Hoe Kikkererwten Bereiden? Weken en dan koken, roosteren, bakken, …

Deel deze blog makkelijk via:

De kikkererwt is een peulvrucht en zit boordevol eiwitten en vezels. De kikkererwt komt oorsprong uit India waar die in heel veel gerechten gebruikt wordt. In Nederland wordt de kikkererwt steeds vaker verwerkt. Zo is het de basis van Hummes en Falafel. Maar hoe kan je kikkererwten nu bereiden.  

Kikkererwten bereiden. Gedroogde kikkererwten eerst 8 uur laten weken. N kan je kikkererwten koken in 1-2 uur. Roosteren in de oven duurt 45 minuten en in de airfryer 45 minuten. In de pan duurt het maar 5-8 minuten. Frituren kan ook en duurt 3 minuten.

Kikkererwten zijn gedroogd verkrijgbaar en in blik, glazen pot of uit de diepvries. Net zo goed en net zo lekker. Gedroogde kikkererwten moeten eerst geweekt worden voordat ze verder verwerkt kunnen worden in een gerecht. Van kikkererwten wordt ook falafel gemaakt. Wil je weten hoe je zelf falafel kunt maken, lees dan onze blog ‘Hoe falafel maken?‘ die vertelt je alles.

Kikkererwten Weken 

Gedroogde kikkererwten moeten eerst geweekt worden voordat ze verder verwerkt worden. Het is een lang proces, dus hou hier rekening mee wanneer je kikkererwten wilt gaan gebruiken voor een gerecht.  

kikkererwten

Voor het weken van kikkererwten pak je een grote pan. Doe de kikkererwten in de pan en vul de pan met water. Zorg ervoor dat er genoeg water in de pan zit, want de kikkererwten nemen het water op. Het water moet 10 centimeter hoger staan dan de kikkererwten.  

Kijk na een paar uur hoe het weken van de kikkererwten gaat. Wanneer het water gezakt is dan vul je het aan. De kikkererwten nemen veel water op, ze kunnen soms wel 2 keer zo groot worden.  Doe nu de deksel op de pan en laat de kikkererwten minimaal 8 uur weken.  

Als ze geweekt zijn giet je de kikkererwten af in het vergiet en spoel je ze schoon onder de koude kraan. Na ga je de kikkererwten bereiden.

Kikkererwten Versneld Weken 

Heb je geen tijd of ben je vergeten de kikkererwten te weken dan kan ook de versnelde weekmethode gebruikt worden.  

 • Doe de kikkererwten in een pan met water en zorg ervoor dat het water 10 centimeter hoger staat dan de kikkererwten. 4
 • Zet de pan op de warmtebron en kook de kikkererwten op de hoogste stand voor 5-10 minuten.
 • Haal de pan van de warmtebron en leg de deksel voor driekwart op de pan, zodat de damp kan ontsnappen.
 • Laat de kikkererwten nu een 1 uur weken.  

Giet, na 1 uur de kikkererwten af in een vergiet en spoel voor 60 seconden af met koud water. Schud het vergiet om, zodat alle kikkererwten gewassen worden. Hierdoor spoelen het vuil en de suikers weg.  

Kikkererwten Koken 

Geweekte kikkererwten en erwten uit blik, pot of diepvriezer kunnen nu gekookt worden. Wat ga je doen?

 • Doe de kikkererwten in een grote pan met voldoende water en doe hier de kikkererwten in. De kikkererwten moeten onderwater staan.  
 • Zet de pan op de warmtebron en zorg ervoor dat het water kookt.
 • Zet nu de warmtebron lager, zodat het water zachtjes kookt.
 • Laat de kikkererwten nu 1 uur koken voor hardere kikkererwten en 2 uur voor zachtere kikkererwten. Het fijne aan kikkererwten is dat je ze (haast) niet kapot kunt koken.  

Wanneer ze gekookt zijn giet je de pan leeg in een vergiet, spoel ze af en de kikkererwten kunnen nu verwerkt worden in andere gerechten. 

Kikkererwten Roosteren In De Oven 

Kikkererwten roosteren is een andere manier om kikkererwten te bereiden. Geweekte kikkererwten en kikkererwten uit blik, pot of diepvriezer kan je roosteren.  Wat ga je doen?

 • Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
 • Wanneer de kikkererwten uit het blik, pot of diepvriezer komen dan moeten de kikkererwten eerst afgespoeld worden. Giet de kikkererwten in een vergiet en spoel voor 30 seconden schoon.
 • Spreid nu de kikkererwten tussen twee lagen keukenpapier en rol ze droog. Hierdoor laten de buitenste velletjes los.  
 • Doe de kikkererwten nu in een kom en besprenkel ze met voldoende olijfolie. Hierdoor krijgen de kikkererwten tijdens het roosteren meer smaak en een mooie kleur.  
 • Spreid de kikkererwten nu uit op het bakpapier en verdeel ze over de bakplaat. Zorg ervoor dat er niet te veel op de bakplaat liggen. Het mag maar 1 laag kikkererwten zijn, hierdoor roosteren ze gelijkmatig. 
 • Schuif de bakplaat nu in de over en rooster de kikkererwten voor 30 tot 45 minuten op 200 graden.  

Haal de kikkererwten uit de oven, bestrooi met zout, peper en bijvoorbeeld gedroogde knoflook. Doe nu de kikkererwten in een schaal. Je kan ze verwerken in andere producten of gebruiken als borrelnootjes.  

Kikkererwten Roosteren In De Airfryer 

Kikkererwten bereiden in de airfryer gaat ook perfect. Je kan ze heel goed roosteren. Gedroogde kikkererwten moeten eerst geweekt worden. Zie bovenstaand hoe je dit moet doen.

 • Wanneer de kikkererwten uit het blik, pot of diepvriezer komen dan moeten de kikkererwten eerst afgespoeld worden. Giet de kikkererwten in een vergiet en spoel voor 30 seconden schoon. 
 • Spreid nu de kikkererwten tussen twee lagen keukenpapier en rol ze droog.
 • Doe de kikkererwten nu in een kom en besprenkel ze met voldoende olijfolie. Aan de olijfolie kan je ook kruiden toevoegen zoals knoflook- en paprikapoeder. Door de olie krijgen de kikkererwten tijdens het roosteren meer smaak en een mooie kleur. 
 • Stel de temperatuur van de airfryer in op 150-160 graden en leg de kikkererwten op de bodem van de mand. De roostertijd is circa 15 minuten.  

Maak het mandje leeg en leg de kikkererwten op keukenpapier, hierdoor wordt de olie opgenomen. Leg nu de kikkererwten op een schaal en je hebt lekkere borrelnootjes. 

Kikkererwten Bakken 

Kikkererwten kan je ook bereiden door te bakken. Wanneer de kikkererwten gebakken worden, dan krijg je eigenlijk lekkere borrelnootje. Gedroogde kikkererwten moeten eerst geweekt worden. Zie bovenstaand hoe je dit kan doen.

 • Spoel de geweekte kikkererwten of uit blijk en pot af in een vergiet. Leg de kikkererwten tussen twee lagen keukenpapier en dep de kikkererwten droog. 
 • Doe een scheut olijfolie in een kom en voeg hier eventueel kruiden aan toe, bijvoorbeeld knoflook- en paprikapoeder. Doe de kikkererwten in de kom en mix goed door elkaar. 
 •  Ze de pan op de warmtebron op de hoogste stand en doe een klein beetje olie in de pan. Wanneer de olie heet is doe dan de kikkererwten erbij. Bak de kikkererwten nu in 5 minuten gaar en blijf roeren in de pan.

Leg de kikkererwten op een vel keukenpapier, dit neemt het overtollige vet op. Doe de erwten in een schaal en serveren maar.  

Kikkererwten Frituren 

De volgende manier van kikkererwten bereiden is frituren. Gedroogde kikkererwten moeten eerst geweekt worden. Zie bovenstaand.

 • Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af onder de kraan voor 30 seconden. Leg de kikkererwten op keukenpapier en dep de erwten goed droog.  
 • Verhit een pan, gevuld voor 30 procent met olie op een warmtebron.
 • Doe nu porties van ongeveer 150 gram in de olie en frituur voor 3 minuten.
 • Haal de erwten uit de olie met een schuimspaan en leg de kikkererwten op keukenpapier neer.
 • Laat even afkoelen. In de tussentijd kan je nog een portie van 150 gram frituren. 
 • Wanneer je alles gefrituurd hebt herhaal je het proces nog een keer.  

Nadat de kikkererwten gefrituurd zijn en op het keukenpapier liggen kan je ze bestrooien met kruiden die jij lekker vindt. Eet smakelijk! 

Kikkererwten Hummus Recept 

De laatste manier om kikkererwten te bereiden is het maken van hummus. Het maken van hummus is redelijk eenvoudig en je kan er eindeloos mee combineren. Hier wordt het basisrecept van hummus besproken met 350 gram hummus.  

Spoel in een vergiet de kikkererwten goed schoon en dep ze met keukenpapier goed droog.  

Doe de kikkererwten in een mengbeker samen met het sap van een halve citroen, 1 teen knoflook, snufje zout, 5 eetlepels water, 1 eetlepel olijfolie en 3 eetlepels tahin sesampasta. Hou een paar kikkererwten apart voor decoratie.  

Mix nu het gehele mengsel goed door elkaar.  

Doe de hummus in een schaaltje en strooi de paprikapoeder en kikkererwten er overheen.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs