Hoe Kikkererwtenmeel Maken? En 3 toepassingen

Deel deze blog makkelijk via:

Kikkermeel is meel dat gemaakt is van gedroogde kikkererwten. Je kunt het zelf maken maar ook kant en klaar kopen bij de biologische winkel of toko. Kikkererwten zijn keihard wanneer zij zijn gedroogd.  Wanneer je ze zelf wilt malen tot meel dan is een stevige blender wel aan te raden.  Maar hoe maak je dat dan, kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel maken: Doe een hoeveelheid kikkererwten in je blender. Maal de kikkererwten en wacht tot je fijngemalen meel ziet. Zeef het meel eruit en de rest van de kikkererwten maal je nog eens in de blender tot meel. 

Het is een klusje, om zelf kikkererwtenmeel te maken. Je kunt het ook kopen, net zo makkelijk. Maar om het een keer te proberen is altijd leuk. Van kikkererwten wordt ook hummus gemaakt. Ben je nieuwsgierig hoe je dit zelf kan maken, bekijk dan onze blog ‘Hoe Hummus Maken? En Nog Veel Meer‘.

Hoe Maak Je Kikkererwtenmeel 

Kikkererwtenmeel maak je dus in een blender maar in een stevige koffiemolen gaat het zeker ook prima! Wanneer je een kleine maler hebt en hij is van dun plastic, dan raadt ik je aan dit niet te doen. Deze maler is niet geschikt om kikkererwten te malen.  

kikkererwtenmeel

Kikkererwten zijn keihard en slaan keihard tegen het plastic aan waardoor het zou kunnen scheuren. Je moet dus echt een goed en stevige blender hebben. Een grote keukenmachine wil ook niet goed. Zeker niet wanneer je weinig meel wilt maken. Veel erwten blijven dan onderin hangen en kunnen dan niet gemalen worden omdat de mengbeker gewoon te groot is.  

  1. Meet het gewicht van de kikkererwten af (hoeveel je nodig hebt) en doe deze in de blender. 
  2. Maal de kikkererwten tot meel. Zeef het meel en laat de grote stukken kikkererwten nog een ronde in de blender draaien tot meel. 
  3. Maal het laatste beetje van de kikkererwten tot meel. Zeef voor de zekerheid de laatste stukjes van de kikkererwten eruit. 

Kikkererwtenmeel Vervange

Kikkererwtenmeel kan een aantal producten vervangen maar dit meel kan ook een op zichzelf staand ingrediënt zijn waar je lekkere dingen van kunt maken of om soepen en sausen in te binden. 

Kikkererwtenmeel kan een aantal producten vervangen. Dit zijn: 

  • Tarwebloem: Kikkererwtenmeel is glutenvrij.  
  • Eieren: kikkererwtenmeel kan eieren vervangen in bijvoorbeeld quiche of pannenkoeken. Maar ook in cake. Dan gebruik je 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water gemengd, als vervanger van 1 ei. 
  • Vlees: Kikkererwtenmeel is onder andere eiwitrijk en er zit ijzer en een aantal vitamine B in. Ook zitten er veel mineralen in.  Je kunt het als een volwaardig vleesvervanger gebruiken maar ze zijn ook heerlijk als bijvoorbeeld groente. 
  • Bloem: Kikkererwtenmeel kan bloem vervangen. De hele erwt wordt gemalen tot meel.  
  • Bindmiddelen: Kikkererwtenmeel kan ook als een bindmiddel dienen in soepen en sausen (in plaats van maïzena bijvoorbeeld) 

Kikkererwtenmeel Glutenvrij

Daar kan ik heel kort over zijn, ja. Kikkererwtenmeel is glutenvrij en daarom wordt het gebruikt om glutenvrij meel mee te maken. Onderstaand 3 producten die je met kikkererwtenmeel kan maken en dus glutenvrij zijn.

Bakken Met Kikkererwtenmeel 

Wat kun je bijvoorbeeld bakken van kikkererwtenmeel: 

  • Plat brood 
  • Pannenkoekjes 
  • Pizza bodem 

Er zijn genoeg mogelijkheden om van alles te bakken met kikkererwtenmeel.  

In plaats van meel te maken van kikkererwten, kan je het ook gewoon klaar maken voor je avond gerecht. Hoe je dat allemaal kunt doen lees je in onze blog ‘Hoe Kikkererwten Bereiden?‘ en je zet zo een heerlijk gerecht op tafel.

Hieronder geef ik een aantal basisrecepten om deeg of beslag te maken. 

Pannenkoeken Met Kikkererwtenmeel 

Beslag voor pannenkoekenmeel met een rusttijd van 30 minuten: 

  • 300 gram kikkererwtenmeel 
  • 2 tl zout 
  • 500 ml water 
  • Olijfolie 
  • Zonnebloemolie om te bakken 
  • Eventueel kruiden als rozemarijn of Italiaanse kruiden. 
kikkererwtenmeel pannenkoek
  1. Doe het kikkererwtenmeel in een kom en voeg zout toe, roer dit goed door. 
  2. Voeg 2 eetlepels olie erdoor en roer dit goed door. 
  3. Voeg nu alle water toe, beetje bij beetje en roer dit met een garde tot een dun beslag, dunner dan ‘gewone’ pannenkoekenmeel. 
  4. Laat het beslag rusten. Neem daar gerust 30 tot 60 minuten voor. Je kunt dit beslag zelfs de dag ervoor maken en bewaren in de koelkast. Wel afdekken met een theedoek of plastic folie.  

Bereidingswijze: 

Hoe maak je nu zo een heerlijke pannenkoek van kikkererwtenmeel? 

  1. Schep eventueel het schuim weg van het beslag en bak de pannenkoeken zoals je gewend bent. 
  2. Voeg een beetje olie in de pan en laat dit goed heet worden. 
  3. Doe dan een beetje beslag in de pan en laat het beslag uitlopen over de hele pan. 
  4. Wanneer het beslag droogt zie je gaatjes in de pannenkoek. Kijk dan onder de pannenkoek of het al een goed gebruind is. Draai de pannenkoek dan om (met eventueel een deksel op de pan.) en laat deze dan weer in de pan glijden. 
  5. Wanneer ook deze kant bruin is dan kun je de pannenkoek uit de pan halen. Leg de pannenkoeken op een bord. 
  6. Je kunt een bord op een pan met heet water zetten op de warmtebron en daar de pannenkoeken op leggen. Leg dan ook een deksel op de pannenkoeken. Zo blijven zij warm. 

Je kunt zelfs allerlei kruiden door je pannenkoeken beslag doen zoals tijm, rozemarijn of Italiaanse kruiden. Net wat je lekker vindt. 

Kikkererwtenmeel Brood  

Om dit platbrood (Farinata) te bakken met kikkererwtenmeel zijn er een aantal zaken wat je moet weten.  Het deeg is dunner dan ‘gewoon’ brood en je voegt geen bakpoeder of gist toe.  

Wat heb je nodig: 

  • 100 gram kikkererwtenmeel 
  • 250 ml water 
  • 1 tl zout 
  • 2 el Olie 
  • 1 of 2 el Kruiden (rozemarijn, tijm, Italiaanse kruiden of bieslook) 
kikkererwtenmeel brood

Hoe maak je kikkererwtenmeel brood? 

Zet de oven op 180 graden: 

  1. Voeg het meel in een mengkom en doe de zout erbij. Roer dit goed door .
  2. Nu kun je het water toevoegen, beetje bij beetje en roer je het tot een deeg. Het deeg is dunner dan dat van ‘gewoon’ brood. 
  3. Dek de kom af en laat het een half uur rustig staan. 
  4. Na de rust tijd voeg je 2 eetlepels olijfolie erdoor en eventueel kruiden die jij lekker vindt.  
  5. Meng dit alles nog even goed door elkaar. 
  6. Pak een bakblik of taartblik waar je het deeg in kan doen. Het beslag moet minstens 1 cm zijn anders wordt het geen brood. Vet het blik licht in met olijfolie. 
  7. Doe het deeg in het bakblik en zet deze in het midden van de oven.  
  8. Laat het ongeveer 20 minuten in de oven staan, kijk of het al wat bruin is anders zet je het blik wat hoger in de oven voor de laatste 5 à 6 minuten. Kijk zelf even of je het bruin genoeg vindt. 
  9. Haal het brood uit de oven en laat het een kwartiertje afkoelen voor je het uit het blik haalt.  

Kikkererwtenmeel Pizza 

Om een heerlijke pizza te maken kun je de volgende ingrediënten nemen. 

  • 130 gram kikkererwtenmeel 
  • 240 ml koud water 
  • 1 el Italiaanse kruiden 
  • één uitgeperste knoflook 
  • 1 tl zout 
  • Peper 

Wat kun je doen om deze heerlijke pizzabodem te maken: 

kikkererwtenmeel pizza
  1. Zet de oven aan op 180 graden. 
  2. Roer de kikkererwtenmeel en het water goed door elkaar met een garde. 
  3. Voeg de Italiaanse kruiden toe en zout en peper. 
  4. Wanneer je een pizza pan hebt kun je die gebruiken maar een groot bakblik is ook mogelijk. Leg er een bakpapier in en knip deze op maat. 
  5. Doe het deeg in de pan of bakblik en zet deze in de oven. 
  6. Na ongeveer 15 minuten haal je de pizzabodem eruit en maak je er een echte pizza van  bijvoorbeeld tomatensaus, uien, paprika, cherrytomaatjes, champignons en edelgist of plantaardige kaas van Violife bijvoorbeeld).
  7. Zet de pizza weer terug in de oven en bak de topping ongeveer 10 minuten mee. 
  8. Let er qua tijden op dat de ene oven de andere niet is. Wanneer je het snel te donker vindt worden dan haal je de pizza er natuurlijk uit. 

Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs