Hoe Krieltjes Koken? Meerdere mogelijkheden

Deel deze blog makkelijk via:

Krieltjes zijn kleine aardappelen, mini aardappelen. Ze worden geoogst, soms gewassen en met schil en al verkocht. Dit zijn de echte krieltjes. De krieltjes die in het koelvak van de supermarkt liggen zijn geen echte krieltjes. Ze worden ‘gemaakt’ van grote aardappelen. In deze blog spreken we over de echte krieltjes en de krieltjes uit het koelschap; beide krieltjes. Hoe kan je krieltjes koken?

Verse krieltjes met schil kook je in 15 minuten. Ook geschild of geraspt is de kooktijd 15 minuten. Krieltjes uit het koelschap kook je in 8 – 10 minuten. In de magnetron is de tijd respectievelijk 10 minuten voor verse en 7 minuten uit het koelschap.

De echte krieltjes zijn ongeveer 25 centimeter groot. Wanneer je ongeschilde krieltjes koopt weet je zeker dat je de echte hebt. De kleine aardappelen uit het koelvak zijn niet de ‘echte’ krieltjes maar in de volksmond zijn het ook krieltjes. De krieltjes worden vaak gebakken, hoe je dat doet kan je lezen in onze blog over krieltjes bakken maar koken is net zo lekker. Hoe je dat doen gaan we nu bespreken.

Hoe Lang Krieltjes Koken?

Als je krieltjes kookt wil je natuurlijk weten hoe lang je de krieltjes moet koken. Dit is voor verse krieltjes en krieltjes uit het koelschap anders. Uit het koelschap zijn ze meestal voorgegaard.

 • Verse krieltjes (de echte) hebben een kooktijd van 15 minuten.
 • Verse Krieltjes, voorgekookt, in 5 minuten.
 • Krieltjes uit het koelschap kook je in 8 – 10 minuten gaar.
 • Verse krieltjes in de magnetron 10 minuten koken.
 • Krieltjes uit het koelschap 7 minuten koken.

Om zeker te weten of ze gaar zijn kan je met een vork in de krieltjes prikken om te voelen of ze gaar zijn.

Verse Krieltjes Koken

Verse krieltjes zijn ovale kleine aardappelen. Ze worden vroeg geoogst voordat ze rijp zijn. Hierdoor hebben ze een verfijnde smaak. De schil is meestal geel maar er zijn ook krieltjes met een rode schil.

krieltjes

Je kunt de krieltjes schillen of raspen voordat je ze kookt, maar dat is niet gebruikelijk. Verse krieltjes worden vroeg geoogst en hebben een hele dunne schil. Deze schil is eetbaar en uitermate voedzaam. Vele voedingsstoffen zitten in de schil of net onder de schil.

Daarnaast is het ook leuk om de gekookte krieltjes met schil en al te serveren, zeker als je ze nog kruidig maakt met bijvoorbeeld peterselie of Provençaalse kruiden.

Krieltjes Koken Met Schil

De verse krieltjes worden gekookt met schil en al. Kook je ze zonder schil dan is de kooktijd gelijk.

 1. Maak de krieltjes eerst schoon onder de kraan. Haal vuil en aarde ervan af .
 2. Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Als je ze met schil en al kookt, voeg dan geen zout toe. Kook je ze zonder schil dan kan je wel zout toevoegen.
 3. Als het water kookt dan gaan de krieltjes in de pan.
 4. Kook de krieltjes nu in ongeveer 15 minuten beetgaar. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de krieltjes.
 5. Giet de krieltjes af in een vergiet.

Je kunt ze nu gelijk serveren. Je kunt ze ook besprenkelen met een beetje olijfolie en bestrooien met groene kruiden. Het staat leuk en is erg lekker.

Het je ze gekookt met de schil vergeet dan ook de zout niet.

Voorgekookte Krieltjes Koken

De voorgekookte krieltjes zijn al kort gekookt en liggen in het koelschap. Ze worden in de fabriek voorgekookt zodat ze langer houdbaar zijn. Echter moeten ze nog wel gekookt worden voordat je ze kunt eten.

voorgekookte krieltjes
 1. Zet een pan met water op de warmtebron, voeg eventueel zout toe en breng het water aan de kook.
 2. Als het water kookt gaan de voorgekookte krieltjes in de pan.
 3. Kook de krieltjes nu in 8 – 10 minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de krieltjes.
 4. Giet de krieltjes af in een vergiet.

Serveer de krieltjes of bestrooi ze met groene kruiden zoals peterselie en een beetje vers gemalen peper. Eet smakelijk!

Krieltjes Voorkoken

Misschien wil je de verse krieltjes gebruiken in je wok gerecht. Dan is het handig om je krieltjes te voor te koken. Het koken is hierboven beschreven in het hoofdstuk ‘Krieltjes koken met schil’ echter is de kooktijd nu ongeveer 5 minuten.

Giet ze vervolgens af en gebruik ze in je wokgerecht of laat ze afkoelen voor later gebruik.

Krieltjes Bakken Zonder Koken

Krieltjes worden vaak gebakken. Ze zijn dan smakelijk en hebben een krokante buitenkant. Je kunt ze ook roerbakken met heel veel andere ingrediënten zoals champignons en ui.

De krieltjes uit het koelschap zijn voorgekookt, deze hoef je niet meer te koken en kunnen gelijk gebakken worden.

Bij verse krieltjes is dit anders. Deze kan je koken maar het hoeft niet. Als je ze bakt zonder koken snijd dan de grote krieltjes dan in vieren, zodat alle krieltjes even groot zijn.

Neem een hapjespan met deksel, maak hierin de olie warm en doe de krieltjes in de pan. Bak 5 minuten op hoog vuur en roer de krieltjes door de pan. Vervolgens de deksel half op de pan en de warmtebron lager zetten. Keer de krieltjes af en toe om en bak vervolgens in 10 – 15 minuten gaar. Totale baktijd is ongeveer 15 -20 minuten. Als ze dan nog niet gaar zijn, bak ze dan nog even langer op wat hoger vuur. Blijf dan wel roeren om verbranden te voorkomen.

Prik met een vork in de krieltjes om te voelen of ze gaar zijn. De vork moet er makkelijk in gaan.

Krieltjes Koken En Bakken

Het is handig om verse krieltjes eerst te koken. De kooktijd is in dit geval 5 minuten. Voor het koken van krieltjes verwijs in naar het hoofdstuk ‘Krieltjes Met Schil Koken’.

Als je de krieltjes kort gekookt hebt kan je de schil verwijderen. Dit hoeft niet. Je kunt ze nu in het geheel bakken of je kunt ze halveren en dan bakken. Bak de krieltjes in olie en een hapjespan. De baktijd is ongeveer 10 – 15 minuten. Al ze nog niet gaar zijn, bak ze dan nog even langer op hoog vuur.

Maak je gerecht af door het lekker te kruiden. Wij hebben hier een blog over geschreven ‘Hoe Aardappelen Kruiden? Vele mogelijkheden‘ vertelt je er alles over.

Krieltjes Koken In De Magnetron

De krieltjes uit het koelschap kan je koken in de magnetron. Prik met een vork een paar gaatjes in de zak en zet de stand van je magnetron op 800 watt en de timer op 6 minuten. Je hebt nu heel snel gekookte aardappelen.

Om zeker te weten of ze gaar zijn prik je met een vork in de krieltjes, deze moet er makkelijk in gaan.

Verse krieltjes kan je ook koken in de magnetron. Als eerste maak je de krieltjes even groot. Snijd de grote krieltjes in kleinere stukken. Leg vervolgens de krieltjes in een magnetron bakje en voeg 4 eetlepels water toe. Doe de deksel op het bakje. Zet het vermogen op 800 watt en de timer in eerst instantie op 8 minuten.

Kijk na 8 minuten of ze gaar zijn door met een vork in de krieltjes te prikken. Als ze nog niet gaar zijn zet ze dan nog 2 minuten in de magnetron.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs