasagne: 

  • 1 el knoflook poeder 
  • 1 tl uienpoeder 
  • 2 tl gedroogde rozemarijn 
  • 2 tl gedroogde tijm 
  • 1 el paprikapoeder 
  • Zout en (chili)peper naar smaak 

Maak de lasagne zoals beschreven bij ‘Kruiden Voor Lasagne’ en gebruik deze kruiden. Voeg deze toe bij punt 3.

Je kunt zelf kruidencombinaties maken en uitproberen wat je lekker vindt. Begin dan met kleine hoeveelheden. Het zou jammer zijn wanneer een gerecht, door een te veel aan kruiden, (chili)peper of zout, niet lekker smaakt. Wanneer je niet van knoflook houdt kun de dat eruit halen of wanneer je erg van basilicum houdt kun je dat weer meer toevoegen. Blijf altijd proeven en voeg beetje voor beetje toe. Succes en veel plezier met het kruiden van lasagne! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs