Hoe Krieltjes Bakken? Meerdere mogelijkheden

Deel deze blog makkelijk via:

Hoe lekker is het om echte gebakken krieltjes te eten. De échte dan hé, niet die kleine mini rondjes in een zakje bij de buurtsuper. Dat zijn kleine, in de ronde gesneden aardappelen, die de fabrikant ook krieltjes noemt. Ook lekker hoor, maar dat is geen échte kriel. Omdat er op de zakken kleine ronde aardappeltjes ook ‘krieltjes’ staat neem ik deze ook mee in deze blog. En alle kleine ronde aardappeltjes zijn lekker wanneer deze zijn gebakken. Hoe wordt dat eigenlijk gedaan, krieltjes bakken? 

Echte krieltjes in 10 minuten bijna gaarkoken. Doorsnijden en bruin bakken in 15 minuten, in de pan. Voorgekookte krieltjes uit de super kun je in 10 minuten gaar bakken in pan. Krieltjes uit de oven bakken in 25 minuten.

Dit is maar een greep uit de vele manieren van krieltjes bakken. Het kan in de oven, met kruiden, met schil en zonder schil. Zelf bevroren krieltjes bakken komen aan bod en nog veel meer. Veel plezier met krieltjes bakken op allerlei manieren.  

Krieltjes Bakken Zonder Koken 

De krieltjes die je voorgebakken koopt bij de buurt super hoef je niet van tevoren te koken, dat is al voor jou gedaan. Deze krieltjes kun je in de koekenpan bakken met wat plantaardige boter (bakt het mooiste vind ik), maar het mag ook zonnebloemolie zijn bijvoorbeeld. Deze krieltjes zijn in ongeveer 10 à 15 minuten gaar en mooi bruin. Af en toe roeren of heen en weer laten rollen zodat zij egaal bruin worden. 

krieltjes bakken

Met echte krieltjes zijn er toch wat voorbereidingen nodig wil je geen ‘uren’ hoeven te bakken om deze gaar te krijgen. Dus toch koken (in de schil) en dan laten koelen en in blokjes of plakjes snijden. Binnen ongeveer 10 minuten zijn deze partjes bruin gebakken. Je kunt ze ook garen (dus voorkoken) in de magnetron met 4 eetlepels water, in een magnetronschaal met deksel. De schil kun je laten zitten. Laat de krieltjes garen in de magnetron, laten afkoelen en dan weer in stukjes snijden of doormidden en bakken. 

Feit blijft: wil je echte krieltjes bakken dan moet je ze voorbereiden door deze te garen, op de één of andere manier.  

Wil je meer weten over krieltjes koken kijk dan op onze blog over het koken van krieltjes.

Krieltjes Bakken In De Schil 

Krieltjes zijn jonge aardappeltjes die ongeveer 2,5 centimeter zijn. Hun schil is dun en dus hoef je deze krieltjes niet te schillen. Het mag wel natuurlijk maar je houdt zo weinig van de krieltjes over. 

krieltjes bakken

Om krieltjes te bakken moet je ze eerst even koken. Een minuut of 10, zonder zout, wat dat neemt de kriel niet op wanneer de schil er nog om zit.  

Daarna kun je de krieltjes doormidden snijden om ze te bakken. Je krijgt dan een lekker krokant korstje aan de kant waar de aardappel open is gesneden. Doe wat olie of plantaardige boter in de pan, laat deze smelten en doe de krieltjes erbij. Hussel af en toe de krieltjes om totdat jij vindt dat zij mooi gebakken eruitzien. Kruid de krieltjes met peper en zout. Wanneer je wilt kun je ook wat gedroogde tijm toevoegen (pas op, het is snel te veel) of bieslook. Er kunnen veel groene kruiden bij aardappelen. Deze kruiden wel op het laatst toevoegen. Lekker! Proef wel even of jij de krieltjes gaar genoeg vindt na 15 minuten, laat ze anders nog even zachtjes bakken.

Bevroren Krieltjes Bakken 

Bevroren krieltjes, die voorgekookt zijn, kun je ook bakken maar dan in de oven. Zet de oven vast aan op 200 graden om deze voor te verwarmen.  

Doe de bevroren krieltjes in een kom en druppel er wat olie overheen. Je kunt er na het bakken wat peper en zout overheen doen. Husselt de boel goed door elkaar zodat de olie goed is verdeeld.  

Pak een ovenplaat en leg er een bakpapier overheen. (Een anti aanbakovenschaal is ook goed zolang je ze maar kan uitspreiden.) Leg de krieltjes op het bakpapier en spreid ze goed uit zodat zij aan alle kanten goed bruin worden. Hussel de krieltjes eventueel halverwege zodat de kant waar zij op liggen ook bruin wordt. 

Na 25 minuten zijn zij waarschijnlijk gaar. Prik er even in met een vork, elke oven is anders dus het kan voorkomen dat ze nog een minuut of 5 à 10 langer moeten. Het is één keer uitproberen en je weet voor de volgende keer hoe lang ze moeten. 

De ‘krieltjes’ die voorgekookt zijn uit de supermarkt ook kunnen na 20 à 25 minuten uit de oven. Proef of ze lekker zijn voor je ze eruit haalt. Op deze aardappeltjes kun je wel peper en zout doen voor je gaat bakken.

Krieltjes Bakken Met Kruiden 

Wanneer je krieltjes bakt is niets zo lekker dan deze te kruiden. Je kunt erg veel kruiden gebruiken bij gebakken aardappelen. 

krieltjes bakken
  • Peper en zout (uiteraard) 
  • Paprikapoeder 
  • Uienpoeder 
  • Knoflookpoeder 
  • Bieslook 
  • Peterselie 
  • Cayenne of chilipeper 

Wanneer je de aardappelen bakt, in zonnebloemolie of plantaardige bakboter, kun je tijdens het bakken peper en zout toevoegen. Paprikapoeder past daar ook goed bij. De combinatie peper, zout, knoflookpoeder en uienpoeder is ook een lekkere (nu ga ik van mijzelf uit). Cayenne of chilipeper is er één om uit te proberen wat je lekker vindt. Daar zou ik geen groene kruiden bij doen. 

Wanneer je groene kruiden wilt gebruiken dan voeg je die pas aan het einde toe anders gaat de smaak verloren. Klein geknipte bieslook of peterselie op het laatste even toevoegen en goed husselen. Wanneer je gedroogde kruiden gebruikt dan laat je de boter even in de kruiden trekken zodat zij zacht zijn. Even husselen en proeven! Proef altijd wat je van jouw kookkunsten vindt en kruid bij wanneer nodig. Goed husselen en serveren maar! 

Let goed op de hoeveelheid kruiden die je toevoegt aan jouw gerecht. Beetje bij beetje en dan proeven. Je kunt wel bij kruiden maar het er niet uithalen. Ik weet, dat is logisch… 

Wil je meer weten oven aardappelen kruiden kijk dan op onze blog over het kruiden van krieltjes en aardappelen.

Krieltjes Eerst Koken Dan Bakken 

We hebben het al beschreven bij krieltjes bakken in schil, het is waar, krieltjes kook je eerst voor je ze gaat bakken. Dan hebben we het over de echte krieltjes. De baktijd wordt aanzienlijk verkort wanneer je ze voorkookt. Ze branden dan ook niet aan omdat ze niet al te lang in de pan of oven moeten blijven om te garen. Het duurt echt een stuk langer als je deze krieltjes rauw wilt bakken maar het kan wel. Snijdt ze dan wel doormidden of in plakjes. 

Wanneer je de ‘krieltjes’ uit de supermarkt koopt, de kant en klare, dan hoef je ze natuurlijk niet te koken. Deze kunnen zo de bakpan of oven in. 

Krieltjes Bakken Met Rozemarijn 

Wanneer je krieltjes bakt in de oven met rozemarijn dan haal je eerst de naaldjes van de tak van de rozemarijn. Je mag deze helemaal fijn snijden maar het hoeft niet.  Je doet een beetje olie over de gehalveerde krieltjes, legt de rozemarijn erbij en husselt de boel goed door elkaar. Leg ze op een ovenplaat met een bakpapiertje en laat deze in 20 à 25 minuten mooi bruin bakken. Je mag de krieltjes met rozemarijn ook in een braadslede doen maar het moet één laag zijn anders worden de onderste krieltjes niet bruin. 

krieltjes bakken

Je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ de voorgekookte krieltjes in de bakpan bakken met rozemarijn. De voorbereidingen zijn hetzelfde als boven beschreven.  

Krieltjes Bakken In Olie Of Boter 

Het is een persoonlijke keus waar jij krieltjes in bakt. Ik vind het altijd fijn om plantaardige boter te gebruiken om meerdere redenen. Eén daarvan is dat de krieltjes altijd mooi bruin worden. Precies de kleur die ik wil. Zonnebloemolie kan ook gebruikt worden. Deze olie kan tegen de hoge temperaturen van het bakken maar ik vind de krieltjes altijd een beetje vettig worden.  

Het één is niet beter dan het ander, qua bakken, het is een persoonlijke keus. Probeer uit wat jezelf fijn vindt.  

Rode Krieltjes Bakken 

Rode krieltjes bak je net zoals andere krieltjes. Dit staat beschreven in deze blog. Het zijn en blijven ook gewoon krieltjes, kleine aardappelen. Alleen de kleur van de schil is anders, en de smaak natuurlijk. Het maakt qua bakken geen verschil, gele of rode schil.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs