Kikkererwten Roosteren – In Oven, Pan Of Airfryer?


Je kunt kikkererwten goed roosteren in een oven, pan of airfryer. Dus in allemaal. Het is een klusje van niks. Het moeilijkste is misschien nog wel de juist kruiden erbij uitzoeken. Het is natuurlijk de vraag of je de kikkererwten roosteren wil om er een soort borrelnootjes van te maken of als bijgerecht bij de warme maaltijd of lunch. Hoe dan ook, kikkererwten lekker roosteren om er heerlijk van te genieten, dat is het doel van deze blog.

Om kikkererwten goudbruin te roosteren kun je als volgt te werk gaan: Oven voorverwarmen op 200 graden. Laat de kikkererwten goed uitlekken en leg deze op een ovenplaat die bedekt is met bakpapier. Na 20 minuten schep je de erwten even om en laat je deze nog 10 minuten roosteren in de oven.

We hebben ook een blog over hoe je kikkererwtenmeel kunt maken.

Om je uitgebreid te informeren over het roosteren van kikkererwten, beginnen we met roosteren van kikkererwten in de oven.

Kikkererwten Roosteren Oven

Kikkererwten kun je prima roosteren in een oven. Er zijn een paar voorbereidingen nodig maar dan is het ook wel zo gebeurt:

  • Zet de oven aan op 200 graden om deze voor te verwarmen.
  • Om de kikkererwten te roosteren moet je ze even in de vergiet stoppen en afspoelen. Spoel ze goed af met water want de eiwitten die in het vocht zitten zorgen ervoor dat de erwten niet knapperig worden. Laat de erwten nu uitlekken op keukenpapier.
  • Leg bakpapier op het rooster.
  • Meng kruiden met wat olie en roer dit goed door elkaar.
  • Leg de erwten op de bakplaat en verspreid deze goed. Wanneer je ze op elkaar legt kunnen de onderste kikkererwten niet roosteren.
  • Leg de bakplaat, met heerlijk gekruide kikkererwten, in het midden van de oven en laat deze er 20 minuten in roosteren.
  • Na 20 minuten haal je de plaat er even uit en schep je de erwten even om. Leg ze nog 15 minuten (of langer, beoordeel zelf de goudbruine kleur) in de oven de jouw heerlijke krokante erwten zijn klaar om genuttigd te worden.

Kikkererwten Kruiden

Kruiden, die je kunt gebruiken bij het roosteren van de kikkererwten als borrelnoot en/of als bijgerecht, zijn helemaal op de persoon gericht. Iedereen houdt van andere kruiden of kruidencombinaties. Wil je kruiden mee bakken zorg dan dat dit gemengd is met wat olie omdat anders de kruiden verbranden. Verse kruiden kun je na het bakken toevoegen zoals koriander.

De hoeveelheid kruiden is naar eigen inzicht. Het ligt aan de hoeveelheid kikkererwten die je gaat roosteren en hoe lekker jij kruiden of specerijen vindt. Proef wanneer je kruiden hebt toegevoegd dan weet je of er bij moet of dat het genoeg is. Voeg beetje bij beetje de kruiden, toe anders is het misschien te veel en moet je overnieuw beginnen. Kruidencombinaties die lekker zijn:

  • knoflookpoeder, uienpoeder en chilipoeder
  • (gerookte) paprikapoeder met wat zout. De gerookte paprikapoeder kan overheersen, dus pas daar mee op
  • zout en verse fijngesneden koriander, na het bakken strooien
  • cajun kruiden en zout
  • Italiaanse kruidenmix met wat zout
  • Agave siroop met kaneel (heel verrassend)!

We hebben ook een blog geschreven over kikkererwten bereiden.

Kikkererwten Roosteren Pan

Ook hier zijn de voorbereidingen zoals boven omschreven. Afspoelen van de erwten in het vergiet, goed uit laten lekken op keukenpapier.

Om kikkererwten te bakken in de pan kun je deze met bloem bedekken. Je gaat als volgt te werk:

  • Neem een handje bloem en voeg daar de gedroogde kruiden bij die jij hebt gekozen. Meng dit met de bloem.
  • Meng de erwten met weinig olie en daarna door de kruidige bloem.
  • Gooi wat olie in de pan verwarm deze goed. Leg zoveel erwten in de pan als mogelijk om goed te roosteren. Rol de kikkererwten af en toe om tot zij goudbruin zijn en proef of ze naar wens zijn. Misschien wil jij ze wel heel knapperig en laat je ze nog een ‘rondje’ liggen. Zijn ze genoeg gekruid of wil je nog wat erover heen strooien. Dat kan maar dan moet je ze niet te lang meer bakken, anders verbranden de kruiden.
  • Schep de heerlijke erwten uit de pan. Rooster alle kikkererwten op deze manier.

Kikkererwten Roosteren Airfryer

Ook kun je kikkererwten in de airfryer lekker knapperig roosteren. Je gaat als volg te werk:

  • Spoel de kikkererwten goed af in een vergiet en laat deze drogen op een keukendoek of papier.
  • Voeg kruiden van jouw keuze bij een eetlepel olie (of meer) en meng deze er goed doorheen.
  • Meng de olie met de kikkererwten en leg ze in de mand van de airfryer. Onder het kopje ‘Kikkererwten kruiden’ (hierboven)kun je kiezen uit verschillende kruiden combinaties, of je kiest je eigen kruiden.
  • Zet de airfryer aan (temperatuur verschilt per merk) tussen de 160 en 200 graden. Je weet waarschijnlijk zelf wel of jouw airfryer hoog of lager moet dan de aangegeven temperatuur.
  • Bak de kruidige erwten in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin. Zijn ze dat niet goudbruin dan mogen ze nog een rondje. Proef even of je lekker zijn van smaak, kruidt ze anders nog wat bij met wat zout of andere kruiden.

Gedroogde Kikkererwten Roosteren

Wanneer je gedroogde kikkererwten in huis hebt en je wilt deze roosteren dan kan dat natuurlijk prima, het kost alleen een beetje meer moeite maar de smaak is dan ook de moeite waard.

  • Spoel de kikkererwten goed om en leg deze in een pannetje met water. Laat ruim water in het pannetje zodat de erwten dit de hele nacht kunnen opzuigen. Ongeveer 2 a 3 centimeter water boven de erwten.
  • De volgende ochtend spoel je de erwten goed af en kookt je koot ze nog 20 minuten in een pannetje water.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Laat de erwten uitlekken.
  • Meng kruiden met een eetlepel of 2 olie en meng de kikkererwten met de kruidenolie.
  • Leg bakpapier op de bakplaat en leg de heerlijk gekruide kikkererwten erop. Spreid deze goed uit.
  • Rooster de erwten 15 minuten in de oven en schep ze dan even om. Rooster deze dan nog een minuut of 10 a 15.
  • Kijk even of de kikkererwten mooi goudbruin zijn anders laat je ze nog even liggen roosteren. Kan natuurlijk per oven verschillen.

Je hebt nu een aantal manieren kunnen lezen over het roosteren van de kikkererwten. Hopelijk vind je de voor jou perfecte manier en kun je vaak genieten van de ‘borrelnoot’ of een heerlijk bijgerecht tijdens lunch of diner.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs