De aardappelsmaak is een subtiele smaak die goed gecombineerd kan worden met allerlei kruiden en smaakmakers, maar hoe kan je aardappelen kruiden? In deze blog gaan we aardappels kruiden op bijzondere manieren.
- Peterselie
- Bieslook
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
- Paprikapoeder gewone en gerookte
- Chilipoeder
- Cayennepeper
- Basilicum
- Kervel
- Nootmuskaat
- Kaneel
- Koriander
- Zout en Peper
Al deze kruiden kunnen in verschillende mixen worden gebruikt, maar ook alleen. Alleen al klein gesneden Basilicum op je gebakken aardappel bijvoorbeeld, is heerlijk! De hoeveelheden worden aangegeven in afgestreken eetlepels of theelepels.
Onderaan deze blog staat ook hoe je zoete aardappel kan kruiden en het recept voor een aardappel kruidenmixen. Beide de moeite waard om daar ook even naar te kijken. Veel plezier met koken.
Voor het bereiden wordt de aardappel geschild. Hoe je dit het beste kunt doen wordt in onderstaande video getoond.
Heb je aardappels over? Lees dan onze blog ‘Hoe Aardappelen Bewaren?‘. Hierin wordt besproken hoe je verse en bereiden aardappelen kan bewaren.
Inhoudsopgave
Aardappelen Kruiden
Hieronder staan een aantal combinaties van kruiden die goed bij elkaar kunnen. Het kan zijn dat je een bepaald kruid niet hebt in huis. Geen punt toch? Gewoon weglaten.
Het wordt dan een andere smaak beleving, maar dat mag de pret niet drukken. De combinatie die jij maakt kan ook heel lekker zijn. We zullen erbij schrijven of het gekookte, gepofte of gebakken aardappelen zijn.
Het soort aardappel dat je gebruikt met kruiden maakt niet zo veel uit zolang je de afkokers maar niet te lang kookt. Deze vallen anders geheel uit elkaar en heb je een soort pap van aardappelen.
Gekookte Aardappelen Kruiden
De meest gebruikte manier om aardappelen te bereiden is door middel van koken. Het koken van de geschilde aardappelen duur circa 15-20 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappelen. Maar nu gaan we de gekookte aardappelen kruiden.
Gekookte Aardappelen Kruiden Recept 1
Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram Gekookte aardappelen
- 4el verse bieslook of 2 el gedroogde bieslook
- Snuf Witte Peper of meer als je daarvan houdt
- 4 el (klontje) boter
Bedreidingswijze:
- Wanneer de aardappelen zijn gekookt met wat zout, kunnen zij afgegoten worden.
- De de aardappelen mogen terug in de pan dan kunnen zij even uitdampen.
- Doe een klontje boter bij de aardappelen en ‘gooi’ de aardappelen even om zodat de kruiden goed aan de aardappelen kunnen plakken. De boter is ook lekker voor de smaak.
- Strooi daarna de peper en de klein gesneden bieslook of gedroogde bieslook over de aardappelen en ‘gooi’ deze nogmaals om.
De aardappelen zijn klaar om geserveerd te worden. Eet smakelijk!
Gekookte Aardappelen Kruiden Recept 2
Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram aardappelen
- 50 tot 80 gram boter
- 6 el verse Dille of 3 el Dille en 3 el Peterselie
- limoen uitgeknepen
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen in wat water met zout en na ongeveer 15 minuten ongeveer zijn de aardappelen gaar.
- Giet de aardappelen af in een vergiet.
- Laat de aardappelen even uit dampen en doe er een klontje boter bij.
- Schut de aardappelen even om zodat de boter goed kan smelten.
- Voeg de Dille en eventueel de andere kruiden toe en schut nogmaals de aardappelen om zodat de kruiden zich goed kunnen verspreiden.
- Knijp een halve limoen over de aardappelen uit, voor een friszuur effect.
- Serveer de gekookte aardappelen met kruiden in een mooie schaal en serveer uit.
Eet smakelijk.
Gebakken Aardappelen Kruiden
Gebakken aardappelen zijn lekker te op smaak te brengen en de kruiden. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram gebakken aardappelen
- Zonnebloemolie
- 1 tl Uienpoeder
- 1 tl Paprikapoeder
- Snuf Zout en peper (of meer)
- 1 tl Knoflookpoeder
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen en snijdt deze in blokjes, wedges of plakjes, maar niet te klein.
- Zet een pan water op met wat zout en kook de aardappelen in ongeveer 10 minuten bijna gaar. Wanneer je aardappelen afkokers zijn moet je er op letten dat ze echt niet te ver doorkoken, want dan krijg je aardappel pap. Dit is niet te meer te bakken.
- Giet de aardappelen af in een vergiet.
- Maak zonnebloemolie goed heet in een koekenpan en leg daar de aardappelblokjes in.
- Zet de warmtebron halfhoog. Draai de aardappeltjes regelmatig, zodat ze aan alle kanten bruin worden.
- Proef na 15 minuten of ze gaar zijn en zet de warmtebron dan uit.
- Strooi alle kruiden over de aardappelen en hussel de aardappelen goed om zodat alle kruiden goed verspreiden over de aardappelen.
- Serveer de gebakken aardappelen met kruiden in een schaal. Dat staat erg gezellig.
Ik vind dit altijd weer een cadeautje. Eet smakelijk!
Aardappelen Kruiden Oven
Aardappelen kruiden die uit de oven komen geven je aardappelen echt een lekker smaak. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram aardappelen (vastkokende)
- 2 takjes of 1 el blaadjes Tijm
- 1 el Rozemarijn naaldjes
- 2 snuf witte Peper en zout
- Zonnebloemolie of kokosolie
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 tot 220 graden.
- Schil de aardappelen en snijdt deze in blokjes maar niet te klein.
- Zet een pan water op met wat zout en kook de aardappelen in ongeveer 10 minuten bijna gaar. Wanneer je aardappelen afkokers zijn moet je er op letten dat ze echt niet te ver doorkoken, want dan krijg je aardappel pap. Dit is niet te meer te bakken.
- Giet de aardappelen af en giet een beetje olie op de aardappelen. Hussel ze even om zodat de aardappel wat kruimelig wordt. De aardappelen kunnen dan zo mooi bruin bakken.
- Leg de blokjes aardappel op een bakplaat (met bakpapier).
- Was de kruiden en laat deze uitlekken op keukenpapier.
- Haal de naalden van van de de rozemarijn takjes af. Wanneer je alleen de smaak van rozemarijn wilt hebben, laat je de naalden aan de takjes zitten.
- Ook van de tijm kun je later een aantal takjes bij en tussen de aardappelen leggen zonder de blaadjes eraf te ritsen.
- Zet de aardappelen in de voorverwarmde oven van ongeveer 200 graden.
- Na 20 minuten open je de oven even en strooi je de verse kruiden takjes, rozemarijn en tijm, tussen de aardappelen. Je kunt ze van het begin af aan mee bakken, maar ik vindt dat ze dan te donker kleuren.
- Zet de aardappelen nog even 20 minuten terug in de oven.
- Haal de aardappelen uit de oven en roer ze even om, zodat alle geuren en smaken zich goed kunnen verspreiden.
- Haal de kruiden takjes uit de aardappelen die kun je niet eten.
- Geef de gebakken aardappelen na het bakken een snuf zout en witte peper.
- Leg de gebakken aardappelen met rozemarijn in een schaal en zet ‘m op tafel.
Eet smakelijk!
Aardappelpuree Kruiden
Aardappelpuree kruiden vraagt weer om andere kruiden en een andere bereidingswijze. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram aardappelen, liefst afkokers maar vastkokend kan ook.
- 2 tl Zout
- Snuf Peper
- 1 tl Nootmuskaat
- 40 gram boter (klontje)
- 100 ml soja(melk)
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen zo dun mogelijk zodat je zo veel mogelijk vitamine in de aardappel laat zitten.
- Snijd de aardappel in 4 stukken en de hele grote bonken mag je zelfs in 10 stukjes snijden, anders duurt het lang om ze te garen
- Kook de aardappel in een pan met gezouten water.
- Na 10 minuten zijn de aardappelen gaar (even proeven), anders wat langer door koken.
- Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan.
- Doe de boter, in vlokken, bij de aardappelen en roer dit goed door.
- Giet de soja(melk) over de aardappelen en stamp de aardappelen tot een heerlijke puree. Wanneer het te droog is nog wat soja(melk) toevoegen.
- Geef de aardappelpuree een snuf peper en de theelepel nootmuskaat of meer als je wilt en roer dit er goed door. Proef voor je serveert. Serveer de aardappelpuree in een schaal.
Eet smakelijk!
Zoete Aardappel Kruiden
De zoete aardappel kruiden is weer geheel iets anders, omdat de zoete aardappel eigenlijk een knolgewas is en geen aardappel. Hij mag echter niet ontbreken in dit overzicht! Voor het kruiden van zoete aardappel heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram zoete aardappel gewassen en in stukjes gesneden.
- 1 tl Kaneel
- 1 tl Nootmuskaat poeder
- Snuf Zout en peper
- 1 cm gember geraspt of ½ tl gedroogde gemberpoeder
- 4 el zonnebloemolie
Bereidingswijze:
- Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes.
- Leg de aardappel op bakpapier op een ovenplaat of in een ingevette ovenschaal en druppel de olie eroverheen.
- Schep de aardappelen even om zodat de aardappelen goed zijn ingevet en beter bakken.
- Leg de ovenplaat in de voorverwarmde oven en bak de aardappelen.
- Na 45 minuten haal je de aardappelen even uit de oven zodat je de kruiden erdoor kan roeren.
- Zet de aardappelen terug in de oven en bak ze tot ze gaar zijn. Dit zal nu nog ongeveer 15 minuten duren.
Eet smakelijk.
Gepofte Zoete Aardappel Kruidenmix
Een gepofte zoete aardappel is lekker met een kruidenmix. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 2 gepofte zoete aardappelen
- ½ rode peper klein gesneden zonder pitjes
- 2 takjes koriander kleingesneden
- Zout naar wens
- ½ pakje Violife creamy original
Wil je weten hoe je aardappels moet poffen? Lees dan onze blog ‘Hoe Zoete Aardappel Bereiden?‘ Daarin wordt het poffen besproken.
- Maak voorzichtig de aardappel open door ze in het midden een sneetje te maken en het velletje een beetje open te trekken. Lepel wat aardappel weg omdat je daar de kruidenmix in wil doen.
- Roer de koriander en de rode peper en zout door elkaar en roer dat door de Violife creamy original (AH) zodat het een homogene massa wordt.
- Lepel deze crème in de opening van de zoete aardappel. Gebruik een lekkere klodder van deze heerlijke creamy kruidenmix!
Eet smakelijk!
Gepofte Aardappel Kruidenmix
Wil je weten hoe je aardappels moet poffen zie link
- 2 gepofte aardappels
- 1 tl Knoflookpoeder
- Zout naar wens
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl Uienpoeder
- ½ pakje Violife creamy original
Bereidingswijze:
- Maak een sneetje in de aardappel en lepel daar wat aardappel uit. Hoe groter je de snee maakt en hoe meer je uit lepelt, hoe meer crème erin kan.
- Mix, net als bovenstaand, alle kruiden door elkaar en door de Violife creamy original en maak er een lekker crème van.
- Lepel wat kruidenmix crème in de holte, die je net hebt gemaakt in de aardappel.
Meerdere manieren van poffen van de aardappel wordt in onderstaande video besproken met handige tips.
Eet smakelijk!